Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καλώς μας ήρθε η άνοιξη…

Σήμε­ρα Δευ­τέ­ρα 20 Μαρ­τί­ου και συγκε­κρι­μέ­να στις 12:29 ώρα Ελλά­δας θα υπάρ­ξει εαρι­νή ιση­με­ρία (Αστρο­νο­μι­κό φαι­νό­με­νο, κατά το οποίο η ημέ­ρα και η νύχτα έχουν περί­που την ίδια διάρ­κεια). Θα αρχί­σει έτσι και επί­ση­μα η ‘Ανοι­ξη του 2017 στο βόρειο ημι­σφαί­ριο, στο οποίο ανή­κει και η χώρα μας. Αντί­στρο­φα, στο νότιο ημι­σφαί­ριο θα ξεκι­νή­σει το φθινόπωρο.

tsaroyxis-anoixi Σήμε­ρα ο Ήλιος θα λάμπει κάθε­τα πάνω από τον Ιση­με­ρι­νό της Γης και η διάρ­κεια της μέρας και της νύχτας θα είναι περί­που ίδια. Μετά τις 20 Μαρ­τί­ου, στο βόρειο ημι­σφαί­ριο (και στην Ελλά­δα) η μέρα θα μεγα­λώ­νει συνε­χώς σε βάρος της νύχτας έως το θερι­νό ηλιο­στά­σιο, ενώ το αντί­στρο­φο θα συμ­βεί στο νότιο ημισφαίριο.

Οι ιση­με­ρί­ες — η εαρι­νή και η φθι­νο­πω­ρι­νή — καθο­ρί­ζουν την έναρ­ξη της άνοι­ξης και του φθι­νο­πώ­ρου, ενώ τα ηλιο­στά­σια — το θερι­νό και το χει­με­ρι­νό — προσ­διο­ρί­ζουν την έναρ­ξη του καλο­και­ριού και του χει­μώ­να αντί­στοι­χα. Η άνοι­ξη δεν έχει στα­θε­ρή ημε­ρο­μη­νία έναρ­ξης και η πρώ­τη μέρα της ποι­κί­λει ανά­με­σα στις 19 (πιο σπά­νια), στις 20 (συνή­θως) και στις 21 Μαρ­τί­ου, ανά­λο­γα με το έτος.

Για μια ακό­μη χρο­νιά φέτος θα συνε­χι­στεί η ανε­παί­σθη­τη συρ­ρί­κνω­ση της διάρ­κειας της Άνοι­ξης, η οποία θα είναι πιο σύντο­μη κατά σχε­δόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέ­ση με πέρυ­σι. Εδώ και χιλιά­δες χρό­νια, η Άνοι­ξη μικραί­νει στο βόρειο ημι­σφαί­ριο και ό,τι χάνει, το κερ­δί­ζει σε διάρ­κεια το καλοκαίρι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο