Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέα μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού στα σούπερ μάρκετ — Αναλυτικά όλα τα μέτρα

Ένα άτο­μο ανά 10 τετρα­γω­νι­κά μέτρα θα κάνει τις αγο­ρές του σε τρό­φι­μα από τη Δευ­τέ­ρα, στο πλαί­σιο των προ­λη­πτι­κών μελε­τών που λαμ­βά­νο­νται για την πρό­λη­ψη δια­σπο­ράς του κορο­νοϊ­ού ενώ στα σού­περ μάρ­κετ θα λει­τουρ­γεί — σε όσες επι­χει­ρή­σεις δεν γίνε­ται αυτό μέχρι σήμε­ρα — και υπη­ρε­σία delivery και επι­πλέ­ον, όπως σημεί­ω­σε ο υφυ­πουρ­γός Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σε­ων Νίκος Παπα­θα­νά­σης στην τηλε­ό­ρα­ση του Οpen, τα ντε­λί­βε­ρι θα κάνουν παρα­δό­σεις κατ οίκον ακό­μη και Κυριακές.

Στο μετα­ξύ η κυβέρ­νη­ση μελε­τά το ενδε­χό­με­νο επέ­κτα­σης ωρα­ρί­ου λει­τουρ­γί­ας στις επι­χει­ρή­σεις τρο­φί­μων, κάτι που ανα­μέ­νε­ται να απο­φα­σι­στεί μέσα στις επό­με­νες ημέ­ρες. ‘Αλλα μέτρα που προ­βλέ­πο­νται στην ίδια από­φα­ση είναι ότι στα επι­μέ­ρους τμή­μα­τα εντός των υπε­ρα­γο­ρών τρο­φί­μων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π θα τηρεί­ται από­στα­ση 2 μέτρων μετα­ξύ των πελα­τών, ότι θα απο­φεύ­γε­ται η χρή­ση μετρη­τών στις συναλ­λα­γές και ότι οι υπάλ­λη­λοι θα φορούν γάντια ενώ επι­πλέ­ον, μέσα στις επό­με­νες δύο μέρες θα πρέ­πει να δηλώ­σουν οι επι­χει­ρή­σεις στο υπουρ­γείο Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σε­ων, τα απο­θέ­μα­τά τους σε χει­ρουρ­γι­κές μάσκες, αντι­ση­πτι­κά δια­λύ­μα­τα και αντι­ση­πτι­κά μαντηλάκια.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Με από­φα­ση του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας σε συνέ­χεια της δημο­σί­ευ­σης της ΚΥΑ με αρ Δ1α/ΓΠ.οικ. 18149/2020, τ.β. ΦΕΚ 855, 13/3/2020, ανα­φο­ρι­κά με το μέτρο απα­γό­ρευ­σης λει­τουρ­γί­ας δια­φό­ρων επι­χει­ρή­σε­ων υγειο­νο­μι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος και στο πλαί­σιο πρό­λη­ψης δια­σπο­ράς του κορο­νοϊ­ού SARS- COV‑2, κατά τη λει­τουρ­γία των υπε­ρα­γο­ρών τρο­φί­μων, αρτο­ποιεί­ων, κρε­ο­πω­λεί­ων, ιχθυο­πω­λεί­ων, επι­χει­ρή­σε­ων παρα­σκευ­ής προ­χεί­ρου γεύ­μα­τος — μαζι­κής εστί­α­σης με take away-delivery, υπαί­θριων-λαϊ­κών αγο­ρών, παρα­κα­λού­νται οι υγειο­νο­μι­κά υπεύ­θυ­νοι των ανω­τέ­ρω επι­χει­ρή­σε­ων, όπως μερι­μνή­σουν για τα κάτωθι:

1. Εφαρμογή γενικότερων προληπτικών δράσεων

- Απο­τρο­πή της εισό­δου πολ­λών ατό­μων ταυ­τό­χρο­να στην επι­χεί­ρη­ση (1 άτο­μο /10 τετρα­γω­νι­κά μέτρα, ώστε να απο­φεύ­γε­ται ο συγχρωτισμός.

- Ύπαρ­ξη, σε ευκρι­νή θέση στις εισό­δους και τις εξό­δους των κατα­στη­μά­των, φιά­λης αλκο­ο­λού­χου δια­λύ­μα­τος (με αντλία έγχυ­σης και βάση) για την υγιει­νή των χεριών, προς χρή­ση των πελατών.

- Οι υπάλ­λη­λοι να φορούν γάντια και να πλέ­νουν τα χέρια τους μετά την απόρ­ρι­ψη αυτών.

- Οι υπάλ­λη­λοι που εργά­ζο­νται στην εφο­δια­στι­κή αλυ­σί­δα να φορούν γάντια και προ­στα­τευ­τι­κή μάσκα κατά το άνοιγ­μα και τη δια­χεί­ρι­ση των εμπορευμάτων.

- Σε επι­μέ­ρους τμή­μα­τα εντός των υπε­ρα­γο­ρών τρο­φί­μων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π να τηρεί­ται από­στα­ση 2 μέτρων μετα­ξύ των πελατών.

- Ο υπάλ­λη­λος πίσω από το χώρο κοπής να αφή­νει πάνω στο δια­χω­ρι­στι­κό, όπου υπάρ­χει η δυνα­τό­τη­τα, το προς πώλη­ση προϊόν.

- Κατά τη διάρ­κεια παρα­μο­νής έμπρο­σθεν των ταμεί­ων να τηρεί­ται 2 μέτρα από­στα­ση μετα­ξύ των πελατών.

- Σε περί­πτω­ση που τα ταμεία δεν φέρουν προ­στα­τευ­τι­κό τζά­μι μετα­ξύ πελά­τη και ταμία ο πελά­της να απέ­χει τη μέγι­στη εφι­κτή απόσταση.

- Απο­φυ­γή χρή­σης μετρη­τών κατά τη συναλλαγή.

- Εφο­δια­σμό των απο­χω­ρη­τη­ρί­ων με υγρό σαπού­νι, χει­ρο­πε­τσέ­τες μιας χρή­σης, (οι οποί­ες θα απορ­ρί­πτο­νται σε ποδο­κί­νη­τους κάδους πλη­σί­ον των νιπτή­ρων), αντι­ση­πτι­κό αλκο­ο­λού­χο διά­λυ­μα (περιε­κτι­κό­τη­τας 70% σε αλκοόλη).

- Επι­με­λής και συχνός καθα­ρι­σμός των αντι­κει­μέ­νων κοι­νής χρήσης.

Για τους υπαί­θριους χώρους αγο­ρών (λαϊ­κές αγο­ρές) να τηρεί­ται από­στα­ση δύο (2) μέτρων ανά πελά­τη έμπρο­σθεν του πάγκου εμπορευμάτων.

2. Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης για το προσωπικό καθαριότητος

- Ιδιαί­τε­ρη μέρι­μνα πρέ­πει να λαμ­βά­νε­ται για τον συστη­μα­τι­κό, επαρ­κή και συνε­χή αερι­σμό όλων των χώρων.

- Όλες οι επι­φά­νειες δάπε­δα, πάγκοι, ταμεία, χώροι υγιει­νής (δάπε­δα, λεκά­νες, νιπτή­ρες κ.λπ.) πρέ­πει να δια­τη­ρού­νται καθα­ρές και να απο­λυ­μαί­νο­νται ανά τακτά χρο­νι­κά δια­στή­μα­τα κατά τη διάρ­κεια της ημέρας.

- Πέρα από τις συνή­θεις εργα­σί­ες καθα­ρι­σμού, χρειά­ζε­ται συχνός καθα­ρι­σμός των λεί­ων επι­φα­νειών που χρη­σι­μο­ποιού­νται συχνά (π.χ. πόμο­λα, χερού­λια, κου­πα­στή από σκά­λες ή κιγκλί­δω­μα, ανελ­κυ­στή­ρες, δια­κό­πτες, βρύ­σες κλπ) με κοι­νά καθα­ρι­στι­κά, δηλα­δή υγρό σαπού­νι και νερό, ή διά­λυ­μα οικια­κής χλω­ρί­νης 10% (1 μέρος οικια­κής χλω­ρί­νης αραιω­μέ­νο σε 10 μέρη νερό) ή αλκο­ο­λού­χο αντι­ση­πτι­κό. Σημειώ­νε­ται ότι οι εργα­σί­ες καθα­ρι­σμού πρέ­πει να γίνο­νται με χρή­ση γαντιών και στο­λή εργασίας.

- Ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή πρέ­πει να δίνε­ται στον καθα­ρι­σμό των αντι­κει­μέ­νων και των επι­φα­νειών με τις οποί­ες ήρθε σε επα­φή άτο­μο που εμφά­νι­σε συμ­πτώ­μα­τα λοί­μω­ξης COVID-19.www.eody.gov.gr (Οδη­γί­ες για τον περι­βαλ­λο­ντι­κό καθα­ρι­σμό μη υγειο­νο­μι­κών μονά­δων που έχουν εκτε­θεί στον ιό SARS-CoV‑2).

- Οι πλα­στι­κές σακού­λες των κάδων, όταν γεμί­ζουν, πρέ­πει να δένο­νται σφι­κτά και να απο­μα­κρύ­νο­νται αμέ­σως. Τα γάντια μετά τη χρή­ση τους πρέ­πει να απορ­ρί­πτο­νται αμέ­σως στις πλα­στι­κές σακού­λες των κάδων απορ­ριμ­μά­των και να μη γίνο­νται προ­σπά­θειες καθα­ρι­σμού τους, πχ. πλύ­σι­μο των γαντιών μιας χρή­σης και επα­να­χρη­σι­μο­ποί­η­σή τους.

3. Οδη­γί­ες ατο­μι­κής υγιει­νής προς τους εργα­ζό­με­νους και τους πελάτες

- Απο­φυ­γή επα­φής χεριών με τα ματια, τη μύτη και το στό­μα για τη μεί­ω­ση του κιν­δύ­νου μόλυν­σης από τον ιό.

- Σε βήχα ή φτερ­νι­σμα, κάλυ­ψη της μύτης και του στό­μα­τος με το μανί­κι στο ύψος του αγκώ­να ή με χαρ­το­μά­ντι­λο. Το χρη­σι­μο­ποι­η­μέ­νο χαρ­το­μά­ντι­λο πρέ­πει να απορ­ρί­πτε­ται αμέ­σως μετά τη χρή­ση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων.

- Τακτι­κό πλύ­σι­μο των χεριών των εργα­ζο­μέ­νων με σαπού­νι και νερό για του­λά­χι­στον 20 δευ­τε­ρό­λε­πτα. Προ­σε­κτι­κό στέ­γνω­μα των χεριών με χάρ­τι­νες χει­ρο­πε­τσέ­τες μιας χρή­σης οι οποί­ες θα απορ­ρί­πτο­νται στους κάδους απορ­ριμ­μά­των. Το πλύ­σι­μο των χεριών πρέ­πει να γίνε­ται απα­ραί­τη­τα μετά την επα­φή με ανα­πνευ­στι­κές εκκρί­σεις και μετά τη χρή­ση της τουα­λέ­τας. Επι­ση­μαί­νε­ται ότι τα γάντια δεν αντι­κα­θι­στούν το πλύ­σι­μο των χεριών.

- ‘Ατο­μα με συμ­πτώ­μα­τα λοί­μω­ξης του ανα­πνευ­στι­κού να μην προ­σέρ­χο­νται στην εργα­σία τους μέχρι το πέρας των συμπτωμάτων.

Τέλος επι­ση­μαί­νε­ται για τους χει­ρι­στές τρο­φί­μων των επι­χει­ρή­σε­ων εστί­α­σης οι οποί­ες παρα­μέ­νουν σε λει­τουρ­γία, η εγκύ­κλιος της Υπη­ρε­σί­ας μας με αρ. πρωτ. Διγ/ΓΠ/οικ. 14222/28–02-2020, με ΑΔΑ 64ΦΒ465ΦΥΟ-2ΓΓ.

Οι Υγειο­νο­μι­κές Υπη­ρε­σί­ες θα ενη­με­ρώ­σουν αρμο­δί­ως τις επι­χει­ρή­σεις υγειο­νο­μι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος για την εφαρ­μο­γή της απόφασης.

Κατα­γρα­φή απο­θε­μά­των για την επάρ­κειας μέσων ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας και προ­σω­πι­κής υγιεινής

Ακό­μη, στο πλαί­σιο των έκτα­κτων μέτρων για την εξα­σφά­λι­ση της επάρ­κειας μέσων ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας και προ­σω­πι­κής υγιεινής:

1. Επι­χει­ρή­σεις που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στην αλυ­σί­δα παρα­γω­γής, εισα­γω­γής, εμπο­ρί­ας, πώλη­σης, μεσι­τεί­ας, δια­κί­νη­σης και δια­νο­μής φαρ­μα­κευ­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων και μέσων ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας και προ­σω­πι­κής υγιει­νής στην ελλη­νι­κή επι­κρά­τεια, υπο­βάλ­λουν στην αρμό­δια αρχή, εντός προ­θε­σμί­ας δύο ημε­ρών από την έναρ­ξη ισχύ­ος της παρού­σας, στοι­χεία απο­θε­μά­των σε: α) χει­ρουρ­γι­κές μάσκες, β) αντι­ση­πτι­κά δια­λύ­μα­τα και γ) αντι­ση­πτι­κά μαντηλάκια.

2. Οι επι­χει­ρή­σεις υπο­βάλ­λουν κατ’ ελά­χι­στο στοι­χεία ως εξής:

α) την ποσό­τη­τα των απο­θε­μά­των (σε τεμά­χια για τις χει­ρουρ­γι­κές μάσκες και τα αντι­ση­πτι­κά μαντη­λά­κια και σε λίτρα για τα αντι­ση­πτι­κά διαλύματα),

β) την τοπο­θε­σία απο­θή­κευ­σης των απο­θε­μά­των και, ιδί­ως, τη διεύ­θυν­ση και τον ταχυ­δρο­μι­κό κώδικα,

γ) τα στοι­χεία επι­κοι­νω­νί­ας της επι­χεί­ρη­σης και, ιδί­ως, την επω­νυ­μία και τον δια­κρι­τι­κό τίτλο, την έδρα, τον αριθ­μό τηλε­φώ­νου, τη διεύ­θυν­ση ηλε­κτρο­νι­κού ταχυ­δρο­μεί­ου, καθώς και τα ειδι­κό­τε­ρα στοι­χεία επι­κοι­νω­νί­ας του νόμι­μου εκπρο­σώ­που της.

Τα στοι­χεία των περ. α’, β’ και γ’ επι­και­ρο­ποιού­νται με δηλώ­σεις που υπο­βάλ­λο­νται εντός προ­θε­σμί­ας τριών ημε­ρών από την αρχι­κή και κάθε επό­με­νη δήλωση.

3. Η δήλω­ση υπο­βάλ­λε­ται ηλε­κτρο­νι­κά μέσω ειδι­κού συν­δέ­σμου που βρί­σκε­ται στον κεντρι­κό ιστό­το­πο του υπουρ­γεί­ου Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σε­ων. Η πρό­σβα­ση γίνε­ται μέσω των κωδι­κών πρό­σβα­σης ΓΕΜΗ των υπό­χρε­ων επιχειρήσεων.

4. Η μη υπο­βο­λή ή η υπο­βο­λή ανα­κρι­βούς δήλω­σης σύμ­φω­να με τις δια­τά­ξεις του παρό­ντος επι­σύ­ρει την αθροι­στι­κή επι­βο­λή κυρώ­σε­ων ως εξής:

α) κατά­σχε­ση των ανα­φε­ρό­με­νων ειδών, στο μέτρο που δεν έχουν δηλω­θεί ή έχουν δηλω­θεί ανα­κρι­βώς και β) διοι­κη­τι­κό πρό­στι­μο ύψους από 1.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ανά­λο­γα με τη βαρύ­τη­τα της παράβασης.

5. Η γενι­κή γραμ­μα­τεία Εμπο­ρί­ου και Προ­στα­σί­ας του Κατα­να­λωτή του υπουρ­γεί­ου Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σε­ων ορί­ζε­ται ως αρμό­δια αρχή για τον έλεγ­χο συμ­μόρ­φω­σης των υπό­χρε­ων και τη συγκέ­ντρω­ση και τον έλεγ­χο των υπο­βαλ­λό­με­νων στοιχείων

6. Με κοι­νή από­φα­ση των υπουρ­γών Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σε­ων και Υγεί­ας μπο­ρούν να εξει­δι­κεύ­ο­νται οι επι­χει­ρή­σεις και τα είδη των προ­ϊ­ό­ντων της παρ. 1, τα στοι­χεία των απο­θε­μά­των της παρ. 2 που υπο­βάλ­λο­νται με τη δήλω­ση της παρ. 3, οι περι­πτώ­σεις δια­βάθ­μι­σης των παρα­βά­σε­ων και η βαρύ­τη­τά τους, καθώς και κάθε άλλο ειδι­κό­τε­ρο θέμα για την εφαρ­μο­γή του παρό­ντος. Με από­φα­ση του υπουρ­γού Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σε­ων, έπει­τα από εισή­γη­ση της αρμό­διας υπη­ρε­σί­ας, επι­βάλ­λο­νται κυρώσεις.

7. Οι υπο­χρε­ώ­σεις που προ­βλέ­πο­νται στις δια­τά­ξεις του παρό­ντος ισχύ­ουν για χρο­νι­κό διά­στη­μα δύο μηνών από την έναρ­ξη ισχύ­ος της παρού­σας. Με από­φα­ση του Υπουρ­γού Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σε­ων το χρο­νι­κό διά­στη­μα του προη­γού­με­νου εδα­φί­ου μπο­ρεί να παρα­τεί­νε­ται για χρο­νι­κό διά­στη­μα δύο επι­πλέ­ον κάθε φορά μηνών.

8. Εφό­σον εξα­κο­λου­θεί να υφί­στα­ται άμε­σος κίν­δυ­νος εμφά­νι­σης και δια­σπο­ράς του κορο­νοί­ου COVID-19, η έλλει­ψη του οποί­ου βεβαιώ­νε­ται με από­φα­ση του υπουρ­γού Υγεί­ας, και πάντως για χρο­νι­κό διά­στη­μα που δεν μπο­ρεί να υπερ­βαί­νει τους έξι μήνες από την έναρ­ξη ισχύ­ος της παρού­σας, οι δια­δι­κα­σί­ες έκτα­κτης προ­μή­θειας κάθε ενδε­δειγ­μέ­νου είδους ατο­μι­κής υγιει­νής ή μέσου συλ­λο­γι­κής προ­στα­σί­ας μπο­ρούν να διε­νερ­γού­νται από οποια­δή­πο­τε ανα­θέ­του­σα αρχή, με απευ­θεί­ας ανά­θε­ση κατά παρέκ­κλι­ση κάθε σχε­τι­κής διά­τα­ξης της κεί­με­νης εθνι­κής νομο­θε­σί­ας περί δημο­σί­ων συμβάσεων.

Ζητήματα δημοσίων συμβάσεων Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Εφό­σον εξα­κο­λου­θεί να υφί­στα­ται σοβα­ρός κίν­δυ­νος δια­σπο­ράς του κορο­νοιού COVID-19, η έλλει­ψη του οποί­ου βεβαιώ­νε­ται με από­φα­ση του υπουρ­γού Υγεί­ας, και πάντως για χρο­νι­κό διά­στη­μα που δεν μπο­ρεί να υπερ­βαί­νει τους έξι μήνες από την έναρ­ξη ισχύ­ος της παρού­σας, μπο­ρούν, κατά παρέκ­κλι­ση των κεί­με­νων εθνι­κών δια­τά­ξε­ων περί δημο­σί­ων συμ­βά­σε­ων, να διε­νερ­γού­νται δια­δι­κα­σί­ες προ­μη­θειών με τη δια­δι­κα­σία της απευ­θεί­ας ανά­θε­σης του ν. 4412/2016 (Α’ 147), από το υπουρ­γείο Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σε­ων σχε­τι­κά με:

α) Την υπο­στή­ρι­ξη σε υλι­κο­τε­χνι­κή υπο­δο­μή, ανα­λώ­σι­μα, έκτα­κτο προ­σω­πι­κό και υπη­ρε­σί­ες υπο­στή­ρι­ξης του τηλε­φω­νι­κού κέντρου της γραμ­μής 1520 (Γραμ­μή Καταναλωτή),

β) την υπο­στή­ρι­ξη σε υλι­κο­τε­χνι­κή υπο­δο­μή και ανα­λώ­σι­μα των κλι­μα­κί­ων των υπη­ρε­σιών με αρμο­διό­τη­τες ελέγ­χου που υπά­γο­νται στο υπουρ­γείο Ανά­πτυ­ξης και Επενδύσεων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο