Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καλά κρεμασμένος στα αχαμνά των εφοπλιστών, αλλά όχι και να αιωρείσαι σ/φε Κουβέλη

«Η συμ­φω­νία που επήλ­θε μετά από συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις μετα­ξύ της Πανελ­λή­νιας Ναυ­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας και του Συν­δέ­σμου Επι­χει­ρή­σε­ων Επι­βα­τη­γού Ναυ­τι­λί­ας για αύξη­ση των απο­δο­χών των ναυ­τι­κών απο­τε­λεί τη δημο­κρα­τι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα για τα κοι­νω­νι­κά δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων στο χώρο της Ναυ­τι­λί­ας» σημεί­ω­σε σε δήλω­ση του για την ανα­στο­λή της απερ­γί­ας της ΠΝΟ ο υπουρ­γός ναυ­τι­λί­ας Φώτης Κουβέλης. 

Μάλι­στα, ο υπουρ­γός είχε το θρά­σος να προ­σθέ­σει πως η συμ­φω­νία εφο­πλι­στών και εργο­δο­τι­κού συν­δι­κα­λι­σμού «ανα­δει­κνύ­ει τη σημα­ντι­κό­τη­τα τόσο του θεσμού των ελεύ­θε­ρων συλ­λο­γι­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων όσο και των Συλ­λο­γι­κών». Δεν πρέ­πει ωστό­σο να μας προ­κα­λεί εντύπωση. 

Ο Φ.Κουβέλης έχει δώσει εδώ και χρό­νια δείγ­μα­τα γρα­φής της πολι­τι­κής που εκπρο­σω­πεί. Οι εργα­ζό­με­νοι γνω­ρί­ζουν πλέ­ον πολύ καλά το ποιά «αρι­στε­ρά» εκπρο­σω­πεί ο σημε­ρι­νός υπουρ­γός ναυ­τι­λί­ας. Είναι η αρι­στε­ρά της ολο­κλη­ρω­τι­κής υπο­τα­γής στο κεφά­λαιο, η «αρι­στε­ρά» των πιο χυδαί­ων πολι­τι­κών συμ­βι­βα­σμών, αυτή που βγά­ζει σε πέρας τη βρώ­μι­κη δου­λειά με τρό­πο που θα ζήλευαν και οι πιό δεξιές νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρες κυβερνήσεις. 

Από το ξεκί­νη­μα άλλω­στε της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μι­κής κρί­σης, ο Κου­βέ­λης έδω­σε το δικό του «αρι­στε­ρό άλλο­θι» σε όλες τις μνη­μο­νια­κές πολι­τι­κές. Συμ­με­τεί­χε το 2012 στην συγκυ­βέρ­νη­ση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, βάζο­ντας ουσια­στι­κά τη δική του, «αρι­στε­ρή» σφρα­γί­δα στη μνη­μο­νια­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα. Σήμε­ρα, έπει­τα από απου­σία λίγων ετών, ξανα­συμ­με­τέ­χει σε μια αστι­κή κυβέρ­νη­ση, αυτήν τη φορά για να συν­δρά­μει στο βαθιά αντι­λαϊ­κό έργο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τη θέση του υπουργού.

Στην «αρι­στε­ρά» του ΣΥΡΙΖΑ, και από τη θέση του υπουρ­γού Ναυ­τι­λί­ας έγι­νε ο καλύ­τε­ρος εκφρα­στής και τιμη­τής της νέας αντί­λη­ψης περί δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων, όπου οι εφο­πλι­στές, το κεφά­λαιο, θα επι­βάλ­λουν τους όρους τους (καμιά φορά μοι­ρά­ζο­ντας ψίχου­λα) και ο εργο­δο­τι­κός συν­δι­κα­λι­σμός θα αποδέχεται.

Έκα­στος εφ’ ω ετά­χθη. Και ο Κου­βέ­λης έχει απο­δεί­ξει πως γνω­ρί­ζει πολύ καλά πως να εξυ­πη­ρε­τεί το πολι­τι­κό του συμ­φέ­ρον, το άρρη­κτα δεμέ­νο με τα συμ­φέ­ρο­ντα της άρχου­σας αστι­κής τάξης. Κι’ όσο για το είδος της «αρι­στε­ράς» που εκπρο­σω­πεί ο κ.Κουβέλης, που με την συμ­βο­λή του μισθοί, συντά­ξεις και εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα γίνα­νε κου­ρέ­λι, αν τον ακού­σε­τε ποτέ να σας λέει ότι είναι αρι­στε­ρός, ρωτή­στε τον: «αρι­στε­ρός, όπως σε βλέ­πω, ή όπως με βλέ­πεις, “σύντρο­φε” Κουβέλη;»

Ατέ­χνως

Η σαπί­λα του εργο­δο­τι­κού – κυβερ­νη­τι­κού συν­δι­κα­λι­σμού της ΠΝΟ, απο­φά­σι­σε την άμε­ση ανα­στο­λή της απεργίας

Την άμε­ση ανα­στο­λή της απερ­γί­ας απο­φά­σι­σαν οι εργο­δο­τι­κοί συν­δι­κα­λι­στές της ΠΝΟ, ενά­ντια στη θέλη­ση των ναυτεργατών

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο