Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΤΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ — Ιλιγγιώδη κέρδη για τις τράπεζες, πλειστηριασμοί και χρέη για τα λαϊκά νοικοκυριά

Δυσθε­ώ­ρη­τα κέρ­δη δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων απο­κό­μι­σαν οι τρά­πε­ζες το 2023, την ώρα που τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά προ­σπα­θούν να επι­βιώ­σουν από τα χρέη, την ακρί­βεια, τη φορο­λε­η­λα­σία και βέβαια τους πλειστηριασμούς.

Τα κέρ­δη λοι­πόν των τρα­πε­ζών από τις οικο­γέ­νειες που είναι χρε­ω­μέ­νες μέχρι τον λαι­μό φτά­νουν τα 4 δισ. ευρώ! Επι­πλέ­ον, τα έσο­δά τους από τόκους ξεπέ­ρα­σαν τα 8 δισ. ευρώ (!), χρή­μα­τα που προ­ήλ­θαν από την τερά­στια αύξη­ση των επι­το­κί­ων. Αύξη­ση που έγι­νε από την Ευρω­παϊ­κή Κεντρι­κή Τρά­πε­ζα στο όνο­μα συγκρά­τη­σης του πλη­θω­ρι­σμού. Δηλα­δή, είτε έτσι είτε αλλιώς χαμέ­να βγαί­νουν σε κάθε εκδο­χή τα λαϊ­κά στρώματα.

Συγκε­κρι­μέ­να, η συνο­λι­κή κερ­δο­φο­ρία για τις 4 συστη­μι­κές τρά­πε­ζες, (Εθνι­κή, Πει­ραιώς, Eurobank και Αlpha Bank) «έκλει­σε» πάνω από τα 4 δισ. ευρώ, κατα­γρά­φο­ντας αύξη­ση 50% (κατά μέσο όρο) σε σχέ­ση με το 2022, ενώ τα έσο­δα από προ­μή­θειες ξεπέ­ρα­σαν συνο­λι­κά τα 1,8 δισ. ευρώ!

Η Εθνι­κή Τρά­πε­ζα είχε καθα­ρά κέρ­δη 1,55 δισ. ευρώ και αυξη­μέ­να κατά 65% καθα­ρά έσο­δα από τόκους, στα 2,263 δισ. ευρώ ένα­ντι 1,369 δισ. ευρώ το 2022, με το καθα­ρό επι­το­κια­κό κέρ­δος να παρα­μέ­νει σε ανο­δι­κή τρο­χιά προ­σεγ­γί­ζο­ντας τις 337 μονά­δες βάσης το τελευ­ταίο τρί­μη­νο του 2023. Ειδι­κό­τε­ρα, σε ό,τι αφο­ρά την Ελλά­δα, το 2023 τα καθα­ρά έσο­δα από τόκους αυξή­θη­καν για την ΕΤΕ σε 2,16 δισ. ευρώ.

Για την Πει­ραιώς τα καθα­ρά κέρ­δη ήταν 800 εκατ. ευρώ και τα καθα­ρά έσο­δα από τόκους ανήλ­θαν το 2023 σε 2,003 δισ., αυξη­μέ­να κατά 48% σε ετή­σια βάση.

Για την Eurobank τα καθα­ρά έσο­δα από τόκους αυξή­θη­καν κατά 46,9% σε σχέ­ση με το 2022 και έφτα­σαν τα 2,174 δισ. ευρώ. Τα καθα­ρά κέρ­δη ήταν 1,2 δισ. ευρώ, με τις δρα­στη­ριό­τη­τες στο εξω­τε­ρι­κό, όπου η τρά­πε­ζα έχει έντο­νη παρου­σία, να συνει­σφέ­ρουν 37,3% στη συνο­λι­κή κερ­δο­φο­ρία του ομίλου.

Για την Αlpha Bank, τα κέρ­δη έφτα­σαν τα 611,3 εκατ. ευρώ και τα καθα­ρά έσο­δα από τόκους τα 1,653 δισ. ευρώ, από 1,173 δισ. ευρώ το 2022, με αύξη­ση 41%.

Κι ενώ λοι­πόν οι τρά­πε­ζες και από τους τόκους έχουν ξεζου­μί­σει και ξεζου­μί­ζουν τα χρε­ω­μέ­να νοι­κο­κυ­ριά, ο διοι­κη­τής της Τρά­πε­ζας της Ελλά­δας, Γ. Στουρ­νά­ρας, δήλω­σε χτες σε συνέ­ντευ­ξή του ότι «πρέ­πει να αρχί­σου­με να μειώ­νου­με τα επι­τό­κια σύντο­μα, ώστε η νομι­σμα­τι­κή μας πολι­τι­κή να μη γίνει πολύ περιο­ρι­στι­κή. Η Ευρω­παϊ­κή Κεντρι­κή Τρά­πε­ζα πρέ­πει να μειώ­σει το κόστος δανει­σμού δύο φορές πριν από τις καλο­και­ρι­νές δια­κο­πές της τον Αύγου­στο και άλλες δύο φορές πριν από το τέλος του έτους». Και πρό­σθε­σε ότι μετά το 2024, ανα­μέ­νει ότι το επι­τό­κιο κατα­θέ­σε­ων «θα μειω­θεί στα­δια­κά στο 2% στα τέλη του 2025 ή στις αρχές του 2026», ενώ σημεί­ω­σε ότι «προς το παρόν δεν βλέ­πω τα ποσο­στά να πέφτουν κάτω από το 2% όπως πριν από την παν­δη­μία». Η έννοιά τους βέβαια είναι άλλη και όπως την περιέ­γρα­ψε αφο­ρά το ότι «η οικο­νο­μι­κή ανά­πτυ­ξη στην Ευρω­ζώ­νη είναι πολύ πιο αδύ­να­μη από την ανα­με­νό­με­νη και οι κίν­δυ­νοι είναι καθοδικοί»…

Έρχε­ται νέο κύμα πλειστηριασμών

Όλα αυτά συμ­βαί­νουν ενώ ανα­μέ­νε­ται νέο κύμα πλει­στη­ρια­σμών το επό­με­νο διά­στη­μα, κάτι που προ­κύ­πτει και από τα όσα έχουν κατα­γρα­φεί στην 3η έκθε­ση μετα­προ­γραμ­μα­τι­κής επο­πτεί­ας της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής. Πρό­κει­ται για τις εκθέ­σεις του διαρ­κούς μνη­μο­νί­ου και των δημο­σιο­νο­μι­κών περιο­ρι­σμών που υπάρ­χουν, παρά τις κορό­νες και τα ψέμα­τα κυβέρ­νη­σης, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και «Νέας Αρι­στε­ράς» ότι τα μνη­μό­νια έχουν τελειώσει.

Όπως ανα­φέ­ρε­ται στην έκθε­ση, «η κερ­δο­φο­ρία των τρα­πε­ζών παρα­μέ­νει ισχυ­ρή, αλλά η αντι­με­τώ­πι­ση των μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δανεί­ων, ιδί­ως από τους παρό­χους υπη­ρε­σιών, συνε­χί­ζει να αντι­με­τω­πί­ζει προ­κλή­σεις». Δηλα­δή, το μπα­ράζ των πλει­στη­ρια­σμών και των εξώ­σε­ων με βάση τους νόμους της κυβέρ­νη­σης και των άλλων κομ­μά­των θα κλιμακωθεί…

Οι εξώ­σεις της ντρο­πής σε οικο­γέ­νειες, που βλέ­πουν το φως της δημο­σιό­τη­τας, αλλά και οι εκα­το­ντά­δες άλλες περι­πτώ­σεις που δεν γίνο­νται γνω­στές, είναι το απο­τέ­λε­σμα της πολι­τι­κής της κυβέρ­νη­σης που ακού­ει στο όνο­μα «Ηρα­κλής» και έρχε­ται ως συνέ­χεια των ρυθ­μί­σε­ων και των νόμων που είχαν φέρει ως κυβερ­νή­σεις ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Είναι επί­σης χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι τον Δεκέμ­βρη, η ΝΔ έφε­ρε στη Βου­λή νομο­σχέ­διο για τα «κόκ­κι­να» δάνεια, που παρα­δί­δει έρμαια στα «κορά­κια» τα χρε­ω­μέ­να λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά και του οποί­ου ψήφι­σαν σχε­δόν τα μισά άρθρα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Στην ίδια ψηφο­φο­ρία η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα «Νέα Αρι­στε­ρά» δήλω­σε «παρών» και ΔΕΝ κατα­ψή­φι­σε άρθρα του νομο­σχε­δί­ου που αφο­ρούν τη θέσπι­ση περισ­σό­τε­ρων ευνοϊ­κών κανό­νων για τα «κορά­κια», ώστε να μη «σκο­ντά­φτει» στα δικα­στή­ρια από πιθα­νές προ­σφυ­γές δανειο­λη­πτών η κλο­πή των σπι­τιών των χρε­ω­μέ­νων νοικοκυριών.

Με τον νόμο πλέ­ον της ΝΔ έχει ενερ­γο­ποι­η­θεί εκ νέου το πρό­γραμ­μα «Ηρα­κλής», για τρί­τη φορά, με ισχύ μέχρι 31/12/2024, ανα­δει­κνύ­ο­ντας τη χρη­σι­μό­τη­τα και απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά του στην απαλ­λα­γή των χρη­μα­το­πι­στω­τι­κών ιδρυ­μά­των από τα «κόκ­κι­να» δάνεια. Μέσα από τη μεί­ω­ση των μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δανεί­ων στό­χος είναι να αυξη­θεί η ρευ­στό­τη­τα στην αγο­ρά, να χρη­μα­το­δο­τη­θούν επεν­δύ­σεις των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, να υπάρ­ξει ένας νέος κύκλος δανεισμού.

Το πρό­γραμ­μα «Ηρα­κλής 3» θα εξα­σφα­λί­σει τη συνέ­χεια στην κερ­δο­φο­ρία των λεγό­με­νων συστη­μι­κών τρα­πε­ζών, για να ολο­κλη­ρώ­σουν το πρό­γραμ­μα πώλη­σης και τιτλο­ποί­η­σης των «κόκ­κι­νων» δανεί­ων που έχουν ετοι­μά­σει έναν χρό­νο τώρα, ύψους 2 δισ. ευρώ.

Και κάπως έτσι ετοι­μά­ζε­ται το τσου­νά­μι των δεκά­δων χιλιά­δων πλει­στη­ρια­σμών και κατα­σχέ­σε­ων λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών μέχρι το τέλος της χρο­νιάς και στη συνέχεια.

Ατέ­λειω­τα χρέη

Για να γίνει αντι­λη­πτό το δια­χρο­νι­κό αδιέ­ξο­δο στο οποίο έχουν περιέλ­θει εκα­τομ­μύ­ρια νοι­κο­κυ­ριά, αρκεί μια ματιά στα στοι­χεία που αφο­ρούν το «ιδιω­τι­κό χρέ­ος». Αυτό που προ­κύ­πτει είναι ότι η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των χρε­ών των λαϊ­κών οικο­γε­νειών είναι ένα βαρέ­λι δίχως πάτο, αφού τα χρέη τους τα τελευ­ταία 5 χρό­νια είτε παρα­μέ­νουν ίδια κι απα­ράλ­λα­χτα είτε αυξά­νο­νται. Πρό­κει­ται για μια κατά­στα­ση που διαιω­νί­ζε­ται και οφεί­λε­ται στους καθη­λω­μέ­νους μισθούς, στην πολι­τι­κή των «ματω­μέ­νων πλε­ο­να­σμά­των» και στη διαρ­κή φοροαφαίμαξη.

Σύμ­φω­να, λοι­πόν, με στοι­χεία της Γενι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού Τομέα και Δια­χεί­ρι­σης Ιδιω­τι­κού Χρέ­ους, το σύνο­λο του ιδιω­τι­κού χρέ­ους ανέρ­χε­ται σήμε­ρα σε πάνω από 371 δισ. ευρώ, με τις ληξι­πρό­θε­σμες οφει­λές να δια­μορ­φώ­νο­νται στα 224 δισ. ευρώ. Σημειώ­νε­ται ότι το 2019 τα συνο­λι­κά χρέη «άγγι­ζαν» τα 333 δισ. ευρώ (ληξι­πρό­θε­σμα 233 δισ. ευρώ), το 2020 τα ποσά δια­μορ­φώ­θη­καν σε 342 δισ. ευρώ και 233 δισ. ευρώ αντί­στοι­χα, ενώ το 2021, το ιδιω­τι­κό χρέ­ος ανήλ­θε στα 376 δισ. ευρώ (ληξι­πρό­θε­σμα 251 δισ.) για να ανέ­βει το 2023 στα 382 δισ. ευρώ (ληξι­πρό­θε­σμα 243 δισ.).

Ανα­λυ­τι­κά, από τα 371 δισ. ευρώ του ιδιω­τι­κού χρέους:

- Τα 137 δισ. ευρώ αφο­ρούν στα ενή­με­ρα δάνεια που βρί­σκο­νται στις τρά­πε­ζες. Το αντί­στοι­χο ποσό ήταν περί­που 100 δισ. το 2019, 110 δισ. το 2020, 126 δισ. το 2021 και 138 δισ. το 2022.

- Τα 105 δισ. ευρώ είναι οι ληξι­πρό­θε­σμες οφει­λές 4,2 εκα­τομ­μυ­ρί­ων πολι­τών προς την εφο­ρία, εκ των οποί­ων, μάλι­στα, τα 26,3 δισ. ευρώ, που αφο­ρούν τα «δανει­κά κι αγύ­ρι­στα» των πλου­σιό­τε­ρων, έχουν χαρα­κτη­ρι­στεί ανε­πί­δε­κτα είσπρα­ξης. Την τελευ­ταία πεντα­ε­τία οι επί­μα­χες οφει­λές δια­μορ­φώ­θη­καν σε 106 δισ. το 2019, 108 δισ. το 2020, 111 δισ. το 2021 και 114 δισ. το 2022.

- Στα 61 δισ. ευρώ είναι το ύψος των «κόκ­κι­νων» δανεί­ων που δια­χει­ρί­ζο­νται οι servicers, με τον αριθ­μό τους να έχει εξε­λι­χθεί ως εξής: Από 24 δισ. ευρώ το 2019 σε 40 δισ. ευρώ το 2020, 80 δισ. ευρώ το 2021 και 71 δισ. ευρώ το 2022.

- Τα 47 δισ. ευρώ είναι οι οφει­λές 2,3 εκα­τομ­μυ­ρί­ων πολι­τών στην ΑΑΔΕ. Το 2019 ήταν 35 δισ., το 2020 38 δισ., τη διε­τία 2021 — 2022 41 δισ. και 46 δισ. αντίστοιχα.

- Τα 12 δισ. ευρώ είναι τα «κόκ­κι­να» δάνεια που εξα­κο­λου­θούν να βρί­σκο­νται στους ισο­λο­γι­σμούς των τρα­πε­ζών. Το 2019 το αντί­στοι­χο ποσό «άγγι­ζε» τα 69 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 τα 47 δισ. Το 2021 τα Μη Εξυ­πη­ρε­τού­με­να Δάνεια (ΜΕΔ) των τρα­πε­ζών μειώ­θη­καν — λόγω κυρί­ως του «Ηρα­κλή» — σε 18 δισ. ευρώ και το 2022 σε 13 δισ. ευρώ. Αυτό έγι­νε μετά από ένα μπα­ράζ εκβια­σμών των τρα­πε­ζών και των funds προς τα χρε­ω­μέ­να λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, αξιο­ποιώ­ντας τους νόμους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

 

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο