Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κίνα-ΗΠΑ: Η ουκρανική κρίση στο επίκεντρο της επικοινωνίας Σι-Μπάιντεν

Η Κίνα και οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες έχουν ευθύ­νη να βοη­θή­σουν στην επί­τευ­ξη της παγκό­σμιας ειρή­νης, δήλω­σε σήμε­ρα ο Κινέ­ζος πρό­ε­δρος Σι Τζιν­πίνγκ στον Αμε­ρι­κα­νό ομό­λο­γό του Τζο Μπάι­ντεν κατά τη διάρ­κεια επι­κοι­νω­νί­ας τους για τον πόλε­μο στην Ουκρανία.

«Η κρί­ση στην Ουκρα­νία δεν είναι κάτι που θέλα­με να δού­με», είπε ο Σι, σύμ­φω­να με δηλώ­σεις που μετέ­δω­σε η κινε­ζι­κή τηλεόραση.

«Ως μόνι­μα μέλη του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ και ως οι δύο κορυ­φαί­ες οικο­νο­μί­ες του κόσμου, ενα­πό­κει­ται σε εμάς όχι μόνο να οδη­γή­σου­με τις σχέ­σεις Κίνας-ΗΠΑ στον σωστό δρό­μο, αλλά και να επω­μι­στού­με τις διε­θνείς μας ευθύ­νες και να εργα­στού­με για την ειρή­νη και την ηρε­μία στον κόσμο».

Κατά τη διάρ­κεια αυτής της επι­κοι­νω­νί­ας, ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος επρό­κει­το να ζητή­σει από τον Σι να κρα­τή­σει απο­στά­σεις από τον Ρώσο πρό­ε­δρο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν, ο στρα­τός του οποί­ου εισέ­βα­λε στην Ουκρα­νία στις 24 Φεβρουαρίου.

Έκτο­τε, το Πεκί­νο απέ­φυ­γε να κατα­δι­κά­σει τη ρωσι­κή εισβο­λή και κατη­γό­ρη­σε το ΝΑΤΟ για τον πόλεμο.

Σύμ­φω­να με σύντο­μο ρεπορ­τάζ που μετέ­δω­σε το κρα­τι­κό ραδιο­τη­λε­ο­πτι­κό δίκτυο CCTV, ο Κινέ­ζος πρό­ε­δρος θεώ­ρη­σε ότι «οι σχέ­σεις μετα­ξύ των κρα­τών δεν μπο­ρούν να φτά­νουν μέχρι την ένο­πλη αντιπαράθεση».

«Οι συγκρού­σεις και οι πόλε­μοι δεν είναι προς το συμ­φέ­ρον κανε­νός. Η ειρή­νη και η ασφά­λεια είναι τα αγα­θά που η διε­θνής κοι­νό­τη­τα πρέ­πει να έχει περισ­σό­τε­ρο στο μυα­λό της», είπε στον Αμε­ρι­κα­νό ομό­λο­γό του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο