Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιταλία: Ολικά τυφλός μπόρεσε να ξαναποκτήσει την όρασή του χάρη σε αυτομεταμόσχευση της επιφάνειας του οφθαλμού

Τερά­στια επι­στη­μο­νι­κή πρό­ο­δος κατα­γρά­φη­κε στο Τορί­νο της Ιτα­λί­ας, στον τομέα της οφθαλ­μο­λο­γί­ας, ανα­φέ­ρουν σημε­ρι­νά δημο­σιεύ­μα­τα του ιτα­λι­κού Τύπου. Χάρη σε αυτο­με­τα­μό­σχευ­ση του συνό­λου της επι­φά­νειας του ματιού (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του κερα­τοει­δούς, μέρους του σκλη­ρού χιτώ­να και του επι­πε­φυ­κό­τα) τυφλός ασθε­νής μπό­ρε­σε να ξανα­πο­κτή­σει μερι­κώς την όρα­σή του.

Η επέμ­βα­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο νοσο­κο­μείο Λε Μολι­νέ­τε του Τορί­νο. Ο ασθε­νής είναι 83 ετών και είχε χάσει την όρα­ση από το αρι­στε­ρό μάτι πριν από 30 χρό­νια, λόγω προ­βλή­μα­τος στον αμφι­βλη­στροει­δή. Πριν δέκα χρό­νια είχε επί­σης τυφλω­θεί από το δεξί μάτι εξαι­τί­ας σπά­νιας ασθέ­νειας. Η αυτο­με­τα­μό­σχευ­ση κατέ­στη δυνα­τή χάρη στην χρή­ση υλι­κού από το αρι­στε­ρό μάτι, «το οποίο παρου­σί­α­ζε λει­τουρ­γι­κά προ­βλή­μα­τα, αλλά είχε δια­τη­ρή­σει υγιή επι­φά­νεια», όπως εξή­γη­σαν οι ειδικοί.

Η επέμ­βα­ση διήρ­κε­σε τέσ­σε­ρις ώρες και, μετά την πάρο­δο δυο εβδο­μά­δων, ο ασθε­νής ανα­γνω­ρί­ζει πρό­σω­πα και αντι­κεί­με­να και κινεί­ται με αυτο­νο­μία, ανα­φέ­ρει ο ιτα­λιός Τύπος.

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο