Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καθημερινά προληπτικά και προφυλακτικά μέτρα για τον κορονοϊό

Την ανά­γκη λήψης μέτρων από όλους τους πολί­τες, αλλά και από τις επι­χει­ρή­σεις, για τον περιο­ρι­σμό μετά­δο­σης του κορο­νοϊ­ού επι­ση­μαί­νει ο Ιατρι­κός Σύλ­λο­γος Αθη­νών (ΙΣΑ), με αφορ­μή την εξέ­λι­ξη που υπάρ­χει στην κοι­νό­τη­τα με κρού­σμα­τα. Ο ΙΣΑ δια­πι­στώ­νει  ότι “πολ­λοί ασθε­νείς δεν λαμ­βά­νουν κανέ­να μέτρο αυτο­πε­ριο­ρι­σμού” και  έλλει­ψη στην αγο­ρά σε μάσκες και απολυμαντικά.

Οδηγίες

1. Σε κάθε επι­χεί­ρη­ση θα πρέ­πει στην είσο­δο να υπάρ­χει συσκευα­σία απολυμαντικού.

2. Κάθε άτο­μο που μετα­κι­νεί­ται εκτός σπι­τιού πρέ­πει να φέρει μαζί του απο­λυ­μα­ντι­κό ή απο­λυ­μα­ντι­κά μαντιλάκια.

Τα δοχεία απορ­ριμ­μά­των που ρίχνο­νται, τα απο­λυ­μα­ντι­κά μαντι­λά­κια, που χρη­σι­μο­ποί­η­σε ο ασθε­νής θα πρέ­πει να φέρουν εσω­τε­ρι­κή πλα­στι­κή σακού­λα με ενο­ποι­η­μέ­νο σχοι­νί κλεισίματος.

3. Ο χώρος αναμονής(σαλόνι) θα πρέ­πει πριν το άνοιγ­μα ή μετά το πέρας της προη­γού­με­νης χρή­σης να απο­λυ­μαί­νε­ται (δάπε­δο, καρέ­κλες, τρα­πέ­ζια). Στα τρα­πέ­ζια δεν πρέ­πει αυτήν την περί­ο­δο να υπάρ­χουν περιο­δι­κά, και δια­φη­μι­στι­κά φυλλάδια.

4. Εάν έχει συσκευα­σία παρο­χής πόσι­μου νερού να χρη­σι­μο­ποιού­νται πλα­στι­κά κύπελ­λα σε θήκη και όχι χύμα.

5. Εάν η επί­σκε­ψη στο γρα­φείο γίνε­ται με τηλε­φω­νι­κό ραντε­βού καλό είναι να ενη­με­ρώ­νε­ται ο πελά­της ότι εάν έχει βήχα να μην προ­σέλ­θει ή εάν είναι επι­τα­κτι­κή ανά­γκη να προ­σέλ­θει με μάσκα.

6. Χαι­ρε­τά­με με άγγιγ­μα των αγκώ­νων και κρα­τά­με από­στα­ση δύο μέτρων από τον συνο­μι­λη­τή μας.

7. Πλέ­νου­με τα χέρια μας μετά την χρή­ση της τουα­λέ­τας και όταν πιά­νου­με ακά­θαρ­τα αντικείμενα.

8. Στις μετα­κι­νή­σεις με μέσα ΜΜ μετά την απο­βί­βα­ση απο­λυ­μαί­νου­με τα χέρια μας. Εάν το λεω­φο­ρείο έχει πολ­λούς επι­βά­τες απο­φεύ­γου­με το πρό­σω­πο του συνε­πι­βά­τη στρέ­φο­ντας το πρό­σω­πο μας σε λοξή θέση αρι­στε­ρά η δεξιά Μόλις φθά­σου­με στην εργα­σία μας πλέ­νου­με τα χέρια μας ή τα απολυμαίνουμε.

9. Εάν χρη­σι­μο­ποιού­με δικό μας όχη­μα στις μετα­κι­νή­σεις που όμως γίνε­ται χρή­ση και από άλλα άτο­μα θα πρέ­πει με ένα απο­λυ­μα­ντι­κό μαντι­λά­κι να απο­λυ­μά­νου­με τις χει­ρο­λα­βές στις πόρ­τες το τιμό­νι και τους λεβιέ­δες ταχύ­τη­τας και χειρόφρενου.

10. Στις οικο­νο­μι­κές συναλ­λα­γές χρη­σι­μο­ποιού­με την κάρ­τα την οποία απο­λυ­μαί­νου­με μετά την χρη­σι­μο­ποί­η­ση της και όχι νομίσματα.

11. Γυρί­ζο­ντας σπί­τι απο­λυ­μαί­νου­με τα χέρια μας πριν μπού­με με απο­λυ­μα­ντι­κό χαρ­το­μά­ντι­λο ή υγρό απο­λυ­μα­ντι­κό. Βγά­ζου­με τα παπού­τσια και τα εξώ­ρου­χα και τα βάζου­με στο μπαλ­κό­νι να αερι­σθούν, πλέ­νου­με τα χέρια μας και το πρό­σω­πο και αλλά­ζου­με εσώ­ρου­χα. Τα ρού­χα αφή­νο­νται να αερι­σθούν για μισή του­λά­χι­στον ώρα. Η ίδια δια­δι­κα­σία επα­να­λαμ­βά­νε­ται σε κάθε πολύ­ω­ρη έξο­δο από το σπίτι.

12. Δεν πηγαί­νου­με γυμνα­στή­ριο και σε άλλες κλει­στές εκδη­λώ­σεις η συνα­ντή­σεις. Εφό­σον έχου­με βήχα δεν πηγαί­νου­με στο για­τρό χωρίς μάσκα. Δεν πρέ­πει να εκτι­θέ­με­θα σε ψυχρό περιβάλλον.

13. Ανοί­γε­τε την πόρ­τα με την μύτη του παπου­τσιού η τον αγκώ­να, εάν η πόρ­τα έχει χει­ρο­λα­βή με το χέρι σας και αφού μπεί­τε στην αίθου­σα απο­λυ­μά­νε­τε τα χέρια σας με απο­λυ­μα­ντι­κό η ένα απο­λυ­μα­ντι­κό μαντι­λά­κι. Δεν αγγί­ζου­με κατα­λό­γους ή δια­φη­μι­στι­κά έντυπα

14. Εάν ο σύντρο­φο σας έχει συμ­πτώ­μα­τα γρί­πης θα πρέ­πει να φορά­τε και οι δύο μάσκα. Όσοι τον φρο­ντί­ζουν θα φορούν μάσκα και γάντια και την μεν μάσκα θα την αντι­κα­θι­στούν κάθε τρεις ώρες τα γάντια αμέ­σως μετά το τέλος της φρο­ντί­δας. Αερί­ζου­με συχνά το δωμά­τιο του δίνου­με υγρά απο­φεύ­γο­ντας τα ξινά τα αλμυ­ρά και τα γλυ­κά. Σε περί­πτω­ση που δεν έχε­τε απο­λυ­μα­ντι­κό ούτε χαρ­το­μά­ντι­λα πλύ­νε­τε τα χέρια με σαπούνι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο