Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καιρός — Χειμωνιάτικο σκηνικό: Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας — Χιόνια και στην Αττική

Πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας και τοπι­κές χιο­νο­πτώ­σεις στα ορει­νά της ηπει­ρω­τι­κής χώρας, της Εύβοιας και της Κρήτης.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Στην ανα­το­λι­κή και νότια χώρα προ­βλέ­πο­νται παρο­δι­κά αυξη­μέ­νες νεφώ­σεις, με τοπι­κές βρο­χές και στο Αιγαίο σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες. Τοπι­κές χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν στα ορει­νά της Μακε­δο­νί­ας, της Θρά­κης, της Θεσ­σα­λί­ας, της κεντρι­κής και ανα­το­λι­κής Στε­ρε­άς, της Πελο­πον­νή­σου, της Εύβοιας και της Κρήτης.

Στην υπό­λοι­πη χώρα λίγες πρό­σκαι­ρες νεφώσεις.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν βόρειοι βορειο­α­να­το­λι­κοί 4 με 6 και στα πελά­γη τοπι­κά 7 μποφόρ.

Η θερ­μο­κρα­σία θα σημειώ­σει πτώ­ση κυρί­ως στα ανα­το­λι­κά. Θα κυμαν­θεί στα κεντρι­κά και βόρεια ηπει­ρω­τι­κά από ‑03 (μεί­ον 3) έως 10 βαθ­μούς, στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά από ‑01 (μεί­ον 1) έως 14 και στη νησιω­τι­κή χώρα από 05 έως 15 βαθ­μούς Κελσίου.

Τις πρω­ι­νές και βρα­δι­νές ώρες στα ηπει­ρω­τι­κά θα σημειω­θεί κατά τόπους παγετός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Και­ρός: Λίγες νεφώ­σεις παρο­δι­κά κατά τόπους αυξη­μέ­νες, με πρό­σκαι­ρες τοπι­κές βρο­χές και κατά τόπους στα ορει­νά χιονοπτώσεις.

Ανε­μοι: Από βόρειες διευ­θύν­σεις 4 με 6 και το πρωί στην κεντρι­κή Μακε­δο­νία τοπι­κά 7 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από ‑03 (μεί­ον ) έως 09 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στη δυτι­κή Μακε­δο­νία 3 με 4 βαθ­μούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Και­ρός: Λίγες πρό­σκαι­ρες νεφώ­σεις κυρί­ως στα νότια.

Ανε­μοι: Βόρειοι βορειο­α­να­το­λι­κοί 4 με 6 και νωρίς το πρωί στο Ιόνιο βόρειοι βορειο­δυ­τι­κοί τοπι­κά 7 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από ‑01 (μεί­ον 1) έως 14 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στο εσω­τε­ρι­κό της Ηπεί­ρου 3 με 4 βαθ­μούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Και­ρός: Νεφώ­σεις παρο­δι­κά αυξη­μέ­νες με τοπι­κές βρο­χές και μεμο­νω­μέ­νες καται­γί­δες, κατά τόπους ισχυ­ρές στην Εύβοια, και τοπι­κές χιο­νο­πτώ­σεις στα ορεινά.

Ανε­μοι: Βορειο­α­να­το­λι­κοί 4 με 6 και βαθ­μιαία στα ανα­το­λι­κά έως 7 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από ‑01 (μεί­ον 1) έως 12 βαθ­μούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Και­ρός: Νεφώ­σεις κατά δια­στή­μα­τα αυξη­μέ­νες με τοπι­κές βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες κυρί­ως στην Κρή­τη, όπου τα φαι­νό­με­να θα είναι κατά τόπους ισχυ­ρά. Από το μεση­μέ­ρι — από­γευ­μα χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν στα ορει­νά της Κρήτης.

Ανε­μοι: Βόρειοι 5 με 6 μπο­φόρ και βαθ­μιαία βόρειοι βορειο­α­να­το­λι­κοί 6 με 7 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 07 έως 14 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ — ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Και­ρός: Λίγες νεφώ­σεις παρο­δι­κά αυξη­μέ­νες, με πρό­σκαι­ρες τοπι­κές βρο­χές και μεμο­νω­μέ­νες καταιγίδες.

Ανε­μοι: Βόρειοι βορειο­α­να­το­λι­κοί 5 με 6 και βαθ­μιαία 6 με 7 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 08 έως 15 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθ­μούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Και­ρός: Λίγες νεφώ­σεις παρο­δι­κά αυξη­μέ­νες. Στα ανα­το­λι­κά και τις Σπο­ρά­δες θα σημειω­θούν τοπι­κές βρο­χές και στα ορει­νά χιονοπτώσεις.

Ανε­μοι: Από βόρειες διευ­θύν­σεις 4 με 6 και στις Σπο­ρά­δες νωρίς το πρωί έως 7 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από ‑02 (μεί­ον 2) έως 10 βαθ­μούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Και­ρός: Νεφώ­σεις κατά δια­στή­μα­τα αυξη­μέ­νες, με τοπι­κές βρο­χές και στα ορει­νά (κυρί­ως στην Πάρ­νη­θα) ασθε­νείς χιονοπτώσεις.

Ανε­μοι: Βόρειοι βορειο­α­να­το­λι­κοί 4 με 6 και στα ανα­το­λι­κά από το από­γευ­μα έως 7 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 04 έως 10 βαθ­μούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Και­ρός: Λίγες παρο­δι­κές νεφώσεις.

Ανε­μοι: Βόρειοι βορειο­δυ­τι­κοί 4 με 6 και το πρωί έως 7 μποφόρ.

Θερ­μο­κρα­σία: Από 03 έως 08 βαθ­μούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 29-01-2024

Στην ανα­το­λι­κή και βόρεια Ελλά­δα προ­βλέ­πο­νται αυξη­μέ­νες νεφώ­σεις με βρο­χές ή χιο­νό­νε­ρο και στα θαλάσ­σια και παρα­θα­λάσ­σια σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες, κατά τόπους ισχυ­ρές από το μεση­μέ­ρι κυρί­ως στις Σπο­ρά­δες, την Εύβοια, τις Κυκλά­δες και την Κρή­τη. Χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν σε ορει­νές και ημιο­ρει­νές περιο­χές της ανα­το­λι­κής και βόρειας ηπει­ρω­τι­κής χώρας, των Σπο­ρά­δων, της Κρή­της, καθώς και στα ορει­νά των νησιών του Αιγαί­ου. Στη Μακε­δο­νία και τη Θρά­κη ασθε­νείς χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν σε περιο­χές με χαμη­λό­τε­ρο υψό­με­τρο. Από το μεση­μέ­ρι στη Θεσ­σα­λία, τις Σπο­ρά­δες, την ανα­το­λι­κή Στε­ρεά, την Εύβοια και την ανα­το­λι­κή και βόρεια Πελοπόννησο,οι χιο­νο­πτώ­σεις θα ενταθούν.

Στο Ιόνιο, την Ήπει­ρο, τη δυτι­κή Στε­ρεά και τη δυτι­κή Πελο­πόν­νη­σο, προ­βλέ­πο­νται λίγες πρό­σκαι­ρες νεφώσεις.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν στα δυτι­κά ανα­το­λι­κοί βορειο­α­να­το­λι­κοί 4 με 5 μπο­φόρ και στα ανα­το­λι­κά βόρειοι βορειο­α­να­το­λι­κοί 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπι­κά 8 μποφόρ.

Η θερ­μο­κρα­σία θα σημειώ­σει μικρή περαι­τέ­ρω πτώ­ση κυρί­ως στα ανα­το­λι­κά. Θα κυμαν­θεί στα κεντρι­κά και βόρεια από ‑05 (μεί­ον 5) έως 08 με 09 βαθ­μούς, στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά από ‑02 (μεί­ον 2) έως 12 βαθ­μούς και στη νησιω­τι­κή χώρα από 05 έως 13 βαθ­μούς Κελσίου.

Τις πρω­ι­νές και βρα­δι­νές ώρες στα ηπει­ρω­τι­κά θα σημειω­θεί παγε­τός, ο οποί­ος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 30-01-2024

Στην ανα­το­λι­κή και βόρεια Ελλά­δα προ­βλέ­πο­νται νεφώ­σεις με βρο­χές ή χιο­νό­νε­ρο και στα θαλάσ­σια και παρα­θα­λάσ­σια, σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες κατά τόπους ισχυ­ρές κυρί­ως στις Σπο­ρά­δες, την Εύβοια, τις Κυκλά­δες και την Κρή­τη. Χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν ακό­μα και σε περιο­χές με χαμη­λό­τε­ρο υψό­με­τρο στη Θεσ­σα­λία, τις Σπο­ρά­δες, την ανα­το­λι­κή Στε­ρεά, την Εύβοια και στην ανα­το­λι­κή και βόρεια Πελο­πόν­νη­σο, αλλά και σε ορει­νές και ημιο­ρει­νές περιο­χές των νησιών του βορεί­ου και ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου, των Κυκλά­δων και της Κρή­της. Λίγα χιό­νια θα πέσουν στα ορει­νά της Μακε­δο­νί­ας και της Θρά­κης. Στα­δια­κή ύφε­ση των φαι­νο­μέ­νων στη Μακε­δο­νία από το απόγευμα.

Στην υπό­λοι­πη χώρα προ­βλέ­πο­νται λίγες νεφώσεις.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν βόρειοι βορειο­α­να­το­λι­κοί, στα δυτι­κά 4 με 6 μπο­φόρ, στα ανα­το­λι­κά 6 με 8 και στο Αιγαίο 8 με 9 και τοπι­κά έως 10 μποφόρ.

Η θερ­μο­κρα­σία θα δια­τη­ρη­θεί σε χαμη­λά επί­πε­δα και θα κυμαν­θεί στα κεντρι­κά και βόρεια από ‑06 (μεί­ον 6) έως 08 βαθ­μούς, στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά από ‑03 (μεί­ον 3) έως 12 βαθ­μούς και στη νησιω­τι­κή χώρα από 05 έως 13 βαθ­μούς Κελσίου.

Τις πρω­ι­νές και βρα­δι­νές ώρες στα ηπει­ρω­τι­κά θα σημειω­θεί παγε­τός, ο οποί­ος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 31-01-2024

Στη δυτι­κή Ελλά­δα και τη Μακε­δο­νία, προ­βλέ­πε­ται γενι­κά αίθριος και­ρός. Στην υπό­λοι­πη χώρα νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές ή χιο­νό­νε­ρο και στα νοτιο­α­να­το­λι­κά σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες. Χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν στην Κρή­τη και το πρωί στα ορει­νά και ημιο­ρει­νά της ανα­το­λι­κής ηπει­ρω­τι­κής χώρας. Στα­δια­κή εξα­σθέ­νη­ση των φαι­νο­μέ­νων από το από­γευ­μα και από τα βόρεια.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν βόρειοι βορειο­α­να­το­λι­κοί, στα δυτι­κά 5 με 6 μπο­φόρ, στα ανα­το­λι­κά 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 πρό­σκαι­ρα τοπι­κά 9 μπο­φόρ, με βαθ­μιαία εξα­σθέ­νη­ση από τα βόρεια.

Η θερ­μο­κρα­σία θα σημειώ­σει μικρή άνο­δο κυρί­ως στα δυτικά.

Τις πρω­ι­νές και βρα­δι­νές ώρες στα ηπει­ρω­τι­κά θα σημειω­θεί παγε­τός, ο οποί­ος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 01-02-2024

Στην ανα­το­λι­κή Στε­ρεά, την Εύβοια, τις Κυκλά­δες και την Κρή­τη προ­βλέ­πο­νται νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές και στα ορει­νά της Κρή­της παρο­δι­κές χιο­νο­πτώ­σεις. Τα φαι­νό­με­να στα­δια­κά θα περιο­ρι­στούν στην Κρή­τη. Στην υπό­λοι­πη χώρα προ­βλέ­πε­ται γενι­κά αίθριος καιρός.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από βόρειες διευ­θύν­σεις στα δυτι­κά 3 με 5, στα ανα­το­λι­κά 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπι­κά 7 μπο­φόρ, με εξα­σθέ­νη­ση από το απόγευμα.

Η θερ­μο­κρα­σία θα σημειώ­σει μικρή άνο­δο σε όλη τη χώρα.

Τις πρω­ι­νές και βρα­δι­νές ώρες στα ηπει­ρω­τι­κά θα σημειω­θεί παγε­τός, ο οποί­ος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

 

Το “έπος” του Γου­έ­μπλεϊ, αφη­γεί­ται ο Αρι­στεί­δης Καμάρας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο