Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΕ ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών

Η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή του ΚΚΕ εξέ­δω­σε την εξής ανα­κοί­νω­ση για τα απο­τε­λέ­σμα­τα των βου­λευ­τι­κών εκλο­γών της 21ης Μαΐου: 

1.

Η ΚΕ χαι­ρε­τί­ζει τα χιλιά­δες μέλη του Κόμ­μα­τος και της ΚΝΕ, τους οπα­δούς, τους συνερ­γα­ζό­με­νους, τους ψηφο­φό­ρους, που συνέ­βα­λαν στην εκλο­γι­κή μάχη του ΚΚΕ.

Ιδιαί­τε­ρα χαι­ρε­τί­ζου­με όσους και όσες έκα­ναν αυτό το βήμα για πρώ­τη φορά, τους νέους και τις νέες που έδω­σαν την πρώ­τη τους ψήφο στο Κόμ­μα μας.

Χαι­ρε­τί­ζου­με όσους συμπο­ρεύ­τη­καν μαζί μας σε αυτήν την εκλο­γι­κή μάχη. Αυτή η συμπό­ρευ­ση στη­ρί­ζε­ται στους κοι­νούς αγώ­νες και τη δρά­ση όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα στο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα, στην πάλη απέ­να­ντι στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ.

Η εκλο­γι­κή ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ με ποσο­στό 7,23%, 425.000 ψήφους και 26 βου­λευ­τές, άνο­δος που έχει πανελ­λα­δι­κή γενι­κή διά­στα­ση, είναι το θετι­κό βήμα σε αυτήν την εκλο­γι­κή ανα­μέ­τρη­ση, μέσα στον ‑κατά τα άλλα- σημε­ρι­νό αρνη­τι­κό συσχε­τι­σμό. Οι νέες δυνά­μεις που συσπει­ρώ­νο­νται γύρω από το Κόμ­μα μπο­ρούν από σήμε­ρα να τρο­φο­δο­τή­σουν μια νέα δυνα­μι­κή στον δρό­μο της αντε­πί­θε­σης, στον δρό­μο της ταξι­κής μαζι­κής πάλης, της ανα­σύ­ντα­ξης του εργα­τι­κού κινή­μα­τος, της προ­ώ­θη­σης της αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής αντι­μο­νο­πω­λια­κής κοι­νω­νι­κής συμ­μα­χί­ας και της προ­σέλ­κυ­σης στο κίνη­μα πιο μαζι­κά των γυναι­κών και της νεολαίας.

Η ενί­σχυ­ση της πολι­τι­κής επιρ­ρο­ής του ΚΚΕ σε σημα­ντι­κά αστι­κά κέντρα, στις εργα­τι­κές γει­το­νιές, σε περιο­χές που συγκε­ντρώ­νε­ται μεγά­λο μέρος της βιο­μη­χα­νι­κής και οικο­νο­μι­κής παρα­γω­γής, η ανά­δει­ξη σε τρί­το κόμ­μα στην Αττι­κή, είναι ελπι­δο­φό­ρα μηνύ­μα­τα. Είναι επί­σης ενθαρ­ρυ­ντι­κά στοι­χεία τα μεγά­λα ποσο­στά του ΚΚΕ σε μισθω­τούς του ιδιω­τι­κού τομέα, αγρό­τες, φοι­τη­τές, καθώς και σε νέες παρα­γω­γι­κές ηλικίες.

Το ΚΚΕ θα απο­τε­λέ­σει τη μονα­δι­κή δύνα­μη εργα­τι­κής — λαϊ­κής αντι­πο­λί­τευ­σης απέ­να­ντι στη νέα κυβέρ­νη­ση και αυτό πρέ­πει να είναι το βασι­κό κρι­τή­ριο παρα­πέ­ρα συμπό­ρευ­σης και ενί­σχυ­σης του Κόμ­μα­τος μπρο­στά στις όποιες πολι­τι­κές εξελίξεις.

2.

Η εκλο­γι­κή ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ είναι δεί­κτης ανό­δου του κύρους του Κόμ­μα­τος στην εργα­τι­κή τάξη και σε όλο τον λαό. Κύρος που έχει κατα­χτη­θεί από το γεγο­νός ότι το Κόμ­μα πρω­το­στά­τη­σε σε όλα τα κρί­σι­μα μέτω­πα της προη­γού­με­νης περιό­δου. Στους εμβλη­μα­τι­κούς εργα­τι­κούς αγώ­νες και κινη­το­ποι­ή­σεις. Στη στά­ση του την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας. Τη θέση και δρά­ση του απέ­να­ντι στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία και την ελλη­νι­κή εμπλο­κή στα ΝΑΤΟϊ­κά σχέ­δια. Τη δρά­ση διεκ­δί­κη­σης στή­ρι­ξης και αλλη­λεγ­γύ­ης που ανέ­πτυ­ξαν οι Οργα­νώ­σεις, μέλη και στε­λέ­χη του, σε συν­θή­κες φυσι­κών κατα­στρο­φών και εγκα­τά­λει­ψης από το αστι­κό κρά­τος, των αγώ­νων των αγρο­τών και αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων. Τη δρά­ση της ΚΝΕ σε φοι­τη­τές και μαθη­τές, που εκφρά­στη­κε άλλω­στε και με την ‑για δεύ­τε­ρη συνε­χό­με­νη χρο­νιά- πρω­τιά της «Παν­σπου­δα­στι­κής» στις φοι­τη­τι­κές εκλογές.

Το ΚΚΕ πρω­το­στά­τη­σε σε όλες τις κρί­σι­μες στιγ­μές κατά τη διάρ­κεια της δια­κυ­βέρ­νη­σης της ΝΔ, το 2019–2023, ασκώ­ντας με στα­θε­ρό­τη­τα αντι­πο­λί­τευ­ση από τη σκο­πιά των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων μέσα στους αγώ­νες, αλλά και στη Βου­λή, ανα­δει­κνύ­ο­ντας τις ταξι­κές πολι­τι­κές επι­λο­γές της κυβέρ­νη­σης και τη συναί­νε­ση των άλλων κομ­μά­των. Αυτό έγι­νε την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας, του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου στην Ουκρα­νία, αλλά και με το έγκλη­μα στα Τέμπη ανα­δει­κνύ­ο­ντας την ευθύ­νη της πολι­τι­κής ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης και απε­λευ­θέ­ρω­σης των μετα­φο­ρών που προ­ώ­θη­σαν όλες μαζί οι κυβερ­νή­σεις για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας των ομίλων.

Αυτή η στά­ση ήταν που έδω­σε τη δυνα­τό­τη­τα σε ευρύ­τε­ρες εργα­τι­κές — λαϊ­κές δυνά­μεις που είχαν πιστέ­ψει στην «πρώ­τη φορά αρι­στε­ρά», σήμε­ρα να ακου­μπή­σουν στο ΚΚΕ ανα­γνω­ρί­ζο­ντας ‑παρά δια­φο­ρε­τι­κές από­ψεις και σκέ­ψεις που είναι φυσι­κό να έχουν- τη συνέ­πεια και στα­θε­ρό­τη­τά του στην απο­κά­λυ­ψη της προ­σπά­θειας εξα­πά­τη­σης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ δικαιώ­θη­κε πολι­τι­κά για την πολι­τι­κή του στά­ση την περί­ο­δο 2012–2015 απέ­να­ντι στη νέα άνο­δο των σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κών αυτα­πα­τών που έφερ­νε η εκλο­γι­κή ενί­σχυ­ση του ΣΥΡΙΖΑ, για το γεγο­νός ότι, παρ’ όλες τις εκλο­γι­κές απώ­λειες που είχε, στά­θη­κε όρθιο, δεν συναί­νε­σε στη στή­ρι­ξη της κυβερ­νη­τι­κής εναλλαγής.

Την περί­ο­δο της δια­κυ­βέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ 2015–2019 απο­κά­λυ­ψε τον χαρα­κτή­ρα της κυβερ­νη­τι­κής του πολι­τι­κής ως πολι­τι­κή στή­ρι­ξη των συμ­φε­ρό­ντων των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων μέσα από την περί­φη­μη «περή­φα­νη δια­πραγ­μά­τευ­ση», την εξα­πά­τη­ση του λαού με το κάλ­πι­κο δίλημ­μα στο δημο­ψή­φι­σμα τον Ιού­λη του 2015, την ψήφι­ση του 3ου μνη­μο­νί­ου μαζί με ΝΔ — ΠΑΣΟΚ και την προ­ώ­θη­ση νέου γύρου αντι­λαϊ­κής επί­θε­σης. Ταυ­τό­χρο­να, παρ’ όλες τις δυσκο­λί­ες, το ΚΚΕ και οι δυνά­μεις του στο κίνη­μα πρω­το­στά­τη­σαν να μεί­νει ζωντα­νή η φλό­γα του αγώ­να και της πάλης, συμ­βάλ­λο­ντας με αυτόν τον τρό­πο να έχει ανοι­χτούς διαύ­λους επι­κοι­νω­νί­ας με εργα­ζό­με­νους και λαϊ­κές δυνά­μεις που ακο­λού­θη­σαν τη σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία, αλλά και άλλα αστι­κά κόμματα.

Μπό­ρε­σε αυτό το διά­στη­μα το ΚΚΕ να εξη­γή­σει καλύ­τε­ρα σε ευρύ­τε­ρες λαϊ­κές δυνά­μεις τη στά­ση του απέ­να­ντι σε αστι­κές κυβερ­νή­σεις, να προ­βά­λει τη δικιά του αντί­λη­ψη για την εργα­τι­κή εξου­σία και την αντί­στοι­χη δια­κυ­βέρ­νη­ση, για τον χαρα­κτή­ρα της, τους όρους πραγ­μα­το­ποί­η­σής της, για τον ρόλο που θα παί­ξει σε αυτήν το ΚΚΕ.

Η άνο­δος του κύρους του ΚΚΕ αφο­ρά και την ιδε­ο­λο­γι­κο-πολι­τι­κή του παρέμ­βα­ση γύρω από στρα­τη­γι­κά ζητή­μα­τα της ιστο­ρί­ας, της οικο­νο­μί­ας και της σύγ­χρο­νης ιδε­ο­λο­γι­κο-πολι­τι­κής δια­πά­λης, της υπε­ρά­σπι­σης του σοσια­λι­σμού, ως το σύγ­χρο­νο, το ρεα­λι­στι­κό και το ανα­γκαίο οικο­νο­μι­κό, πολι­τι­κό, κοι­νω­νι­κό σύστη­μα, ως τη μονα­δι­κή διέ­ξο­δο για την εργα­τι­κή τάξη και τον λαό της χώρας.

Αφο­ρά, επί­σης, τη δυνα­τό­τη­τα του Κόμ­μα­τος να κάνει σωστές προ­βλέ­ψεις για την πορεία των εξε­λί­ξε­ων, να δια­φω­τί­ζει και να προει­δο­ποιεί τον λαό, τους εργα­ζό­με­νους για αυτές.

Ανε­βα­σμέ­νο κύρος στο Κόμ­μα δίνει και η ευρύ­τε­ρη ιδε­ο­λο­γι­κή παρέμ­βα­σή του σε μια σει­ρά ζητή­μα­τα που αφο­ρούν εξε­λί­ξεις της επι­στή­μης και της τεχνο­λο­γί­ας, της εκπαί­δευ­σης, της υγεί­ας, η παρέμ­βα­ση στη συζή­τη­ση των σύγ­χρο­νων κοι­νω­νι­κών ζητη­μά­των, η πλού­σια δρά­ση του στον τομέα του πολι­τι­σμού, που έδω­σε τη δυνα­τό­τη­τα συσπεί­ρω­σης ευρύ­τε­ρων δυνά­με­ων, που εκφρά­ζε­ται άλλω­στε και με την πολύ μαζι­κή συμ­με­το­χή στα Φεστι­βάλ της ΚΝΕ.

Γνω­ρί­ζου­με ότι ένα ευρύ­τε­ρο κομ­μά­τι εργα­ζο­μέ­νων, λαϊ­κών δυνά­με­ων και νεο­λαί­ας, που συσπει­ρώ­νε­ται αυτήν τη στιγ­μή γύρω από το ΚΚΕ, δεν συμ­φω­νεί σε όλα μαζί μας, δεν έχει πει­στεί στα­θε­ρά για την πολι­τι­κή διέ­ξο­δο που προ­τεί­νου­με και για τον δρό­μο που αυτή θα επι­τευ­χθεί. Ωστό­σο, θεω­ρού­με ότι σήμε­ρα έχου­με περισ­σό­τε­ρες δυνα­τό­τη­τες να πεί­σου­με. Έχου­με περισ­σό­τε­ρες δυνα­τό­τη­τες το επό­με­νο διά­στη­μα μέσα από την ιδε­ο­λο­γι­κο-πολι­τι­κή μας παρέμ­βα­ση και συζή­τη­ση, αλλά και μέσα από την κοι­νή δρά­ση με χιλιά­δες λαού σε διά­φο­ρα μέτω­πα πάλης, να κατα­χτη­θεί μια πιο γερή συσπεί­ρω­ση γύρω από το ΚΚΕ και την πολι­τι­κή του, τις θέσεις του, το επι­στη­μο­νι­κά επε­ξερ­γα­σμέ­νο πρό­γραμ­μά του που απο­τε­λεί εγγύ­η­ση για τη συνε­πή μαχη­τι­κή του στά­ση υπέρ των εργα­τι­κών — λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων σε σύγκρου­ση με τους στό­χους και τη στρα­τη­γι­κή των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

3.

Ο συσχε­τι­σμός μετα­ξύ των βασι­κών αστι­κών κομ­μά­των, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Ελλη­νι­κής Λύσης, που προ­έ­κυ­ψε από τις εκλο­γές, δεί­χνει όχι μόνο τις δυνα­τό­τη­τες σχη­μα­τι­σμού μιας κυβέρ­νη­σης που θα συνε­χί­σει στην ίδια αντι­λαϊ­κή κατεύ­θυν­ση, αλλά και μιας συναί­νε­σης και στή­ρι­ξης από δυνά­μεις, που θα βρί­σκο­νται στην αντι­πο­λί­τευ­ση, σε πολι­τι­κές επι­λο­γές προς όφε­λος του κεφα­λαί­ου και σε βάρος των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού. Το ΚΚΕ όλη την προ­ε­κλο­γι­κή περί­ο­δο είχε ανα­δεί­ξει ότι το πρό­γραμ­μα της επό­με­νης κυβέρ­νη­σης είναι προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο και αντι­λαϊ­κό, αφού θα κλη­θεί να συνε­χί­σει την πολι­τι­κή υπέρ των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και άρα σε βάρος της εργα­τι­κής τάξης, των βιο­πα­λαι­στών επαγ­γελ­μα­τιών και αγρο­τών και της νεο­λαί­ας. Είναι ξεκά­θα­ρο επί­σης ότι παρά τις δια­φο­ρές τους και τις αντι­πα­ρα­θέ­σεις τους συγκλί­νουν σε βασι­κές στρα­τη­γι­κές κατευ­θύν­σεις και κυρί­ως συγκλί­νουν στο ότι από κοι­νού υπη­ρε­τούν τα συμ­φέ­ρο­ντα των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Κυρί­ως ο ΣΥΡΙΖΑ, πρώ­τα ως κυβέρ­νη­ση και αυτή την τετρα­ε­τία ως αντι­πο­λί­τευ­ση, απο­τέ­λε­σε σημα­ντι­κό φορέα συντη­ρη­τι­κο­ποί­η­σης ανθρώ­πων, τρο­φο­δο­τώ­ντας τελι­κά την επι­κρά­τη­ση της ΝΔ.

4.

Η επι­λο­γή μη σχη­μα­τι­σμού κυβέρ­νη­σης και η προ­σφυ­γή σε νέες εκλο­γές με τον και­νούρ­γιο εκλο­γι­κό νόμο μόνο έναν σκο­πό έχει: Τη λεη­λα­σία της εργα­τι­κής — λαϊ­κής ψήφου που δεν εγκλω­βί­στη­κε στα διλήμ­μα­τα της αντι­λαϊ­κής «στα­θε­ρό­τη­τας». Αφο­ρά την προ­σπά­θεια από­σπα­σης ευρύ­τε­ρης λαϊ­κής συναί­νε­σης στο αντι­λαϊ­κό έργο της επό­με­νης κυβέρ­νη­σης και ως τέτοια προ­σπά­θεια θα πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στεί από τους εργα­ζό­με­νους και τον λαό.

Το ΚΚΕ είναι έτοιμο να δώσει και αυτή τη μάχη.

Ο στό­χος για ένα ακό­μα πιο ισχυ­ρό ΚΚΕ στις επό­με­νες εκλο­γές είναι η απά­ντη­ση σε κάθε προ­σπά­θεια εκβια­σμού και λεη­λα­σί­ας της λαϊ­κής ψήφου και των βου­λευ­τι­κών εδρών.

Είναι στα­θε­ρή και επι­τα­κτι­κή η ανά­γκη για μια ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ, αφού η αντι­λαϊ­κή ατζέ­ντα είναι δεδομένη.

Το δίλημ­μα πρέ­πει να είναι ένα: «Ή δίνεις συναί­νε­ση στη στή­ρι­ξη της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής της κυβέρ­νη­σης ή ενι­σχύ­εις τη μόνη πραγ­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση από τη σκο­πιά των εργα­τι­κών — λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων». Πραγ­μα­τι­κή φιλο­λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση δεν μπο­ρεί να είναι η σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του ΠΑΣΟΚ, όπως άλλω­στε έχει αποδειχτεί.

Απέ­να­ντι σε μια αυτο­δύ­να­μη από χέρι αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση της ΝΔ η μόνη δύνα­μη που θα ορθω­θεί είναι ένα ακό­μα πιο δυνα­τό ΚΚΕ, που οι θέσεις και η πολι­τι­κή του βρί­σκο­νται στην αντί­θε­τη κατεύ­θυν­ση κάθε αστι­κής πολι­τι­κής, φιλε­λεύ­θε­ρης και σοσιαλδημοκρατικής.

Για­τί το ΚΚΕ ανα­λαμ­βά­νει τη μεγά­λη ευθύ­νη να είναι η μόνη πραγ­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση, μέσα και έξω από τη Βου­λή, που θα βρε­θεί απέ­να­ντι στη νέα κυβέρ­νη­ση της ΝΔ όταν οι άλλοι ‑ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- θα συναι­νούν, όπως έκα­ναν και τα προη­γού­με­να χρό­νια στις πιο σημα­ντι­κές και εμβλη­μα­τι­κές επι­λο­γές της κυβέρ­νη­σης τόσο με την ψήφο τους στη Βου­λή όσο και με τις τρι­κλο­πο­διές στο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα. Οι εργα­τι­κές — λαϊ­κές δυνά­μεις γνω­ρί­ζουν από την πεί­ρα τους ότι δεν είναι απά­ντη­ση η αδιέ­ξο­δη ανα­ζή­τη­ση λύσης από τις διερ­γα­σί­ες στη σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία ανά­με­σα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Για­τί η ψήφος στο ΚΚΕ είναι απά­ντη­ση στην προ­σπά­θεια να εκβια­στεί η εργα­τι­κή — λαϊ­κή συναί­νε­ση, η υπο­τα­γή και ηττο­πά­θεια στη νέα αντι­λαϊ­κή κυβερ­νη­τι­κή πολιτική.

Για­τί η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη αντι­συ­στη­μι­κή επι­λο­γή, αφού με τη δρά­ση του ανοί­γει τον δρό­μο για την ανα­τρο­πή του συστήματος.

Για­τί η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μονα­δι­κή απά­ντη­ση στην προ­σπά­θεια αξιο­ποί­η­σης ως εφε­δρεί­ας από το σύστη­μα διά­φο­ρων φασι­στι­κών μορ­φω­μά­των, την ίδια ώρα που, όπως απο­δεί­χθη­κε, άλλα κόμ­μα­τα τους «χαϊ­δεύ­ουν αυτιά» και τους «ξεπλέ­νουν».

Όσοι μέχρι την τελευ­ταία στιγ­μή ταλα­ντεύ­τη­καν, αλλά δεν έκα­ναν το βήμα να ενι­σχύ­σουν το ΚΚΕ, τώρα θα πρέ­πει να το τολ­μή­σουν με μεγα­λύ­τε­ρη αποφασιστικότητα.

Όσοι έκα­ναν το βήμα έχουν περισ­σό­τε­ρους λόγους μπρο­στά στις νέες εκλο­γές να το επα­να­λά­βουν, να το στα­θε­ρο­ποι­ή­σουν, να απευ­θυν­θούν και σε άλλους για την ενί­σχυ­ση του Κόμματος.

Οι εργα­ζό­με­νοι και η νεο­λαία δεν χρειά­ζο­νται μια αντι­πο­λί­τευ­ση που θα λέει «θα λογα­ρια­στού­με μετά», αλλά μια λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση που καθη­με­ρι­νά «θα λογα­ριά­ζε­ται» με τις αντι­λαϊ­κές πολι­τι­κές, θα συγκρού­ε­ται στη Βου­λή και στους αγώνες.

5.

Τα πιο δύσκο­λα είναι μπρο­στά μας και η επί­θε­ση του κεφα­λαί­ου θα κλι­μα­κω­θεί για έντα­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης, αξιο­ποιώ­ντας και όλο το αντερ­γα­τι­κό οπλο­στά­σιο που δημιούρ­γη­σαν οι κυβερ­νή­σεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Από αύριο, λοι­πόν, η εργα­τι­κή τάξη και οι λαϊ­κές δυνά­μεις θα βρί­σκο­νται απέ­να­ντι σε νέο γύρο έντα­σης της επί­θε­σης στο έδα­φος δεσμεύ­σε­ων στο κεφά­λαιο, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, στο φόντο νέων εξε­λί­ξε­ων και δεδομένων:

Την υλο­ποί­η­ση των νέων μνη­μο­νια­κών προ­α­παι­τού­με­νων για την εκτα­μί­ευ­ση των δόσε­ων του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης και του Συμ­φώ­νου Σταθερότητας.

Το πέρα­σμα στην αυστη­ρή δημο­σιο­νο­μι­κή πολι­τι­κή που σημαί­νει επί της ουσί­ας έναν νέο γύρο κοι­νω­νι­κών περι­κο­πών και λιτό­τη­τας στο όνο­μα των πρω­το­γε­νών πλε­ο­να­σμά­των κατ’ απαί­τη­ση της ΕΕ και με στό­χο την «επεν­δυ­τι­κή βαθμίδα».

Το ενδε­χό­με­νο μιας νέας οικο­νο­μι­κής κρί­σης, τα προει­δο­ποι­η­τι­κά μηνύ­μα­τα που ήδη υπάρ­χουν στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ η ελλη­νι­κή καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία επιβραδύνεται.

Τις εξε­λί­ξεις στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία και την επι­δί­ω­ξη για μεγα­λύ­τε­ρη εμπλο­κή της Ελλά­δας στο πλευ­ρό των ΝΑΤΟϊ­κών σχεδιασμών.

Τις υπό ΝΑΤΟϊ­κή ομπρέ­λα δρο­μο­λο­γού­με­νες αρνη­τι­κές διευ­θε­τή­σεις στα Ελληνοτουρκικά.

Αυτά τα ζητή­μα­τα θα δια­χει­ρι­στεί η νέα κυβέρ­νη­ση σε βάρος των εργα­τι­κών — λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων. Σε αυτά συγκλί­νουν ήδη οι δυνά­μεις της αστι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων.

6.

Το ΚΚΕ θα αξιο­ποι­ή­σει τη δύνα­μη που του δόθη­κε και θα του δώσει πάλι ο λαός για να συμ­βά­λει και μέσα στη Βου­λή και στους δρό­μους του αγώ­να για την οργά­νω­ση της εργα­τι­κής — λαϊ­κής αντί­στα­σης στο «έργο» της νέας κυβέρ­νη­σης. Ο μεγα­λύ­τε­ρος αριθ­μός βου­λευ­τών που εξέ­λε­ξε και θα επα­νε­κλέ­ξει το ΚΚΕ σε μια σει­ρά εκλο­γι­κές περι­φέ­ρειες σημαί­νει νέα στη­ρίγ­μα­τα των εργα­τι­κών — λαϊ­κών διεκ­δι­κή­σε­ων, περισ­σό­τε­ρες φωνές υπε­ρά­σπι­σης και ανά­δει­ξης των εργα­τι­κών — λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων και μέσα στη Βουλή.

Η ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ δίνει ταυ­τό­χρο­να δύνα­μη και αισιο­δο­ξία σε Κομ­μου­νι­στι­κά Κόμ­μα­τα που παλεύ­ουν για την αλλα­γή του συσχε­τι­σμού δύνα­μης στις χώρες τους, στους αγώ­νες των εργα­ζο­μέ­νων που ξεσπούν στην προ­σπά­θεια για ανα­σύ­ντα­ξη του διε­θνούς κομ­μου­νι­στι­κού κινήματος.

Σήμε­ρα ενι­σχύ­ε­ται ένα ρεύ­μα, αν και ακό­μα αδύ­να­μο, αμφι­σβή­τη­σης της κυρί­αρ­χης πολι­τι­κής, του ταξι­κού της χαρα­κτή­ρα, των κομ­μά­των και των κυβερ­νή­σε­ων που την υπη­ρε­τούν, του κρά­τους του κεφα­λαί­ου, που δεν ψάχνει νέους σωτή­ρες από την κυβερ­νη­τι­κή εναλ­λα­γή. Ενι­σχύ­ε­ται η ανα­ζή­τη­ση λύσης στα σημε­ρι­νά προ­βλή­μα­τα μέσα από τον οργα­νω­μέ­νο αγώ­να, τη συμ­με­το­χή στο κίνη­μα, στη συλ­λο­γι­κή δρά­ση. Εκφρά­στη­κε με κάποιο τρό­πο στις μεγά­λες κινη­το­ποι­ή­σεις για τα Τέμπη. Συγκι­νεί το σύν­θη­μα: «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό στο δρό­μο της ανα­τρο­πής». Τα στοι­χεία αυτά μας γεμί­ζουν αισιο­δο­ξία και μεγά­λες ευθύ­νες. Η διέ­ξο­δος βρί­σκε­ται στο δρό­μο της ταξι­κής πάλης, στη μάχη για την αλλα­γή του αρνη­τι­κού πολι­τι­κού συσχε­τι­σμού. Αυτό είναι το περιε­χό­με­νο της καθη­με­ρι­νής δρά­σης των κομ­μου­νι­στών-στριών, των μελών της ΚΝΕ, των φίλων, οπα­δών, συμπο­ρευό­με­νων με το Κόμ­μα: Η ανα­σύ­ντα­ξη του εργα­τι­κού κινή­μα­τος, τα βήμα­τα στην προ­ώ­θη­ση της κοι­νω­νι­κής συμ­μα­χί­ας, η συγκρό­τη­ση ενός μεγά­λου ρωμα­λέ­ου εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος που δεν θα περιο­ρί­ζε­ται μόνο στην από­κρου­ση της επί­θε­σης, αλλά θα ανοί­γει τον δρό­μο της ανα­τρο­πής αυτού του σάπιου εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος, με ευρύ­τε­ρη συσπεί­ρω­ση γύρω από την πολι­τι­κή πρό­τα­ση του ΚΚΕ, το Πρό­γραμ­μά του για την εργα­τι­κή — λαϊ­κή εξου­σία, για την σοσια­λι­στι­κή προοπτική.

7.

Απευ­θύ­νου­με κάλε­σμα προς όλα τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στους φίλους, οπα­δούς και συμπο­ρευό­με­νους με το Κόμμα.

Δεν στα­μα­τά­με ούτε λεπτό την πολι­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα. Από σήμε­ρα εντεί­νου­με, δυνα­μώ­νου­με τη δρά­ση μας, την προ­σπά­θειά μας ώστε να αυξή­σου­με τη δύνα­μη του ΚΚΕ.

Ακό­μα και όσοι ταλα­ντεύ­τη­καν και δεν ενί­σχυ­σαν το ΚΚΕ και επέ­λε­ξαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ή άλλα κόμ­μα­τα, τώρα μπο­ρούν να δουν ότι μόνο η ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ είναι η μονα­δι­κή λύση, μέσα και έξω από τη Βου­λή, για την υπε­ρά­σπι­ση των εργα­τι­κών — λαϊ­κών συμφερόντων.

Υπάρ­χουν, λοι­πόν, σημα­ντι­κά περι­θώ­ρια για να αντι­με­τω­πι­στούν νέα ψευ­το­δι­λήμ­μα­τα και εκβια­σμοί και κυρί­ως για να βγει ακό­μα πιο δυνα­τό το ΚΚΕ.

Κάναμε ένα βήμα, πάμε για τα επόμενα!

Μόνοι τους και όλοι μας! Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με ΚΚΕ ακόμα πιο δυνατό.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο