Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καλαμαριά: Η παραλία Αρετσούς ανήκει στον λαό της πόλης — Οι θέσεις του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Η παρα­λία Αρε­τσούς ανή­κει στον λαό της Καλα­μα­ριάς, τονί­ζει η ΤΟ Ανα­το­λι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κης του ΚΚΕ, καταγ­γέλ­λο­ντας τις ευθύ­νες της δημο­τι­κής αρχής Καλα­μα­ριάς για την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της πλαζ.

Συγκε­κρι­μέ­να, τονί­ζει τα εξής:

«Η μαρί­να στην περιο­χή της Αρε­τσούς απο­τε­λεί ένα από τα πιο αξιό­λο­γα τμή­μα­τα του παρά­κτιου χώρου της Θεσ­σα­λο­νί­κης, με ιδιαί­τε­ρο φυσι­κό κάλ­λος. Οποια­δή­πο­τε εξέ­λι­ξη στη μαρί­να, όπως η παρα­χώ­ρη­ση, θα συμπα­ρα­σύ­ρει και θα επη­ρε­ά­σει τις εξε­λί­ξεις στο υπό­λοι­πο παρα­λια­κό μέτωπο.

Η παρα­χώ­ρη­ση της μαρί­νας στο ΤΑΙΠΕΔ συνο­δεύ­τη­κε από τυμπα­νο­κρου­σί­ες περί δήθεν του­ρι­στι­κής αξιο­ποί­η­σης της περιο­χής, άνοιγ­μα θέσε­ων εργα­σί­ας κλπ. Με βάση τους σχε­δια­σμούς κυβέρ­νη­σης και δημο­τι­κής αρχής ‑με την ουσια­στι­κή συναί­νε­ση όλων των παρα­τά­ξε­ων της αντι­πο­λί­τευ­σης πλην της “Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης”- η μαρί­να Αρε­τσούς πρό­κει­ται να μετα­τρα­πεί από χώρο ανα­ψυ­χής σε χώρο ελλι­με­νι­σμού μεγά­λων πολυ­τε­λών σκα­φών και σε χώρο ανε­φο­δια­σμού καυ­σί­μων. Έτσι προσ­δο­κούν να προ­σελ­κύ­σουν του­ρί­στες υψη­λού κατα­να­λω­τι­κού προφίλ.

Η μετα­τρο­πή του φυσι­κού πλού­του σε εμπό­ρευ­μα δεν έχει να φέρει κανέ­να καλό στον λαό μας. Η δια­σκέ­δα­ση, η ξεκού­ρα­ση και η ανα­ψυ­χή του λαού απο­τε­λεί δικαί­ω­μά μας, όχι εμπό­ρευ­μα με ακρι­βό αντί­τι­μο. Παράλ­λη­λα, η παρά­δο­ση της “γης και του ύδα­τος” στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους θα οδη­γή­σει στη φυσι­κή υπο­βάθ­μι­ση της περιο­χής. Οι όποιες θέσεις εργα­σί­ας θα δημιουρ­γη­θούν θα γίνουν με όρους δια­σφά­λι­σης της κερ­δο­φο­ρί­ας του επεν­δυ­τή, πράγ­μα που σημαί­νει πετσο­κομ­μέ­να εργα­σια­κά δικαιώματα.

Οι ελεύ­θε­ροι χώροι, οι παρα­λί­ες, οι χώροι πρα­σί­νου, τα πρώ­ην στρα­τό­πε­δα απο­τε­λούν λαϊ­κή περιου­σία και πρέ­πει να γίνουν απο­κλει­στι­κά περι­βαλ­λο­ντι­κοί — οικο­λο­γι­κοί χώροι πρα­σί­νου και ανα­ψυ­χής, ελεύ­θε­ροι για όλο τον λαό, χωρίς καμιά εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση των χρή­σε­ών τους, με ευθύ­νη και χρη­μα­το­δό­τη­ση του κρά­τους. Απέ­να­ντι στο “τσου­νά­μι” των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων, απαι­τεί­ται, λοι­πόν, να ξεδι­πλω­θεί ένα μαζι­κό κίνη­μα για την υπε­ρά­σπι­ση του δημό­σιου χώρου, για την προ­ά­σπι­ση της ποιό­τη­τας ζωής.

Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε:

- Την έντα­ξη της περιο­χής της μαρί­νας της Αρε­τσούς στα όρια ΠΕΠ (Περιο­χή Ειδι­κής Προ­στα­σί­ας) του παρά­κτιου μετώ­που της Καλα­μα­ριάς, προ­κει­μέ­νου να δια­φυ­λα­χθεί από τα μεγά­λα ιδιω­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα το μονα­δι­κό τοπίο της περιο­χής. Καμία παρα­χώ­ρη­ση οποιου­δή­πο­τε τμή­μα­τος του παρα­λια­κού μετώ­που σε επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμφέροντα.

- Άμε­ση ανα­νέ­ω­ση, επ’ αόρι­στον, του χρη­σι­δά­νειου από τα ΕΤΑΔ προς τον δήμο, για την πλαζ το Ρεμέ­τζο, το καφε­νείο του Ψαρά και την Προ­πο­ντί­δα, με παράλ­λη­λη διεκ­δί­κη­ση γεν­ναί­ας κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης για ανα­βάθ­μι­ση και αξιο­ποί­η­ση των υπαρ­χου­σών υπο­δο­μών προς όφε­λος του συνό­λου του λαού της Καλαμαριάς.

- Το όρα­μά μας είναι να αξιο­ποι­η­θεί η παρα­λία προς όφε­λος του κοι­νω­νι­κού συνό­λου και σύντο­μα να γίνει πόλος έλξης για όλους τους κατοί­κους της Θεσ­σα­λο­νί­κης για ανα­ψυ­χή, Πολι­τι­σμό, Αθλη­τι­σμό, ακό­μα και για κολύμπι».

Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς: Να διαφυλαχθεί το παράκτιο μέτωπο και να μην παραχωρηθεί η μαρίνα της Αρετσούς

Απέ­να­ντι στο «τσου­νά­μι» των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων, απαι­τεί­ται να ξεδι­πλω­θεί ένα μαζι­κό κίνη­μα για την υπε­ρά­σπι­ση του δημό­σιου χώρου, για την προ­ά­σπι­ση της ποιό­τη­τας ζωής. Οι ελεύ­θε­ροι χώροι, οι παρα­λί­ες, οι χώροι πρα­σί­νου, τα πρώ­ην στρα­τό­πε­δα απο­τε­λούν λαϊ­κή περιου­σία και πρέ­πει να γίνουν απο­κλει­στι­κά περι­βαλ­λο­ντι­κοί — οικο­λο­γι­κοί χώροι πρα­σί­νου και ανα­ψυ­χής, ελεύ­θε­ροι για όλο το λαό, χωρίς καμιά εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση των χρή­σε­ων τους, με ευθύ­νη και χρη­μα­το­δό­τη­ση του κρά­τους. Πρέ­πει να δια­φυ­λα­χθεί από τα μεγά­λα συμ­φέ­ρο­ντα το παρά­κτιο μέτω­πο της Καλα­μα­ριάς και να μην παρα­χω­ρη­θεί η Μαρί­να της Αρετσούς.

Αυτό το μήνυ­μα — κάλε­σμα αγώ­να, έστει­λαν μέσα από τη συνέ­ντευ­ξη Τύπου που έδω­σαν σήμε­ρα οι εκλεγ­μέ­νοι σύμ­βου­λοι της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» στο Δήμο Καλα­μα­ριάς, Βικέ­ντιος Αντω­νά­κης και Δήμη­τρα Χατζή.

Συγκε­κρι­μέ­να ανέ­φε­ραν ότι η μαρί­να Αρε­τσούς απο­τε­λεί ένα από τα πιο αξιό­λο­γα τμή­μα­τα του παρά­κτιου χώρου της Θεσ­σα­λο­νί­κης, με ιδιαί­τε­ρο φυσι­κό κάλ­λος, παρά την υπο­βάθ­μι­ση στην οποία έχει περιέλ­θει τα τελευ­ταία χρό­νια, με ευθύ­νη όλων των κυβερ­νή­σε­ων, αλλά και της Δημο­τι­κής Αρχής, τόσο της τωρι­νής, όσο και της προηγούμενης.

Με βάση τους σχε­δια­σμούς κυβέρ­νη­σης και Δημο­τι­κής Αρχής, αλλά και με τη σύμ­φω­νη γνώ­μη όλων των άλλων παρα­τά­ξε­ων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν «ανε­ξάρ­τη­των»), πλην της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης», πρό­κει­ται να παρα­δο­θεί για αξιο­ποί­η­ση σε ιδιώ­τες επι­χει­ρη­μα­τί­ες. Πρό­κει­ται να μετα­τρα­πεί από χώρο ανα­ψυ­χής σε χώρο ελλι­με­νι­σμού μεγά­λων πολυ­τε­λών σκα­φών και σε χώρο ανε­φο­δια­σμού καυ­σί­μων. Όμως ο επεν­δυ­τής μαζί με τις θέσεις ελλι­με­νι­σμού παίρ­νει πακέ­το προς χρή­ση και εκμε­τάλ­λευ­ση το δικαί­ω­μα αξιο­ποί­η­σης και του χερ­σαί­ου χώρου που το περι­βάλ­λει. Και αυτή η εκχώ­ρη­ση θα έχει ως γνώ­μο­να το μέγι­στο κέρ­δος του επεν­δυ­τή, το οποίο είναι συνυ­φα­σμέ­νο με την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση και την τσι­με­ντο­ποί­η­ση. Έτσι θα δού­με να χτί­ζο­νται κτί­ρια για διοι­κη­τι­κές λει­τουρ­γί­ες, για κοσμι­κές εξυ­πη­ρε­τή­σεις, εγκα­τα­στά­σεις συντή­ρη­σης και επι­σκευ­ής των σκα­φών, ξενο­δο­χεία, περι­φρά­ξεις, εμπο­ρι­κά κατα­στή­μα­τα κλπ.

Επί­σης κατήγ­γει­λαν ότι τα τελευ­ταία χρό­νια υπήρ­ξε σκό­πι­μη και σχε­δια­σμέ­νη υπο­βάθ­μι­ση της πλαζ και όλων των άλλων υπο­δο­μών του παρα­λια­κού μετώ­που, προ­κει­μέ­νου να ανοί­ξει ο δρό­μος στην ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση. Και σημεί­ω­σαν ότι οποια­δή­πο­τε εξέ­λι­ξη στη Μαρί­να, θα συμπα­ρα­σύ­ρει και θα επη­ρε­ά­σει τις εξε­λί­ξεις στο υπό­λοι­πο παρα­λια­κό μέτωπο.

Απο­δο­μώ­ντας και το επι­χεί­ρη­μα της δημιουρ­γί­ας θέσε­ων εργα­σί­ας που προ­βάλ­λε­ται ως το τυρά­κι στη φάκα, οι εκλεγ­μέ­νοι της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» θύμι­σαν ότι οι όποιες θέσεις εργα­σί­ας δημιουρ­γη­θούν θα είναι με όρους δια­σφά­λι­σης της κερ­δο­φο­ρί­ας του επεν­δυ­τή, πράγ­μα που σημαί­νει πετσο­κομ­μέ­να εργα­σια­κά δικαιώματα.

Τέλος κάλε­σαν το λαό, να διεκδικήσει:

- Έντα­ξη της περιο­χής της μαρί­νας της Αρε­τσούς στα όρια Περιο­χή Ειδι­κής Προ­στα­σί­ας (ΠΕΠ) του παρά­κτιου μετώ­που της Καλα­μα­ριάς, προ­κει­μέ­νου να δια­φυ­λα­χθεί από τα μεγά­λα ιδιω­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα το μονα­δι­κό τοπίο της περιοχής.

- Καμία παρα­χώ­ρη­ση οποιου­δή­πο­τε τμή­μα­τος του παρα­λια­κού μετώ­που σε επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμφέροντα.

- Άμε­ση ανα­νέ­ω­ση, επ’ αόρι­στον, του χρη­σι­δα­νεί­ου από τα ΕΤΑΔ προς το Δήμο, για την πλαζ, το Ρεμέ­τζο, το καφε­νείο του Ψαρά και την Προ­πο­ντί­δα, με παράλ­λη­λη διεκ­δί­κη­ση γεν­ναί­ας κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης για ανα­βάθ­μι­ση και αξιο­ποί­η­ση των υπαρ­χό­ντων υπο­δο­μών προς όφε­λος του συνό­λου του λαού της Καλαμαριάς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο