Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο χώρο του Πολυτεχνείου

Αντι­προ­σω­πεί­ες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με επι­κε­φα­λής την Ελέ­νη Μπέ­λου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Θοδω­ρή Κωτσα­ντή, γραμ­μα­τέα του ΚΣ της ΚΝΕ κατέ­θε­σαν σήμε­ρα στε­φά­νια στο χώρο του Πολυτεχνείου.

«Ο ξεση­κω­μός του Πολυ­τε­χνεί­ου πριν από 50 χρό­νια με τη φοι­τη­τι­κή κατά­λη­ψη εδώ στο Πολυ­τε­χνείο, αλλά και την αθρόα λαϊ­κή προ­σέ­λευ­ση με αντί­στοι­χες εκδη­λώ­σεις στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, στην Πάτρα, στα Γιάν­νε­να, δεί­χνει το μεγα­λείο της λαϊ­κής θέλη­σης, δύνα­μης και κινη­το­ποί­η­σης όταν αυτή ξεχύ­νε­ται απε­λευ­θε­ρω­μέ­νη θα λέγα­με από την βία, το φόβο, την κατα­στο­λή, από οποια­δή­πο­τε μορ­φή καπι­τα­λι­στι­κής κατα­πί­ε­σης και εξου­σί­ας. Η αιμα­τη­ρή κατα­στο­λή του Πολυ­τε­χνεί­ου δεν πήγε χαμέ­νη, δεν ήταν ήττα, για­τί ξεφτί­λι­σε στην κυριο­λε­ξία τα πολι­τι­κά φτια­σι­δώ­μα­τα της δικτα­το­ρί­ας και την έβα­λε σε τρο­χιά απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης» δήλω­σε η Ε. Μπέλ­λου και πρόσθεσε:

«Τα μηνύ­μα­τα, τα συν­θή­μα­τα του Πολυ­τε­χνεί­ου “Έξω το ΝΑΤΟ — Έξω οι ξένες βάσεις” είναι επί­και­ρα και πιστεύ­ου­με ότι θα κυριαρ­χή­σουν αύριο στην πορεία απαι­τώ­ντας την απε­μπλο­κή της Ελλά­δας από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους, όπως σήμε­ρα γίνε­ται η σφα­γή των Παλαι­στί­νιων από το κρά­τος-δολο­φό­νο του Ισρα­ήλ. Τα άλλα συν­θή­μα­τα “Ψωμί — Παι­δεία — Ελευ­θε­ρία”, “Εργά­τες — αγρό­τες — φοι­τη­τές” έχουν εξί­σου την επι­και­ρό­τη­τά τους. Το μήνυ­μά τους προ­σαρ­μο­σμέ­νο στις σημε­ρι­νές συν­θή­κες πιστεύ­ου­με ότι θα ακου­στεί στα μεγά­λα συλ­λα­λη­τή­ρια που θα γίνουν από τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους επι­στή­μο­νες και άλλους επαγ­γελ­μα­τί­ες ενά­ντια στο νέο φορο­λο­γι­κό νομο­σχέ­διο που επι­βάλ­λει νέα χαρά­τσια — “θηλιά” στους εργα­ζό­με­νους. Το “Ψωμί — Παι­δεία — Ελευ­θε­ρία” είναι η απαί­τη­ση των φοι­τη­τι­κών και μαθη­τι­κών μελ­λο­ντι­κών αγώ­νων για να έχουν πτυ­χίο που να αντι­στοι­χεί σε μία στα­θε­ρή δου­λειά με δικαιώ­μα­τα, με δημιουρ­γι­κό­τη­τα που να πηγαί­νει για την ικα­νο­ποί­η­ση των κοι­νω­νι­κών ανα­γκών και όχι για τα καπι­τα­λι­στι­κά κέρδη».

«Θα μου επι­τρέ­ψε­τε να καλέ­σω από αυτό εδώ το βήμα κάθε νέο και νέα να προ­μη­θευ­τεί την ειδι­κή έκδο­ση της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής για τον ξεση­κω­μό του Πολυ­τε­χνεί­ου και τον Τόμο Ιστο­ρί­ας του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Ελλά­δας που ανα­φέ­ρε­ται ειδι­κά στην επτα­ε­τή στρα­τιω­τι­κή δικτα­το­ρία, όπου είναι ενσω­μα­τω­μέ­νη όλη η πεί­ρα, τα θετι­κά και οι αδυ­να­μί­ες και οι προ­ο­πτι­κές, για­τί η μελέ­τη τους είναι γνώ­ση και η γνώ­ση είναι δύνα­μη, δύνα­μη της λαϊ­κής πλειο­ψη­φί­ας ενά­ντια στην καπι­τα­λι­στι­κή μειο­ψη­φία» κατέ­λη­ξε στη δήλω­σή της η Ε. Μπέλλου.

Εκ μέρους της ΚΝΕ, ο Θοδω­ρής Κωτσα­ντής δήλω­σε:

«Πενήντ χρό­νια μετά ο ηρω­ι­κός ξεση­κω­μός του Πολυ­τε­χνεί­ου δίνει δύνα­μη και έμπνευ­ση στους σημε­ρι­νούς αγώ­νες του λαού και της νεο­λαί­ας. Τα συν­θή­μα­τα “Έξω οι ΗΠΑ — Έξω το ΝΑΤΟ, “Ψωμί-Παι­δεία-Ελεύ­θε­ρία” παρα­μέ­νουν επί­και­ρα στην πάλη μας ενά­ντια στη σφα­γή του λαού της Παλαι­στί­νης από τον ισραη­λι­νό στρα­τό κατο­χής, με τη στή­ρι­ξη των Αμε­ρι­κά­νων, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με την ενερ­γή εμπλο­κή της χώρας μας. Παρα­μέ­νουν επί­και­ρα στην πάλη απέ­να­ντι στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή, την ακρί­βεια, την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της Παι­δεί­ας και της Υγείας.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ συνε­χί­ζου­με να βαδί­ζου­με στον δρό­μο της ανα­τρο­πής, για­τί μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει τον λαό. Σ’ αυτό τον δρό­μο μπο­ρού­με να συνα­ντη­θού­με με πολ­λούς περισ­σό­τε­ρους νέους και νέες που αμφι­σβη­τούν την κυρί­αρ­χη πολι­τι­κή, να οργα­νώ­σου­με τη λαϊ­κή αντεπίθεση».

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο