Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τέσσερις κορμοί πώρινων αγαλμάτων έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη (ΦΩΤΟ)

Τέσ­σε­ρις κορ­μοί πώρι­νων αγαλ­μά­των φυσι­κού μεγέ­θους και ένα τμή­μα τριε­δρι­κής βάσης αγάλ­μα­τος έχουν έρθει στο φως από τα μέσα Οκτώ­βρη στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Ατα­λά­ντης στη Φθιώ­τι­δα, κατά τη διάρ­κεια ανα­σκα­φι­κής έρευ­νας της Εφο­ρί­ας Αρχαιο­τή­των Φθιώ­τι­δας και Ευρυτανίας.

Όπως ανα­φέ­ρει συγκε­κρι­μέ­να ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου Πολι­τι­σμού, η αρχαιο­λο­γι­κή έρευ­να ξεκί­νη­σε με αφορ­μή την υπό­δει­ξη νέας αρχαιο­λο­γι­κής θέσης από ιδιο­κτή­τη αγρο­τε­μα­χί­ου της κτη­μα­τι­κής Περι­φέ­ρειας Ατα­λά­ντης, όταν κατά τη διάρ­κεια άρο­σης, εντό­πι­σε πώρι­νο κορ­μό γυμνού ανδρι­κού αγάλ­μα­τος αρχαϊ­κών χρό­νων στον τύπο του κού­ρου και ειδο­ποί­η­σε άμε­σα την Αρχαιο­λο­γι­κή Υπηρεσία.

Μετά την παρά­δο­ση και μετα­φο­ρά του γλυ­πτού στο Αρχαιο­λο­γι­κό Μου­σείο Ατα­λά­ντης, σύμ­φω­να με τ ην ίδια ανα­κοί­νω­ση, η προϊ­στα­μέ­νη της Εφο­ρί­ας Αρχαιο­τή­των Φθιώ­τι­δας και Ευρυ­τα­νί­ας Ε. Καρά­τζα­λη ανέ­θε­σε στην αρχαιο­λό­γο, Μαρία Παπα­γε­ωρ­γί­ου τη διε­ξα­γω­γή δοκι­μα­στι­κών τομών στον αγρό, κατά τη διάρ­κεια των οποί­ων απο­κα­λύ­φθη­καν κατά χώρα άλλα τρία πώρι­να γλυ­πτά αρχαϊ­κών χρό­νων και τμή­μα τριε­δρι­κής βάσης αγάλματος.

kormos1

Ειδι­κό­τε­ρα, διευ­κρι­νί­ζε­ται ότι στην πρώ­τη δοκι­μα­στι­κή τομή στο βόρειο τμή­μα του αγρο­τε­μα­χί­ου βρέ­θη­κε πώρι­νο γλυ­πτό φυσι­κού μεγέ­θους αρχαϊ­κών χρό­νων, που σώζε­ται από την κεφα­λή ως το ύψος των μηρών και παρι­στά­νει όρθια, γενειο­φό­ρο μορ­φή νεα­ρού άνδρα με προ­τε­τα­μέ­νο το αρι­στε­ρό σκέ­λος. Το παρα­πά­νω γλυ­πτό βρέ­θη­κε μαζί με τμή­μα κάτω κορ­μού μικρό­τε­ρου πώρι­νου ανα­γλύ­φου που απει­κο­νί­ζει ιστά­με­νη γυμνή ανδρι­κή μορ­φή από την οσφυ­ϊ­κή χώρα ως τις κνή­μες, το οποίο επί­σης φέρει συμ­φυή πλίν­θο στην οπί­σθια επιφάνεια.

Επί­σης γίνε­ται γνω­στό ότι κατά τη διάρ­κεια της χθε­σι­νής ανα­σκα­φι­κής έρευ­νας εντο­πί­σθη­κε ένας ακό­μη κού­ρος σε φυσι­κό μέγε­θος που σώζε­ται από το ύψος του λαι­μού ως τους μηρούς, απει­κο­νί­ζει γυμνό νέο με ελα­φρά προ­τε­τα­μέ­νο το αρι­στε­ρό σκέ­λος και δια­τη­ρεί­ται σε καλή κατά­στα­ση. Η τριε­δρι­κή πλίν­θος που βρέ­θη­κε ακρι­βώς δίπλα του πιθα­νόν ανή­κει στο ίδιο γλυπτό.

Το υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού ανα­φέ­ρει ακό­μα πως η πρό­σφα­τη ολι­γο­ή­με­ρη ανα­σκα­φι­κή έρευ­να που έχει διε­νερ­γη­θεί σε μικρό μόνο τμή­μα του αγρού, απο­κά­λυ­ψε σε βαθύ­τε­ρα στρώ­μα­τα από αυτό της ανεύ­ρε­σης των αρχαϊ­κών γλυ­πτών, οργα­νω­μέ­νο νεκρο­τα­φείο στο οποίο μέχρι στιγ­μής διε­ρευ­νή­θη­καν επτά τάφοι που έχουν χρη­σι­μο­ποι­η­θεί από τον 5ο αι. π.Χ. ως τον 2ο αι. π.Χ. με αξιό­λο­γα ευρή­μα­τα. Η ύπαρ­ξη του αρχαί­ου νεκρο­τα­φεί­ου σε εγγύ­τη­τα με τη σύγ­χρο­νη πόλη της Ατα­λά­ντης, όπως σημειώ­νε­ται, υπο­δη­λώ­νει ότι πιθα­νό­τα­τα έχει εντο­πι­σθεί τμή­μα του οργα­νω­μέ­νου νεκρο­τα­φεί­ου του αρχαί­ου Οπούντα.

kormos2

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο