Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κι ακόμα κι αν καταριέσαι τη μοίρα σου _Στα μάτια σου θέλω να δω Παλαιστίνη _ Μια αχτίδα ελπίδας

Ο γνω­στός τοις πάσι Charles Aznavour (Σαρλ Αζνα­βούρ _Σαχνούρ Βαγκι­νάγκ Αζνα­βου­ριάν, γενν. στο Παρί­σι το 1924 – όπου και πέθα­νε το 2018), αρμε­νι­κής κατα­γω­γής, τρα­γου­δι­στής, τρα­γου­δο­ποιός, ηθο­ποιός, ακτι­βι­στής, διπλω­μά­της κά είναι γνω­στός _ειδικά στους παλιό­τε­ρους για τη μονα­δι­κή φωνή “τενό­ρου”: καθα­ρή και δυνα­τή στις ψηλές νότες, χάλ­κι­νη και βαθιά στις χαμη­λές νότες. Με μια καριέ­ρα που ξεπερ­νά τα 70 χρό­νια, ηχο­γρά­φη­σε περισ­σό­τε­ρα από 1.200 τρα­γού­δια τα οποία έχουν ερμη­νευ­θεί σε οκτώ γλώσ­σες από τον ίδιο και σε πολ­λές ακό­μη από άλλους. Έγρα­ψε ή συνέ­γρα­ψε στί­χους σε περισ­σό­τε­ρα από 1.000 τρα­γού­δια, όντας ένας από τους πιο δημο­φι­λείς τρα­γου­δι­στές της Γαλ­λί­ας, με συνε­χή παρου­σία και παρα­γω­γή στη μου­σι­κή βιο­μη­χα­νία, που­λώ­ντας πάνω από 180 εκα­τομ­μύ­ρια δίσκους _τον είπαν και Φρανκ Σινά­τρα της Γαλ­λί­ας _κάποια στιγ­μή περισ­σό­τε­ρα.

Τέτοιες μέρες του 1965 – κυκλο­φο­ρεί το 45άρι Isabelle
Depuis longtemps
mon cœur était à la retraite
Et ne pensait jamais devoir se réveiller
Mais au son de ta voix j’ai relevé la tête
Et l’amour m’a repris avant que d’y penser
Isabelle Isabelle Isabelle Isabelle

Με τον Charles Aznavour να δίνει το ρεσιτάλ…
Για­τί έτσι είναι η ζωή
Η καρ­διά μου μαρά­ζι εδώ και καιρό
Και μαζί το κορ­μί μου που ποτέ δεν πίστευα ότι θα ξυπνούσε
Αλλά στο άκου­σμα της φωνής σου σήκω­σα το κεφά­λι μου
Κι ο έρω­τας με πήγε πίσω πριν το σκεφτώ
Ίζα­μπελ Ίζα­μπελ Ίζα­μπελ Ίζα­μπελ Ίζα­μπελ Ίζα­μπελ Isabelle, αγά­πη μου
Καθώς περ­νά­ει το δάχτυ­λό σου ανά­με­σα στο δέντρο και τον φλοιό
Ο έρω­τας με διαπέρασε,
Κι από τότε πάει η ηρε­μία κι η ξεκούραση
Ίζα­μπελ Ίζα­μπελ Isabelle, Isabelle, Isabelle Isabelle,
Isabelle Ίζα­μπελ Ίζα­μπελ Isabelle, αγά­πη μου
Οι ώρες κοντά σου φεύ­γουν σαν δευτερόλεπτα
Οι μέρες μακριά σου γίνο­νται _μια γεύ­ση από το τέλος του κόσμου
Ανα­στα­τώ­νεις το κορ­μί μου Ίζα­μπελ Isabelle,
Εσύ ζεις στο φως κι εγώ στις σκο­τει­νές γωνιές …
θα χάι­δευα τη σκιά σου
Αν ήθε­λες να μου προ­σφέ­ρεις το πεπρω­μέ­νο σου για πάντα
Ίζα­μπελ Ίζα­μπελ Ίζα­μπελ Ίζα­μπελ Ίζα­μπελ Ίζα­μπελ Isabelle,
έρω­τά μου αγά­πη μου

κ. Charles Aznavour \ Σαρλ Αζναβούρ
c/o EMI Music France
118 rue du Mont Cenis
75891 Paris Cedex 18
Παρί­σι, 2 Απρί­λη 2013

Κύριε Αζνα­βούρ,
Τον Ιανουά­ριο του 2011, λάβα­τε το βρα­βείο Scopus από το Εβραϊ­κό Πανε­πι­στή­μιο της Ιερουσαλήμ.

Τον Φεβρουά­ριο, η Marie _Isabelle, μια νεα­ρή Παλαι­στί­νια φοι­τή­τρια, σου έγρα­ψε ένα όμορ­φο γράμ­μα για να σου μιλή­σει για τα δει­νά του παλαι­στι­νια­κού λαού, το σβη­σμέ­νο μέλ­λον των παι­διών, τις ξεχα­σμέ­νες ζωές, τα κλεμ­μέ­να εδά­φη, την εξο­ρία τόσων ανθρώ­πων, γυναι­κών και παι­διών της Παλαι­στί­νης. Σας ζήτη­σε επί­σης να επι­στρέ­ψε­τε αυτό το βραβείο.

Αυτό το γράμ­μα ήταν τόσο όμορ­φο που είπα­με στον εαυ­τό μας ότι δεν θα μπο­ρού­σα­τε να μεί­νε­τε αδιά­φο­ροι και μας ήταν δύσκο­λο να βρού­με τις λέξεις για να σας ζητή­σου­με να μην εμφα­νι­στεί­τε στο Ισρα­ήλ τον επό­με­νο Νοέμ­βριο. Για­τί εκεί ειπώ­θη­καν όλα. Για­τί στην παρά­κλη­ση της Μαρί­ας ήταν όλος ο σεβα­σμός που έτρε­φε για τη ζωή σου και τον αγώ­να σου για την ανα­γνώ­ρι­ση του λαού σου της Αρμε­νί­ας. Για­τί όπως κι εμείς, είχε δια­βά­σει τα λόγια του τρα­γου­διού σας για την Αρμε­νία και είχε δει εκεί το απο­τύ­πω­μα των μαρ­τυ­ρι­κών λαών και της Παλαιστίνης.

Κι ακόμα κι αν καταριέσαι τη μοίρα σου
Στα μάτια σου θέλω να δω
🇵🇸  Παλαιστίνη
Μια αχτίδα ελπίδας

Θα θέλα­με να σας πού­με, κύριε Αζνα­βούρ, ότι μετά τον χει­μώ­να, μετά την κόλα­ση, επι­τέ­λους φύτρω­σε το δέντρο της ζωής,
Θα θέλα­με να σας πού­με ότι μετά τη φρί­κη και τον φόβο, ο Θεός δεν έχει για­τρέ­ψει το μελα­νια­σμέ­νο έδα­φος της Παλαιστίνης,
Θα θέλα­με να προ­σθέ­σου­με ότι ο κόσμος ανα­στή­θη­κε με τον λαό της Παλαι­στί­νης, έναν ξεχα­σμέ­νο λαό, που τους άνοι­ξε την καρ­διά του και του απλώ­νει τα χέρια του,
Θα θέλα­με το υπέ­ρο­χο τρα­γού­δι που γρά­ψα­τε για την Αρμε­νία το 1968 να ήταν το προ­οί­μιο της υπο­στή­ρι­ξής σας σε όλους τους περι­φρο­νη­μέ­νους λαούς_ επο­μέ­νως και στον παλαι­στι­νια­κό, απο­τρέ­πο­ντας σας να δεχτεί­τε το βρα­βείο Scopus από το Εβραϊ­κό Πανε­πι­στή­μιο της Ιερου­σα­λήμ και να τρα­γου­δή­σει τον επό­με­νο Νοέμ­βριο στο Τελ Αβίβ.

Από το 2011, ο εποι­κι­σμός συνε­χί­στη­κε απα­ρέ­γκλι­τα, η κατο­χή γης συνε­χί­ζε­ται και ο μικρός θύλα­κας των παλαι­στι­νια­κών εδα­φών γιγα­ντώ­νε­ται. Το ισραη­λι­νό κοι­νο­βού­λιο, ως μέρος του επε­κτα­τι­σμού του, βρί­σκε­ται στη δια­δι­κα­σία ψηφο­φο­ρί­ας για το σχέ­διο Πρά­ου­ερ _εθνικής κάθαρ­σης, που προ­βλέ­πει την κατα­στρο­φή 35 χωριών Βεδουί­νων, εκδιώ­κο­ντας από τα εδά­φη τους 45.000–70.000, που είναι ουσια­στι­κά Ισραη­λι­νοί πολίτες.

Κύριε Αζνα­βούρ, μην πάτε να τρα­γου­δή­σε­τε στο Ισρα­ήλ. Μην δίνε­τε την υπο­στή­ρι­ξή σας σε μια κυβέρ­νη­ση που περι­φρο­νεί τα δικαιώ­μα­τα ενός λαού και ασκεί μια πολι­τι­κή απαρτ­χάιντ απέ­να­ντί ​​του (όπως ορί­στη­κε από το Δικα­στή­ριο Russell τον Νοέμ­βριο του 2011), αδια­φο­ρώ­ντας για ολό­κλη­ρη τη διε­θνή κοινότητα.

Ακο­λου­θή­στε το μονο­πά­τι που χάρα­ξαν μετα­ξύ άλλων οι Stephen Hawking, Jean-Luc Godard, Gilles Vigneault, Vanessa Paradis και Dustin Hoffman… αρνού­με­νοι να εμφα­νι­στούν στο Ισραήλ.

Σκε­φτεί­τε τη σημα­σία της δέσμευ­σης προ­σω­πι­κο­τή­των όπως οι Desmond Tutu, Stephane Hessel, Alice Walker, Ken Loach, Illan Pappé, Noam Chomsky και πολ­λοί άλλοι, που έχουν επι­βε­βαιώ­σει την υπο­στή­ρι­ξή τους στην εκστρα­τεία BDS (Boycott Divestment Sanctions _ Κυρώ­σεις Μποϊ­κο­τάζ) κατά της πολι­τι­κής του Ισραήλ.

Ειλι­κρι­νά δική σας,
Isabelle, για την καμπά­νια BDS France

Ατέχνως infoMONH ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

ΚΚΕ: «Το Ισρα­ήλ κλι­μα­κώ­νει τις δολο­φο­νι­κές επι­θέ­σεις και την πολε­μι­κή αναμέτρηση»

Καμιά αντίρ­ρη­ση πως όλα τα μέσα πίε­σης μετρά­νε… αλλά ο περιο­ρι­σμός στα λεγό­με­να “μποϊ­κο­τάζ”, δεν οδη­γεί που­θε­νά, πέρα από το ότι στις περισ­σό­τε­ρες περι­πτώ­σεις είναι εντε­λώς αφε­λή _σε κου­βέ­ντα να βρισκόμαστε

Σημείο γρα­φής… \ Δελ­τίο τύπου:

Το κίνημα BDS εγκαινιάζει 
την παγκόσμια
καμπάνια #BoycottIntel

Καμία τεχνο­λο­γία για το απαρτ­χάιντ, καμία τεχνο­λο­γία για τη γενο­κτο­νία! _ 19/03/2024
Το κίνη­μα Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) υπό την ηγε­σία των Παλαι­στι­νί­ων ξεκί­νη­σε σήμε­ρα μια φιλό­δο­ξη παγκό­σμια εκστρα­τεία #BoycottIntel με στό­χο τον αμε­ρι­κα­νι­κό κολοσ­σό κατα­σκευ­ής chip (INTC) λόγω της από­φα­σής του, τον Δεκέμ­βριο, να επεν­δύ­σει 25 δις$ στο Ισρα­ήλ παρά τη συνε­χι­ζό­με­νη γενο­κτο­νία στη Λωρί­δα της Γάζας. Τον Ιανουά­ριο, το Διε­θνές Δικα­στή­ριο απο­φά­σι­σε ότι το Ισρα­ήλ διέ­πρατ­τε εγκλή­μα­τα στη Γάζα κατά παρά­βα­ση της Σύμ­βα­σης για τη Γενοκτονία.
Η εκστρα­τεία #BoycottIntel καλεί σε μποϊ­κο­τάζ υπο­λο­γι­στών εξο­πλι­σμέ­νων με τσιπ Intel και προ­τρέ­πει τους επεν­δυ­τές να απο­ε­πεν­δύ­σουν από τις μετο­χές της Intel και τα μεγά­λα ιδρύ­μα­τα να απο­κλεί­σουν την Intel από διαγωνισμούς.

Απο­κα­λώ­ντας την Intel κατα­σκευα­στή «τσιπ του απαρτ­χάιντ», ο εκπρό­σω­πος της BDS είπε:
«Η Intel έχει βοη­θή­σει και υπο­στη­ρί­ξει το ισραη­λι­νό απαρτ­χάιντ για δεκα­ε­τί­ες, τρο­φο­δο­τώ­ντας την αιχ­μή του πολέ­μου και τώρα κάνει το ίδιο, καθώς συνε­χί­ζει την ανεί­πω­τη γενο­κτο­νία της ενα­ντί­ον 2,3 εκα­τομ­μυ­ρί­ων Παλαι­στι­νί­ων στη Λωρί­δα της Γάζας που είναι κατε­χό­με­νη και πολιορ­κη­μέ­νη. Η Intel είναι συνέ­νο­χος της ισραη­λι­νής γενο­κτο­νί­ας και του υπο­κεί­με­νου συστή­μα­τος του απαρτ­χάιντ. Ο τρό­πος λει­τουρ­γί­ας της Intel φαί­νε­ται να είναι το “Make Apartheid Great Again”.

Από τότε που το Ισρα­ήλ ξεκί­νη­σε τον πόλε­μο στη Γάζα τον περα­σμέ­νο Οκτώ­βριο, η οικο­νο­μία της Λωρί­δας της Γάζας έχει πέσει κατά 20%. Στις 9 Φεβρουα­ρί­ου 2024, ο Moody’s υπο­βάθ­μι­σε την πιστο­λη­πτι­κή ικα­νό­τη­τα του Ισρα­ήλ, για πρώ­τη φορά στην ιστο­ρία του κρά­τους, μειώ­νο­ντας την προ­ο­πτι­κή του σε «αρνη­τι­κή». Λίγες μέρες αργό­τε­ρα, η Moody’s υπο­βάθ­μι­σε τις αξιο­λο­γή­σεις κατα­θέ­σε­ων των πέντε μεγα­λύ­τε­ρων τρα­πε­ζών του Ισραήλ.
Η κίνη­ση ακο­λου­θεί μεγά­λες οικο­νο­μι­κές νίλες του Ισρα­ήλ καθ’ όλη τη διάρ­κεια του 2023. Οι διε­θνείς επεν­δύ­σεις στον άλλο­τε ακμά­ζο­ντα τομέα υψη­λής τεχνο­λο­γί­ας του Ισρα­ήλ, για παρά­δειγ­μα, μειώ­θη­καν κατά 74% το 2023. Πολύ πριν από τον μήνα Οκτώ­βριο, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας αυτήν την πτω­τι­κή τάση και τον εξαι­ρε­τι­κά υψη­λό κίν­δυ­νο επέν­δυ­σης στο Ισρα­ήλ κατά τη διάρ­κεια μιας περιό­δου «ένο­πλης σύγκρου­σης», ορι­σμέ­νες μεγά­λες ισραη­λι­νές και αμε­ρι­κα­νι­κές εται­ρεί­ες μετέ­φε­ραν τις δρα­στη­ριό­τη­τές τους από το Ισρα­ήλ και μεί­ω­σαν τις επεν­δύ­σεις τους εκεί. Πιο πρό­σφα­τα, η Tower, μια ισραη­λι­νή εται­ρεία κατα­σκευ­ής τσιπ που η Intel προ­σπά­θη­σε (ανε­πι­τυ­χώς) να εξα­γο­ρά­σει, ανα­κοί­νω­σε ότι «δεν θα κατα­σκευά­σει νέο εργο­στά­σιο παρα­γω­γής τσιπ στο Ισρα­ήλ», προ­τι­μώ­ντας να επεν­δύ­σει στην Ινδία.

Ο εκπρό­σω­πος του BDS σχο­λί­α­σε αυτή την ανα­κοί­νω­ση με τους εξής όρους:
«Πέρα από την ηθι­κή ευθύ­νη και το διε­θνές δίκαιο, επι­μέ­νο­ντας στην επέν­δυ­ση δεκά­δων δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων στο Ισρα­ήλ, μια «εμπό­λε­μη ζώνη», μόλις λίγα μίλια από την κατε­χό­με­νη Λωρί­δα της Γάζας, η Intel ωθεί στην ιδε­ο­λο­γι­κή δέσμευ­ση φανα­τι­κών ηγε­τών της υπέρ του Ισρα­ήλ πριν οικο­νο­μι­κή και κατα­πι­στευ­μα­τι­κή ευθύ­νη. Για­τί αλλιώς θα παγώ­σει (η Intel) τα σχέ­διά της για επέ­κτα­ση της κατα­σκευ­ής τσιπ στο Οχάιο, ενώ θα πετά­ξει αυτά τα δισε­κα­τομ­μύ­ρια στο Ισρα­ήλ, ένα κρά­τος που δια­πράτ­τει γενοκτονία.
Ζητού­με παγκό­σμιο μποϊ­κο­τάζ της Intel, εκποί­η­ση και απο­κλει­σμό της εται­ρεί­ας από δια­γω­νι­σμούς μέχρι να εγκα­τα­λεί­ψει τις αιμα­τη­ρές επεν­δύ­σεις της στο γενο­κτο­νι­κό κρά­τος του Ισραήλ».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο