Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κατάρ: «Χρυσές μπίζνες» για τα κινέζικα μονοπώλια-χορηγούς στο αιματοβαμμένο Μουντιάλ

Μπο­ρεί η διε­θνής κοι­νή γνώ­μη να παρα­κο­λου­θεί με προ­βλη­μα­τι­σμό τις πλη­ρο­φο­ρί­ες για τους χιλιά­δες νεκρούς εργά­τες που θάφτη­καν στα κάτερ­γα του Κατάρ, όπως επί­σης και για τις παρα­βιά­σεις ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των από την κυβέρ­νη­ση του εμι­ρά­του, ωστό­σο οι μεγά­λοι μονο­πω­λια­κοί όμι­λοι ετοι­μά­ζο­νται για πάρ­τυ δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων με  αφορ­μή το Μου­ντιάλ που ξεκι­νά την Κυριακή.

Πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο ως χορη­γοί του παγκο­σμί­ου κυπέλ­λου ποδο­σφαί­ρου κατέ­χουν Κινε­ζι­κοί μονο­πω­λια­κοί όμι­λοι, οι οποί­οι έχουν κατα­φέ­ρει να υπερ­κε­ρά­σουν ακό­μη και παρα­δο­σια­κούς αμε­ρι­κά­νι­κους κολοσ­σούς όπως η Coca Cola και τα McDonald’s.

Σε δημο­σιεύ­μά του «Al Jazeera» σημειώ­νει ότι η συνο­λι­κή αξία των κινε­ζι­κών χορη­γειών προς το Μου­ντιάλ του Κατάρ αγγί­ζει τα 1,4 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια (!) αφή­νο­ντας στη δεύ­τε­ρη θέση τα 1,1 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια των προ­ερ­χό­με­νων από τις ΗΠΑ χορη­γών. Οι σημα­ντι­κό­τε­ροι κινε­ζι­κοί χορη­γοί είναι οι εται­ρεί­ες Wanda Group, Vivo, Mengniu Dairy και Hisense.

Πολιτική στήριξη Πεκίνου προς το Κατάρ

Πέραν των χρυ­σών «μπιζ­νες» που κάνουν τα κινε­ζι­κά μονο­πώ­λια στο αιμα­το­βαμ­μέ­νο Μου­ντιάλ, το Πεκί­νο παρέ­χει και πολι­τι­κή στή­ρι­ξη στο εμι­ρά­το, διευ­ρύ­νο­ντας τις διμε­ρείς σχέ­σεις μετα­ξύ των δύο χωρών.

Μπο­ρεί το Κατάρ να κατη­γο­ρεί­ται για πάνω από 6.500 δολο­φο­νί­ες εργα­τών («εργα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα» στην γλώσ­σα του καπι­τα­λι­σμού) και δια­κρί­σεις κατά γυναι­κών και ομο­φυ­λό­φι­λων, ωστό­σο αυτό δεν δεί­χνει να ενο­χλεί καθό­λου την κυβέρ­νη­ση του Σι Τζιν­πινγκ. Αντί­θε­τα, σε συνέ­ντευ­ξή του στην «Global Times», ο πρέ­σβης του Κατάρ στο Πεκί­νο έκα­νε λόγο για «χρυ­σή περί­ο­δο» στις σχέ­σεις των δύο χωρών στους τομείς της ενέρ­γειας, των επεν­δύ­σε­ων και του εμπορίου.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι το μεγα­λύ­τε­ρο στά­διο του Κατάρ, το Στά­διο Λου­σάιλ που χτί­στη­κε το 2021, κατα­σκευά­στη­κε από την «China Railway International Group».

Παρά τη διε­θνή κατα­κραυ­γή για τους θανά­τους εργα­τών στις εργα­σια­κές γαλέ­ρες της αρα­βι­κής χώρας, οι κινέ­ζι­κοι χορη­γοί έχουν αρνη­θεί να συμ­με­τά­σχουν σε καμπά­νια που καλεί την κυβέρ­νη­ση του Κατάρ να απο­ζη­μιώ­σει τις οικο­γέ­νειες των θυμάτων!

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο