Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καναδάς: Φονικό κύμα καύσωνα

Το φονι­κό κύμα καύ­σω­να που πλήτ­τει τον Κανα­δά, το σφο­δρό­τε­ρο στα χρο­νι­κά, δεί­χνει ενδεί­ξεις ήπιας υπο­χώ­ρη­σης, παρ’ όλ’ αυτά φαί­νε­ται πως αυτήν την εβδο­μά­δα θα καταρ­ρι­φθούν ρεκόρ θερ­μο­κρα­σί­ας που είχαν κατα­γρα­φεί πριν από δεκα­ε­τί­ες, σύμ­φω­να με έναν κυβερ­νη­τι­κό κλιματολόγο.

Του­λά­χι­στον 233 άνθρω­ποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην επαρ­χία της Βρε­τα­νι­κής Κολομ­βί­ας μετα­ξύ της Παρα­σκευ­ής και της Δευ­τέ­ρας, περί­που 100 περισ­σό­τε­ροι σε σύγκρι­ση με τον μέσο όρο τεσ­σά­ρων ημε­ρών, ανέ­φε­ρε η ιατρο­δι­κα­στι­κή υπη­ρε­σία της επαρχίας.

Εξαι­τί­ας του καύ­σω­να, καλ­λιέρ­γειες κάη­καν στην κυριο­λε­ξία στις κανα­δι­κές Πεδιά­δες, ενώ σχο­λεία έκλεισαν.

Το Λίτον, μια πόλη στην κεντρι­κή Βρε­τα­νι­κή Κολομ­βία, έσπα­σε αυτήν την εβδο­μά­δα το ρεκόρ υψη­λής θερ­μο­κρα­σί­ας όλων των επο­χών στον Κανα­δά, τρεις φορές. Από χθες, τα θερ­μό­με­τρα δεί­χνουν 49,6 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Το προη­γού­με­νο υψη­λό στον Κανα­δά, ανερ­χό­ταν σε 45 βαθ­μούς Κελ­σί­ου και είχε κατα­γρα­φεί στο Σασκά­τσουαν το 1937.

Ο “θόλος ζέστης”, που επε­κτεί­νε­ται από την Καλι­φόρ­νια έως τις βόρειες περιο­χές του Κανα­δά, εξα­σθε­νεί, καθώς μετα­κι­νεί­ται προς τα ανα­το­λι­κά, όμως παρα­μέ­νει αρκε­τά έντο­νος, προ­κει­μέ­νου να καταρ­ρί­πτο­νται ρεκόρ από την Αλμπέρ­τα έως τη Μανι­τό­μπα, δήλω­σε ο Ντέι­βιντ Φίλι­πς, κορυ­φαί­ος κλι­μα­το­λό­γος στην κυβερ­νη­τι­κή υπη­ρε­σία Environment and Climate Change Canada.

Δεν είναι σαφές τι προ­κά­λε­σε αυτόν τον «θόλο ζέστης», όμως η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή φαί­νε­ται πως έχει συμ­βά­λει, δεδο­μέ­νης της διάρ­κειας του κύμα­τος καύ­σω­να, τις ακραί­ες θερ­μο­κρα­σί­ες και το γεγο­νός ότι κατα­γρά­φο­νται νέα υψη­λά θερ­μο­κρα­σιών έναν μήνα νωρί­τε­ρα σε σχέ­ση με την συνή­θη ζεστό­τε­ρη επο­χή του χρό­νου, τόνι­σε ο Φίλιπς.

«Σε ορι­σμέ­νες από αυτές τις περιο­χές, τα ρεκόρ τους έχουν εκμη­δε­νι­στεί», λέει ο Φίλι­πς. «Είναι πραγ­μα­τι­κά θεα­μα­τι­κό, πρω­τό­γνω­ρο για εμάς».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο