Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κανείς δεν έμεινε απροστάτευτος στην Κούβα τις 100 μέρες της πανδημίας 

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Τρί­μη­νος απο­λο­γι­σμός της διευ­θύ­ντριας Πρό­λη­ψης, Βοή­θειας, Κοι­νω­νι­κής Εργα­σί­ας και Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης (MTSS), του Υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας Belkis Delgado Cáceres στην εφη­με­ρί­δα Granma.

  • Περισ­σό­τε­ρα από 71.000 άτο­μα λαμ­βά­νουν κατ ‘οίκον παρά­δο­ση των Υπη­ρε­σιών Οικο­γε­νεια­κής Φρο­ντί­δας. Ηλι­κιω­μέ­νοι που ζουν μόνοι, άτο­μα με ανα­πη­ρία, ψυχι­κά ασθε­νείς και άτο­μα με χρό­νιες παθή­σεις, μητέ­ρες μικρών παι­διών, έγκυ­ες γυναί­κες, ευά­λω­τες οικο­γέ­νειες … όλοι έχουν λάβει ειδι­κή υπο­στή­ρι­ξη από το Τμή­μα Πρό­λη­ψης, Βοή­θειας και Κοι­νω­νι­κής Εργα­σί­ας και Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης (MTSS),του Υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας σε αυτές τις δύσκο­λες στιγμές.
  • Μετα­ξύ των μέτρων που πάρ­θη­καν για την αντι­με­τώ­πι­ση του COVID-19, ήταν η παρο­χή, εξει­δι­κευ­μέ­νη ανά περί­πτω­ση, προ­σο­χής από τους κοι­νω­νι­κούς λει­τουρ­γούς για τα νοι­κο­κυ­ριά που κιν­δυ­νεύ­ουν περισ­σό­τε­ρο καθώς και χορή­γη­ση έκτα­κτων χρη­μα­τι­κών παρο­χών κοι­νω­νι­κής πρό­νοιας σε αυτό το τμή­μα του πληθυσμού.

Η Belkis Delgado Cáceres, ανέ­φε­ρε ότι οι διευ­θυ­ντές των τμη­μά­των Εργα­σί­ας των Δήμων και τα Δημο­τι­κά Συμ­βού­λια εξου­σιο­δο­τή­θη­καν να επι­σπεύ­σουν τη δια­δι­κα­σία έγκρι­σης για τέτοιες παρεμ­βά­σεις βοήθειας.

Ανέ­φε­ρε επί­σης ότι οι κοι­νω­νι­κοί λει­τουρ­γοί έχουν “μόνι­μα συν­δε­θεί” με τις υπη­ρε­σί­ες τρο­φί­μων που έχουν συμ­βλη­θεί με την Υπη­ρε­σία Οικο­γε­νεια­κής Φρο­ντί­δας, Family Care Services (SAF), καθώς η παρά­δο­ση στο σπί­τι έχει επε­κτα­θεί κατά τη διάρ­κεια αυτών των τριών μηνών, σε άτο­μα που δεν χρεια­ζό­ταν προη­γου­μέ­νως την βοή­θεια της υπη­ρε­σί­ας, για να δια­σφα­λί­σουν πρό­σβα­ση σε έτοι­μα γεύματα.

Τα Κέντρα Κοι­νω­νι­κής Προ­στα­σί­ας που εξυ­πη­ρε­τούν άτο­μα που βρέ­θη­καν να ζουν στους δρό­μους και στα προ­σω­ρι­νά κατα­λύ­μα­τα που προ­στέ­θη­καν σε ολό­κλη­ρη τη χώρα λόγω της έκτα­κτης ανά­γκης για την υγεία, έχουν συνο­λι­κά 71 κοι­νω­νι­κούς λει­τουρ­γούς για να τους παρέ­χουν υπο­στή­ρι­ξη, ενώ 21 κοι­νω­νι­κοί λει­τουρ­γοί εργά­ζο­νται σε κέντρα απο­μό­νω­σης για άτο­μα που έχουν εκτε­θεί στον νέο κορωνοϊό.

Η απο­κέ­ντρω­ση των δια­δι­κα­σιών Κοι­νω­νι­κής Βοή­θειας και η μετα­βί­βα­ση εξου­σί­ας σε τοπι­κούς φορείς, ήταν «θετι­κή με δεδο­μέ­νο ότι εκεί βρί­σκε­ται το πρό­βλη­μα και ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός και μπο­ρούν να ανα­λυ­θούν επί τόπου οι έκτα­κτες περι­στά­σεις» δήλω­σε η Delgado, 

“Δια­σφα­λί­σα­με ότι η παρά­δο­ση κατ ‘οίκον για βασι­κές υπη­ρε­σί­ες έχει δια­τη­ρη­θεί, σε μια χώρα με το 21% του πλη­θυ­σμού μας να είναι μεγά­λης ηλι­κί­ας” πρόσθεσε.

Θέμα­τα Προυπολογισμού

Σε μια ιδιαί­τε­ρη κατά­στα­ση όπως η μάχη ενα­ντί­ον του COVID-19, όταν πολ­λοί υπο­χρε­ώ­θη­καν να μεί­νουν στο σπί­τι για να προ­στα­τεύ­σουν την υγεία τους ή να φρο­ντί­σουν άλλα μέλη της οικο­γέ­νειας, ορι­σμέ­να νοι­κο­κυ­ριά είδαν το εισό­δη­μά τους να μειώ­νε­ται από­το­μα, αλλά κανείς δεν αφέ­θη­κε στην τύχη του.

Σε αυτούς τους τρεις μήνες (Μάρ­τιος, Απρί­λιος και Μάιος), υπήρ­ξε μια αύξη­ση 2.155 οικο­γε­νειών που απαι­τούν προ­στα­σία, αύξη­ση η οποία ήταν ανα­με­νό­με­νη, καθώς περισ­σό­τε­ροι άνθρω­ποι έχουν υπο­στη­ρι­χθεί που δεν ήταν προη­γου­μέ­νως ευά­λω­τοι, αλλά τώρα χρειά­ζο­νται βοή­θεια”, δήλω­σε η Delgado.

Από τον Μάρ­τιο έως τον Μάιο, 1.700.000 πέσος δια­τέ­θη­καν σε νοι­κο­κυ­ριά που χρειά­ζο­νται υπο­στή­ρι­ξη, από την Κοι­νω­νι­κή Βοή­θεια ή σε επι­δο­τή­σεις από την Υπη­ρε­σία Οικο­γε­νεια­κής Φροντίδας.

Κατά τη διάρ­κεια αυτής της περιό­δου, τα δημο­τι­κά συμ­βού­λια και οι επαρ­χια­κές κυβερ­νή­σεις ενέ­κρι­ναν βοή­θεια σε είδη ανά­γκης σε περισ­σό­τε­ρα από 1.600 άτο­μα, αξί­ας πάνω από 3 εκα­τομ­μύ­ρια πέσος, που κάλυ­πτε την παρά­δο­ση βασι­κών ειδών όπως ρού­χα, υπο­δή­μα­τα, εσώ­ρου­χα, έπι­πλα, μαγει­ρι­κά σκεύη, στρώ­μα­τα και συσκευ­ές, μετα­ξύ άλλων.

Στις τρεις φάσεις της περιό­δου ανά­καμ­ψης μετά το COVID-19, η Κοι­νω­νι­κή Βοή­θεια θα δια­τη­ρή­σει την προ­στα­σία για τις ευά­λω­τες ομάδες.

“Το επό­με­νο βήμα είναι να δια­τη­ρη­θεί αυτή η προ­στα­σία έως ότου ομα­λο­ποι­η­θεί η οικο­νο­μι­κή κατά­στα­ση του πλη­θυ­σμού. Αυτή η εξαι­ρε­τι­κή προ­σπά­θεια κατα­βάλ­λε­ται, παρό­λο που οι προ­σπά­θειες  του οικο­νο­μι­κού απο­κλει­σμού της αμε­ρι­κα­νι­κής κυβέρ­νη­σης ενα­ντί­ον της Κού­βας δεν έχουν στα­μα­τή­σει.” δήλω­σε η Delgado.

Σε αριθ­μούς 

-36 νέα μέτρα πάρ­θη­καν για την αντι­με­τώ­πι­ση ζητη­μά­των εργα­σί­ας, μισθών και κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης που δημιουρ­γή­θη­καν από την πανδημία

-77.180 εργα­ζό­με­νοι έχουν επω­φε­λη­θεί από τις μισθο­λο­γι­κές εγγυ­ή­σεις κατα­βο­λής μισθού.

-78.301 μητέ­ρες και πατέ­ρες με παι­διά στην πρω­το­βάθ­μια εκπαί­δευ­ση έχουν επω­φε­λη­θεί από την προ­στα­σία των μισθών και της εργα­σί­ας, ενώ 10.955 παι­διά έχουν παρα­κο­λου­θή­σει κέντρα παι­δι­κής μέρι­μνας πρώ­ι­μης παι­δι­κής ηλικίας.

- 8.776 εργα­ζό­με­νοι σε κίν­δυ­νο μόλυν­σης που απο­μο­νώ­θη­καν στα σπί­τια τους, σύμ­φω­να με εντο­λή των υγειο­νο­μι­κών αρχών, επω­φε­λή­θη­καν από τα μέτρα προ­στα­σί­ας των μισθών τους.

-71.409 ηλι­κιω­μέ­νοι ενή­λι­κες έλα­βαν δια­φό­ρων ειδών υπο­στή­ρι­ξη (πάνω από 60 ετών και άτο­μα με κλο­νι­σμέ­νη υγεία)

Οι συγκρί­σεις με τα μέτρα που πάρ­θη­καν ή δεν πάρ­θη­καν στον καπι­τα­λι­σμό είναι συντρι­πτι­κές. Δισε­κα­τομ­μύ­ρια μοι­ρά­ζο­νται στο κεφά­λαιο και ψίχου­λα στους εργα­ζό­με­νους που θα παρ­θούν βίαια και απάν­θρω­πα πίσω και με τόκο.

Κάτω από το στό­χα­στρο του απο­κλει­σμού των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ η μικρή ηρω­ι­κή Κού­βα μέσα από στε­ρή­σεις προ­σέ­χει τον λαό της, δεί­χνει την κοι­νω­νι­κή ανω­τε­ρό­τη­τά που όλοι οι λαοί του κόσμου πρέ­πει να προστατεύσουμε. 

Πηγή Granma 

BANNER panos3

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο