Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 20 Μαρτίου

1727 Πεθαί­νει ο Άγγλος μαθη­μα­τι­κός, φυσι­κός και αστρο­νό­μος Ισα­άκ Νεύ­των, ο οποί­ος με τις μελέ­τες και τα πει­ρά­μα­τά του έθε­σε τα θεμέ­λια της σύγ­χρο­νης επιστήμης.

1815 Ο Ναπο­λέ­ων Βονα­πάρ­της επι­στρέ­φει στο Παρί­σι μετά τη δρα­πέ­τευ­σή του από το νησί Έλβα, όπου ήταν εξό­ρι­στος. Η επά­νο­δός του στην εξου­σία θα ήταν σύντο­μη, αφού λίγους μήνες μετά, στη μάχη του Βατερ­λό (18/6/1815) ηττή­θη­κε και εξο­ρί­στη­κε και πάλι, αυτή τη φορά στο νησί της Αγί­ας Ελέ­νης, όπου έμει­νε έως το θάνα­τό του.

1828 Γεν­νή­θη­κε ο Νορ­βη­γός θεα­τρι­κός συγ­γρα­φέ­ας, Ερρί­κος Ιψεν.

1834 Ο Θεό­δω­ρος Κολο­κο­τρώ­νης και ο Δημή­τριος Πλα­πού­τας παρα­πέ­μπο­νται σε δίκη με τις κατη­γο­ρί­ες της συνω­μο­σί­ας και της εσχά­της προδοσίας.

1852 Εκδί­δε­ται το βιβλίο της Χάριετ Μπί­τσερ Στό­ου “Η καλύ­βα του Μπάρ­μπα Θωμά”, όπου μέσα σε τρεις μήνες θα που­λή­σει πάνω από 300.000 αντίτυπα.

1916 Ο Αλμπερτ Αϊν­στάιν δημο­σιεύ­ει τη Θεω­ρία της Σχετικότητας.

1929 Ο ΠΑΟΚ συγ­χω­νεύ­ε­ται με την ΑΕΚ Θεσ­σα­λο­νί­κης και αλλά­ζει το σήμα του από τετρά­φυλ­λο πρά­σι­νο τρι­φύλ­λι στο δικέ­φα­λο αετό.

1933 Εκλέ­γε­ται Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ ο Φράν­κλιν Ρού­σβελτ, ο οποί­ος ξεκι­νά την οικο­νο­μι­κή ανα­στύ­λω­ση της χώρας, που μαστί­ζε­ται από το κραχ της δεκα­ε­τί­ας του ’20. Η πολι­τι­κή που ακο­λού­θη­σε θα γίνει γνω­στή ως “New Deal”.

.… Την ίδια μέρα, στη Γερ­μα­νία, οι Ναζί ανοί­γουν το πρώ­το στρα­τό­πε­δο συγκέ­ντρω­σης στο Νταχάου.

1947 Δολο­φο­νεί­ται στη Θεσ­σα­λο­νί­κη ο Γ. Ζέβγος, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, από πλη­ρω­μέ­να όργα­να του παρακράτους.

Επα­νά­στα­ση 1821: «Ο Ζέβγος και το ‘21» του Γ. Λαμπρινού

1952  Ο πρω­θυ­πουρ­γός Νικό­λα­ος Πλα­στή­ρας παθαί­νει βαριά ημι­πλη­γία. Επί­ση­μα πρω­θυ­πουρ­γι­κά καθή­κο­ντα ανα­λαμ­βά­νει ο Σοφο­κλής Βενιζέλος.

1956 Ανα­κή­ρυ­ξη της ανε­ξαρ­τη­σί­ας της Τυνησίας.

1966 Πέθα­νε ο Δημή­τριος Γαλά­νης, Έλλη­νας χαρά­κτης, από τους πρω­το­πό­ρους στο είδος του στον ελλη­νι­κό καλ­λι­τε­χνι­κό κόσμο. Ασχο­λή­θη­κε, επί­σης, εκτε­νώς με τη γελοιο­γρα­φία και τη ζωγρα­φι­κή. (Γεν. 22/5/1882)

1987 Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Φαρ­μά­κων εγκρί­νει τη διά­θε­ση στην αγο­ρά του ΑΖΤ, του πρώ­του φάρ­μα­κου κατά του AIDS.

1990 Πεθαί­νει ο Σοβιε­τι­κός τερ­μα­το­φύ­λα­κας Λεβ Για­σίν, που θεω­ρεί­ται ως ο καλύ­τε­ρος τερ­μα­το­φύ­λα­κας του 20ού αιώ­να από την διε­θνή ομο­σπον­δία ιστο­ρί­ας και στα­τι­στι­κής ποδο­σφαί­ρου. Το 1999 ο Λεβ Για­σίν ανα­δεί­χτη­κε ο καλύ­τε­ρος Ρώσος αθλη­τής του αιώ­να, ύστε­ρα από ψηφο­φο­ρία που διορ­γά­νω­σε ο σύν­δε­σμος αθλη­τι­κών συντα­κτών της χώρας. Ο υψη­λό­σω­μος τερ­μα­το­φύ­λα­κας, αγω­νί­στη­κε σε περισ­σό­τε­ρα από 600 παι­χνί­δια με τα χρώ­μα­τα της Ντι­να­μό Μόσχας, ενώ είχε φορέ­σει και 78 φορές τη φανέ­λα της Σοβιε­τι­κής Ενω­σης. Επί­σης, πήρε μέρος σε τέσ­σε­ρα Μου­ντιάλ, ενώ το 1956 πανη­γύ­ρι­σε την κατά­κτη­ση του χρυ­σού Ολυ­μπια­κού μεταλ­λί­ου. Τέσ­σε­ρα χρό­νια αργό­τε­ρα, βρέ­θη­κε με τη Σοβιε­τι­κή Ενω­ση στο ψηλό­τε­ρο σκα­λί του βάθρου κατά τη διάρ­κεια του Ευρω­παϊ­κού Πρωταθλήματος.

2003  4:35 π.μ. (ώρα Ελλά­δος) ξεκι­νά­ει ο βομ­βαρ­δι­σμός της Βαγδά­της από τις ΗΠΑ. Αμε­ρι­κα­νι­κά και βρε­τα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα εισβά­λουν στη χώρα με το επι­χεί­ρη­μα ότι το Ιράκ κατέ­χει όπλα μαζι­κής καταστροφής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο