Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νίκος Καραθανασόπουλος: Τυχοδιωκτική κίνηση της κυβέρνησης η ψήφος των αποδήμων χωρίς κανένα κριτήριο

Για «επι­λε­κτι­κή ευαι­σθη­σία από μεριάς της κυβέρ­νη­σης» στο ζήτη­μα της ψήφου των απο­δή­μων έκα­νε λόγο ο βου­λευ­τής και κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ, Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, μιλώ­ντας σήμε­ρα στην ΕΡΤ1, καθώς θύμι­σε ότι «στις πρό­σφα­τες εκλο­γές δεν έδω­σε το δικαί­ω­μα να ψηφί­σουν από τον τόπο εργα­σί­ας τους οι εργα­ζό­με­νοι στον τουρισμό».

Επί­σης σημεί­ω­σε ότι «είναι μια τυχο­διω­κτι­κή κίνη­ση, καθώς δεν υπάρ­χει σε κανέ­να κρά­τος η δυνα­τό­τη­τα ψήφου χωρίς κανέ­να κρι­τή­ριο για τους κατοί­κους εξωτερικού».

Όπως τόνι­σε, «υπάρ­χει κίν­δυ­νος να δημιουρ­γη­θεί ένα πολύ πλα­τύ εκλο­γι­κό σώμα, που θα επη­ρε­ά­ζει το απο­τέ­λε­σμα, ενώ δεν θα έχει καμία σχέ­ση με τη χώρα και δεν θα έχει καμία συνέ­πεια των πολι­τι­κών επι­λο­γών που κάνει».

Υπεν­θύ­μι­σε ότι «με βάση το δίκαιο του αίμα­τος μπο­ρεί κάποιος να απο­κτή­σει την ελλη­νι­κή ιθα­γέ­νεια, άρα ακό­μα και κάποιος που έχει έναν μακρι­νό πρό­γο­νο ελλη­νι­κής κατα­γω­γής θα μπο­ρεί δυνη­τι­κά να εγγρα­φεί στους κατα­λό­γους, χωρίς να έχει επα­φή με την ελλη­νι­κή πραγματικότητα».

Ο Ν. Καρα­θα­να­σό­που­λος απο­σα­φή­νι­σε ότι «είναι άλλο πράγ­μα οι συναι­σθη­μα­τι­κοί δεσμοί και άλλο τα ζητή­μα­τα της οικο­νο­μί­ας, της κοι­νω­νί­ας και των εξελίξεων».

«Για να μη δια­μορ­φώ­νο­νται λοι­πόν πλα­σμα­τι­κοί συσχε­τι­σμοί, πρέ­πει να υπάρ­χουν κρι­τή­ρια», είπε ο Ν. Καρα­θα­να­σό­που­λος, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι «ταυ­τό­χρο­να δεν υπάρ­χουν άλλες διευ­κο­λύν­σεις των μετα­να­στών και των από­δη­μων, όπως ελλη­νι­κά σχο­λεία στο εξωτερικό».

«Βλέ­που­με τα δύο μέτρα και δύο σταθ­μά της κυβέρ­νη­σης», ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

Σχε­τι­κά με το τερά­στιο κόστος των ακτο­πλοϊ­κών εισι­τη­ρί­ων, ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ επι­σή­μα­νε ότι «η κατά­στα­ση είναι απα­ρά­δε­κτη» και ανέ­φε­ρε ότι «πρέ­πει να υπάρ­ξει μεί­ω­ση του­λά­χι­στον 50%».

Σημεί­ω­σε ότι, «υπάρ­χει μια μονο­πώ­λη­ση της αγο­ράς και σχε­δόν όλες οι γραμ­μές είναι επι­δο­τού­με­νες από το κρά­τος», ενώ οι τιμές των καυ­σί­μων έχουν πέσει σε παγκό­σμιο επίπεδο.

Κατήγ­γει­λε «το καρ­τέλ που έχει δια­μορ­φω­θεί από τις ακτο­πλοϊ­κές εται­ρεί­ες που μπο­ρούν να αυξά­νουν τα τιμο­λό­για χωρίς καμία συνέπεια».

Πρό­σθε­σε ότι «και η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση και οι προη­γού­με­νες έχουν επι­δο­τή­σει με χρή­μα­τα του ελλη­νι­κού λαού τις ακτο­πλοϊ­κές εται­ρεί­ες, μετα­τρέ­πο­ντας το σύνο­λο σχε­δόν των γραμ­μών σε “άγο­νες” και η πρό­κλη­ση μεγεν­θύ­νε­ται ακό­μα περισ­σό­τε­ρο όταν οι εφο­πλι­στές πλη­ρώ­νουν φορο­λο­γία εθε­λο­ντι­κά και έχουν μηδε­νι­κό φόρο στα μερίσματα».

Επί­σης, υπο­γράμ­μι­σε ότι «παρό­τι ο Του­ρι­σμός είναι η “ατμο­μη­χα­νή” της ανά­πτυ­ξης, υπάρ­χει εργα­σια­κός μεσαί­ω­νας και είναι πολυ­τέ­λεια για τη λαϊ­κή οικο­γέ­νεια να κάνει λίγες μέρες διακοπές».

«Αυτά είναι τα απο­τε­λέ­σμα­τα της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης», είπε, ολο­κλη­ρώ­νο­ντας την παρέμ­βα­σή του ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο