Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κείμενο-απάντηση στον Μίμη Ανδρουλάκη

Κεί­με­νο — απά­ντη­ση στα όσα λέει ο Μίμης Ανδρου­λά­κης για τον ξεση­κω­μό του Πολυ­τε­χνεί­ου, στο βιβλίο του «Πριν σβή­σουν τα φώτα» δόθη­κε στην δημο­σιό­τη­τα, στο οποίο ανα­φέ­ρε­ται πως «τα ψέμα­τα, οι ανα­κρί­βειες και οι ηθε­λη­μέ­νες ασά­φειες που περιέ­χει» το βιβλίο «είναι πολύ περισ­σό­τε­ρα από τις (λίγες) αλήθειες».

Παρα­θέ­του­με το κείμενο:

Αυτές τις ημέ­ρες κυκλο­φό­ρη­σε το βιβλίο του Μίμη Ανδρου­λά­κη «Πριν σβή­σουν τα φώτα», το οποίο ο συγ­γρα­φέ­ας χαρα­κτη­ρί­ζει αυτο­βιο­γρα­φι­κό-ιστο­ρι­κό. Θεω­ρού­με πως με τα όσα γρά­φει στην Ενό­τη­τα του βιβλί­ου του με τίτλο «Ήμουν ένας από αυτούς – Αντί­στα­ση – Πολυ­τε­χνείο 1973», έχει παρα­βεί κάθε μεθο­δο­λο­γι­κή και δεο­ντο­λο­γι­κή αρχή που πρέ­πει να διέ­πει μια προ­σω­πι­κή μαρτυρία.

Εμείς ιστο­ρι­κοί δεν είμα­στε. Βρε­θή­κα­με όμως για πολ­λά χρό­νια, και κυρί­ως την επο­χή της δικτα­το­ρί­ας, στις τάξεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Ως μάρ­τυ­ρες των συμ­βά­ντων και ως συμ­μέ­το­χοι, δια­πι­στώ­νου­με πως τα ψέμα­τα, οι ανα­κρί­βειες και οι ηθε­λη­μέ­νες ασά­φειες που περιέ­χει είναι πολύ περισ­σό­τε­ρα από τις (λίγες) αλήθειες.

Όλοι μας γνω­ρί­σα­με τον Μ.Α. μετά τη μετα­πο­λί­τευ­ση και άρα όπο­τε μας τοπο­θε­τεί σε συνα­ντή­σεις μαζί του είναι ανακριβή.

Ο Μίμης Ανδρου­λά­κης ανα­φέ­ρε­ται σε πολ­λά και σε πολ­λούς. Για τα περισ­σό­τε­ρα όμως δεν παρα­θέ­τει καμία ιστο­ρι­κή πηγή. Κανέ­να αντι­κει­με­νι­κό στοι­χείο που να επι­βε­βαιώ­νει τα λεγό­με­νά του. Αντί αυτού λει­τουρ­γεί ως αδί­στα­κτος κλε­πτο­μνή­μων, υφαρ­πά­ζο­ντας αφη­γή­σεις άλλων που παρου­σιά­ζει δικές του ως προ­σω­πι­κές μαρ­τυ­ρί­ες προ­κει­μέ­νου να δώσει ισχύ στους ανα­πό­δει­κτους ισχυ­ρι­σμούς του.

Τσι­μπο­λο­γά­ει περι­στα­τι­κά και φρά­σεις, τα μετα­πλά­θει σε δια­λό­γους, που παρα­θέ­τει εντός εισα­γω­γι­κών, και τα πλα­σά­ρει με τρό­πο που να φαί­νε­ται ότι ήταν «αυτό­πτης μάρ­τυς». Και όπου δυσκο­λεύ­ε­ται ή δεν έχει υλι­κό προς απαλ­λο­τρί­ω­ση που να τον βολεύ­ει ή θέλει να προσ­δώ­σει μεγα­λύ­τε­ρη δρα­μα­τι­κή έντα­ση στα λεγό­με­νά του, κατα­φεύ­γει στο ακό­μα πιο εξω­φρε­νι­κό: επι­κα­λεί­ται λόγια που του έχουν δήθεν «εκμυ­στη­ρευ­τεί» ή «εξο­μο­λο­γη­θεί» ακρι­βοί σύντρο­φοι που από χρό­νια δεν βρί­σκο­νται στη ζωή και, φυσι­κά, δεν μπο­ρούν ούτε να τον δια­ψεύ­σουν ούτε να τον επιβεβαιώσουν.

Ο ίδιος υπο­στη­ρί­ζει πως μιλά­ει για πρώ­τη φορά ύστε­ρα από 49 χρό­νια, προ­φα­νώς για να δώσει μια ακό­μη δρα­μα­τι­κή έντα­ση στη «μαρ­τυ­ρία» του. Τον δια­ψεύ­δει ο εαυ­τός του. Καθέ­νας που ενδια­φέ­ρε­ται μπο­ρεί να ανα­τρέ­ξει στις πολ­λές προη­γού­με­νες και έντυ­πες δημό­σιες αφη­γή­σεις του. Σε αυτές, όπως και στην τωρι­νή, προ­σθέ­τει ή αφαι­ρεί σκη­νές από τον αντι­δι­κτα­το­ρι­κό βίο του ανά­λο­γα με τις πολι­τι­κές ή προ­σω­πι­κές επι­διώ­ξεις του της στιγμής.

Στην παρού­σα έκδο­ση ο επι­διω­κό­με­νος στό­χος είναι η ανά­δει­ξη του σε ρόλο κύριου πρω­τα­γω­νι­στή, ισχυ­ρι­σμός που δεν έχει σχέ­ση με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και που δεν επι­βε­βαιώ­νε­ται σε καμία από τις μέχρι τώρα περισ­σό­τε­ρες από 100 επώ­νυ­μες μαρ­τυ­ρί­ες οι οποί­ες έχουν δει τη δημο­σιό­τη­τα τα τελευ­ταία 49 χρόνια.

Δεν φαί­νε­ται όμως πως όλα αυτά του αρκούν. Προ­χω­ρά­ει σε μια ακό­μη απρέ­πεια. Προ­σπα­θεί να προ­βάλ­λει τον εαυ­τό του ως το κύριο πρό­σω­πο σε αντί­στι­ξη με την εμπα­θή εκμη­δέ­νι­ση του ρόλου του τότε γραμ­μα­τέα της Οργά­νω­σης Σπου­δά­ζου­σας της ΚΝΕ Κώστα Τζιαν­τζή, τόσο στην αντι­δι­κτα­το­ρι­κή πάλη γενι­κά, όσο και στην εξέ­γερ­ση του Πολυ­τε­χνεί­ου ειδι­κό­τε­ρα. Και μάλι­στα 11 χρό­νια μετά το θάνα­τό του.

Ο Μ.Α. επι­χει­ρεί ένα φθη­νό αντι­πε­ρι­σπα­σμό. Δεν τον έπια­σε έτσι ξαφ­νι­κά ο πόνος για την «Παν­σπου­δα­στι­κή Νο 8». Άλλος είναι ο στό­χος της τυμ­βω­ρυ­χί­ας του: ρίχνο­ντας το απο­κλει­στι­κό ανά­θε­μα στον Κώστα Τζιαν­τζή για όλες τις οργα­νω­τι­κές «ανε­πάρ­κειες» της ευρι­σκό­με­νης τότε σε βαθιά παρα­νο­μία καθο­δή­γη­σης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, παρου­σιά­ζο­ντάς τον ως τον απο­κλει­στι­κό φορέα του «αμε­τά­κλη­του σφάλ­μα­τος» τονώ­νει την αίσθη­ση μεγα­λεί­ου για τον εαυ­τό του, που φαί­νε­ται ότι την  έχει ανάγκη.

Δεν είναι στις προ­θέ­σεις μας να αφαι­ρέ­σου­με ούτε ένα αντι­δι­κτα­το­ρι­κό γαλό­νι από τον Μ.Α. Ήταν μέλος της Συντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής στο Πολυ­τε­χνείο, χωρίς να είναι χρε­ω­μέ­νος με οποιον­δή­πο­τε ιδιαί­τε­ρο ή, πολύ περισ­σό­τε­ρο κρί­σι­μο τομέα της. Ήταν κι αυτός ένας ανά­με­σα σε άλλους, πολ­λοί από τους οποί­ους στά­θη­καν περισ­σό­τε­ρο άτυ­χοι στα χρό­νια της μαύ­ρης παρα­νο­μί­ας, κατα­διώ­χτη­καν, συνε­λή­φθη­σαν και βασα­νί­στη­καν στα μπου­ντρού­μια της ΕΣΑ και της Ασφάλειας.

Το βιβλίο αυτό δεν είναι, όπως ο ίδιος έχει προ­α­ναγ­γεί­λει, παρά ο πρώ­τος τόμος και θα ακο­λου­θή­σει ο δεύ­τε­ρος που θα περιέ­χει τα όσα συνέ­βη­σαν μετά το 1974. Οπό­τε και εμείς επι­φυ­λασ­σό­μα­στε για μια συνο­λι­κή απά­ντη­ση μετά την ολο­κλή­ρω­ση του «πονή­μα­τος», οπό­τε θα έχου­με τη συνο­λι­κή εκδο­χή της ανα­κα­τα­σκευ­ής, με επί­κε­ντρο τον ίδιο, της κατά Μ.Α. σύγ­χρο­νης ιστορίας.

Υπο­γρά­φουν:

1.Αναστασιάδης Κίμων

2.Βαλαβάνη Νάντια

3.Καραγιάννης Γιώρ­γος

4.Κυπραίος Τάκης

5.Παντάκας Δημή­τρης

6.Πάντος Στέ­φα­νος

7.Παπαγκίκα Κατε­ρί­να

8.Παπαδήμας Άλκης

9.Παπαπέτρου Γιώρ­γος

10.Σκαμνάκης Θανά­σης

11.Σορολοπίδης Γιώρ­γος

12.Τσακνής Διο­νύ­σης

13.Τσικόπουλος Νίκος

14.Φιλιππάκης Γιώρ­γος

15.Χατζόπουλος Στά­θης

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο