Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κένυα: Πέθανε η ηρωίδα της εξέγερσης των Μάου-Μάου, Μουδόνι Κιρίμα

Η Μου­δό­νι Κιρί­μα, μια από τις λιγο­στές γυναί­κες που πολέ­μη­σαν κατά τη διάρ­κεια της εξέ­γερ­σης των Μάου-Μάου ενα­ντί­ον των βρε­τα­νών εποί­κων στην Κένυα τα χρό­νια του 1950, απε­βί­ω­σε, μετέ­δω­σαν χθες Τρί­τη κενυα­τι­κά μέσα ενημέρωσης.

«Μου προ­κά­λε­σε βαθιά θλί­ψη ο θάνα­τος της στρα­τάρ­χη Μου­δό­νι Κιρί­μα, ισχυ­ρής μορ­φής με μεγά­λη επιρ­ροή που πολέ­μη­σε για την ελευ­θε­ρία μας», δήλω­σε ο κενυά­της πρό­ε­δρος Ουί­λιαμ Ρούτο.

Η Μου­δό­νι Κιρί­μα, 91 ή 92 ετών κατά δημο­σιεύ­μα­τα, είχε πολε­μή­σει στο πλευ­ρό του αρχη­γού της αντί­στα­σης Ντέ­νταν Κιμά­δι κατά τη διάρ­κεια της εξέ­γερ­σης των Μάου-Μάου. Ο κενυα­τι­κός Τύπος τόνι­σε πως ήταν η μονα­δι­κή γυναί­κα που έφθα­σε σε τόσο υψη­λό βαθ­μό στις τάξεις των ανταρτών.

Είχε τραυ­μα­τι­στεί από σφαί­ρα στον θώρα­κα το 1952.

Η εξέ­γερ­ση των Μάου-Μάου (1952–1960) ενα­ντί­ον της βρε­τα­νι­κής αποι­κια­κής κυριαρ­χί­ας είχε απο­λο­γι­σμό του­λά­χι­στον 10.000 νεκρούς: εξα­πο­λύ­θη­κε εκστρα­τεία κατα­στο­λής που συγκα­τα­λε­γό­ταν στις πιο πολυαί­μα­κτες της βρε­τα­νι­κής αυτοκρατορίας.

Η Βρε­τα­νία δέχθη­κε το 2013 –μισό και πλέ­ον αιώ­να μετά– να προ­σφέ­ρει απο­κα­τά­στα­ση και απο­ζη­μιώ­σεις στους πάνω από 5.000 Κενυά­τες που υπέ­στη­σαν φρι­κια­στι­κή κακο­με­τα­χεί­ρι­ση κατά τη διάρ­κεια της εξέ­γερ­σης. Το ποσό που συμ­φω­νή­θη­κε να κατα­βλη­θεί ανερ­χό­ταν σε 20 εκα­τομ­μύ­ρια λίρες (23 εκατ. ευρώ).

Το 2015, δεκά­δες βετε­ρά­νοι Μάου-Μάου παρέ­στη­σαν στα εγκαί­νια στο Ναϊ­ρό­μπι μνη­μεί­ου που χρη­μα­το­δο­τή­θη­κε από τη Βρε­τα­νία προς τιμή των χιλιά­δων που σκο­τώ­θη­καν, βασα­νί­στη­καν και φυλα­κί­στη­καν κατά τη διάρ­κεια της εξέγερσης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο