Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κάποια μέτρα για την αποφυγή των επιπτώσεων στην υγεία από τον επερχόμενο καύσωνα

Τον δεκά­λο­γο για την απο­φυ­γή των επι­πτώ­σε­ων στην υγεία από τον επερ­χό­με­νο καύ­σω­να συνο­ψί­ζει η καθη­γή­τρια Θερα­πευ­τι­κής, Επι­δη­μιο­λο­γί­ας και Προ­λη­πτι­κής Ιατρι­κής της Ιατρι­κής Σχο­λής του Εθνι­κού και Καπο­δι­στρια­κού Πανε­πι­στή­μιου Αθη­νών, Θεο­δώ­ρα Ψαλτοπούλου:

1. Βρι­σκό­μα­στε σε χώρους σκιε­ρούς και απο­φεύ­γου­με τις άσκο­πες μετακινήσεις.

2. Απο­φεύ­γου­με τη βαριά σωμα­τι­κή εργα­σία και ντυ­νό­μα­στε με ελα­φριά ρού­χα. Χρη­σι­μο­ποιού­με γυα­λιά ηλί­ου και καπέλο.

3. Ελα­χι­στο­ποιού­με τη χει­ρω­να­κτι­κή εργα­σία σε εξω­τε­ρι­κούς χώρους.

4. Κατα­να­λώ­νου­με πολύ νερό και ελα­φριά γεύματα.

5. Απο­φεύ­γου­με την υπερ­κα­τα­νά­λω­ση αλκο­όλ, καφε­ΐ­νης ή ζάχαρης.

6. Δεν αφή­νου­με ποτέ ένα παι­δί ή ένα κατοι­κί­διο μέσα σε ένα αυτο­κί­νη­το για­τί ανα­πτύσ­σο­νται γρή­γο­ρα υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες στο εσω­τε­ρι­κό του.

7. Όταν έχου­με βρε­θεί σε χώρο με υψη­λή θερ­μο­κρα­σία καλό είναι να ακο­λου­θή­σει ένα χλια­ρό μπάνιο.

8. Η τηλερ­γα­σία μπο­ρεί να προ­σφέ­ρει μεγα­λύ­τε­ρες δυνα­τό­τη­τες απο­φυ­γής υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών, που μπο­ρεί να υπάρ­χουν ειδι­κά κατά τη μετακίνηση.

9. Ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή πρέ­πει να δίνε­ται σε τρεις κατη­γο­ρί­ες: Άτο­μα άνω των 60 ετών, βρέ­φη και άτο­μα με νοση­ρό­τη­τες, που λαμ­βά­νουν φαρ­μα­κευ­τι­κή αγωγή.

10. Επει­δή υπάρ­χει ο κίν­δυ­νος αφυ­δά­τω­σης και θερ­μο­πλη­ξί­ας, τα πρώ­τα επι­κίν­δυ­να σήμα­τα ότι κάτι δεν πάει καλά είναι η αδυ­να­μία, η ζαλά­δα, η ναυ­τία και ο πονο­κέ­φα­λος, αλλά και ο πυρετός.

- Αφυ­δά­τω­ση. Με τον ιδρώ­τα χάνο­νται πολ­λά υγρά μαζί με απα­ραί­τη­τα μέταλ­λα, όπως νάτριο και κάλιο. Χρειά­ζε­ται μετά­βα­ση σε δρο­σε­ρό μέρος και η λήψη ενός πόσι­μου δια­λύ­μα­τος ενυ­δά­τω­σης, π.χ. με αλά­τι και ζάχα­ρη. Οι σοβα­ρές περι­πτώ­σεις χρειά­ζο­νται επεί­γου­σα φρο­ντί­δα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων ενδο­φλέ­βιων υγρών.

- Θερ­μο­πλη­ξία. Σε αυτήν την περί­πτω­ση δεν μπο­ρεί να ελεγ­χθεί η θερ­μο­κρα­σία του σώμα­τος. Το δέρ­μα γίνε­ται ζεστό και ξηρό. Το άτο­μο μπο­ρεί να έχει γρή­γο­ρο σφυγ­μό, ναυ­τία και πονο­κέ­φα­λο. Αν αφε­θεί χωρίς θερα­πεία μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει επι­λη­πτι­κές κρί­σεις, κώμα και μπο­ρεί να είναι απει­λη­τι­κή κατά­στα­ση για τη ζωή.

- Ηλια­κό έγκαυ­μα. Το γυμνό δέρ­μα καί­γε­ται εάν εκτε­θεί πολύ στον ήλιο, ειδι­κά σε υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες. Μπο­ρεί να γίνει κοκ­κι­νω­πό, επώ­δυ­νο και ζεστό στην αφή. Εάν είναι σοβα­ρό το έγκαυ­μα, μπο­ρεί να έχει φου­σκά­λες. Μακρο­πρό­θε­σμα, το ηλια­κό έγκαυ­μα αυξά­νει τον κίν­δυ­νο εμφά­νι­σης καρ­κί­νου του δέρ­μα­τος. Η απο­τρο­πή των ηλια­κών εγκαυ­μά­των γίνε­ται με ρού­χα, καπέ­λα και αντη­λια­κό με δεί­κτη προ­στα­σί­ας του­λά­χι­στον 30.

Οτι­δή­πο­τε προ­σέ­ξου­με εκτός φυσιο­λο­γι­κού, καλό είναι να απευ­θυν­θού­με σε έναν ειδι­κό ή στον οικο­γε­νεια­κό γιατρό.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο