Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την Εργατική Πρωτομαγιά

Τιμά­με την Εργα­τι­κή Πρω­το­μα­γιά, τους νεκρούς εργά­τες του Σικά­γου του 1886, τους καπνερ­γά­τες της Θεσ­σα­λο­νί­κης του ’36, τους 200 εκτε­λε­σμέ­νους κομ­μου­νι­στές της Και­σα­ρια­νής την 1η Μάη του 1944, όλους τους αλύ­γι­στους της ταξι­κής πάλης, όσους θυσιά­στη­καν για μια κοι­νω­νία χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρω­πο. Αυτό είναι το μονα­δι­κό πραγ­μα­τι­κά προ­ο­δευ­τι­κό μέλ­λον της κοινωνίας.

Αντλού­με δύνα­μη από την Ιστο­ρία του εργα­τι­κού κινή­μα­τος στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο. Τα διδάγ­μα­τα αυτής της επο­ποι­ί­ας είναι σήμε­ρα περισ­σό­τε­ρο επί­και­ρα από ποτέ. Ο,τι κέρ­δι­σε η εργα­τι­κή τάξη, το κέρ­δι­σε με σκλη­ρούς αγώ­νες, σε σύγκρου­ση με το κεφά­λαιο και την εξου­σία του, ανα­τρέ­πο­ντας συσχε­τι­σμούς που μπο­ρεί να ήταν αρνη­τι­κοί και να φάντα­ζαν ανυπέρβλητοι.

Πάνω από όλα η Ιστο­ρία απέ­δει­ξε ότι η εργα­τι­κή τάξη, η πιο πρω­το­πό­ρα δύνα­μη της κοι­νω­νί­ας, μπο­ρεί, σε συμ­μα­χία με τα άλλα κατα­πιε­ζό­με­να λαϊ­κά στρώ­μα­τα, να ανα­τρέ­ψει την εξου­σία του κεφα­λαί­ου, να οικο­δο­μή­σει μια νέα κοι­νω­νία που θα έχει στο επί­κε­ντρο την ικα­νο­ποί­η­ση των διευ­ρυ­νό­με­νων λαϊ­κών ανα­γκών. Η ανα­τρο­πή του σοσια­λι­σμού και η παγκό­σμια υπο­χώ­ρη­ση του εργα­τι­κού κινή­μα­τος ούτε δικαιώ­νουν την καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα που ζού­με, ούτε πολύ περισ­σό­τε­ρο στα­μα­τούν τον τρο­χό της Ιστο­ρί­ας, που, παρά τις δυσκο­λί­ες και τα εμπό­δια, κινεί­ται πάντα προς τα μπρος.

Σήμε­ρα, λαν­σά­ρε­ται ως «προ­ο­δευ­τι­κό» η υπο­τα­γή στον αρνη­τι­κό συσχε­τι­σμό δύνα­μης, ο μονό­δρο­μος της ΕΕ, οι επι­κίν­δυ­νοι πολε­μι­κοί σχε­δια­σμοί του ΝΑΤΟ, η βαρ­βα­ρό­τη­τα των μνη­μο­νί­ων, των ματω­μέ­νων πλε­ο­να­σμά­των, της διαρ­κούς επο­πτεί­ας της ΕΕ και των «αγο­ρών», των θυσιών δίχως τέλος.

Λαν­σά­ρε­ται ως «προ­ο­δευ­τι­κό» η παραί­τη­ση του λαού από τον αγώ­να για να ζει με αξιο­πρέ­πεια και σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα, για να δια­σφα­λί­ζο­νται η υπε­ρα­πό­δο­ση της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας και η ανά­πτυ­ξη για τα κέρ­δη των λίγων.

Η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, παί­ζο­ντας τον ρόλο που έπαι­ζε πάντα η αμαρ­τω­λή σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία, απο­δεί­χτη­κε πολύ­τι­μο εργα­λείο για το σύστη­μα. Οχι μόνο ξέπλυ­νε τις προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των οποί­ων συνέ­χι­σε την πολι­τι­κή, όχι μόνο ξέπλυ­νε την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά κάνει τα πάντα για να ρίξει στα Τάρ­τα­ρα τις απαι­τή­σεις του λαού και της νεο­λαί­ας, με τις λογι­κές των ελά­χι­στων και των κατώ­τα­των, με την ανα­κύ­κλω­ση της ανερ­γί­ας, με την εξί­σω­ση των όποιων παρο­χών προς τα κάτω, στο όνο­μα του δήθεν «ρεα­λι­σμού» και του «μικρό­τε­ρου κακού».

Ομως, πραγ­μα­τι­κά σύγ­χρο­νο, προ­ο­δευ­τι­κό και ρεα­λι­στι­κό είναι ο αγώ­νας για να πάρου­με πίσω όσα χάσα­με στα χρό­νια της κρί­σης, για να καταρ­γη­θούν οι αντι­λαϊ­κοί μνη­μο­νια­κοί νόμοι που παρα­μέ­νουν σε πλή­ρη ισχύ.

Πραγ­μα­τι­κά προ­ο­δευ­τι­κό είναι η αντί­στα­ση στα σχέ­δια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, που συσ­σω­ρεύ­ουν εύφλε­κτη ύλη σε μια περιο­χή με σφο­δρούς οικο­νο­μι­κούς και γεω­πο­λι­τι­κούς αντα­γω­νι­σμούς. Είναι η αντί­στα­ση στην πολι­τι­κή που μετα­τρέ­πει την Ελλά­δα σε προ­κε­χω­ρη­μέ­νο φυλά­κιο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, εμπλέ­κει τον λαό σε μεγά­λες περι­πέ­τειες, για χάρη των συμ­φε­ρό­ντων της ελλη­νι­κής ολι­γαρ­χί­ας. Καρ­πός όλων αυτών, που υπη­ρε­τεί με συνέ­πεια, υπήρ­ξε και η συμ­φω­νία των Πρεσπών.

Σήμε­ρα, γίνε­ται ακό­μη πιο φανε­ρό ότι η αιτία που οδη­γεί τους λαούς στη φτώ­χεια και την ανερ­γία είναι ίδια με αυτήν που τους βάζει να σκο­τώ­νο­νται για τις σφαί­ρες επιρ­ρο­ής και τα μερί­δια των αγο­ρών. Οτι ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος, που ισο­πε­δώ­νει χώρες και επα­να­χα­ράσ­σει σύνο­ρα, προ­ε­τοι­μά­ζε­ται μέρα τη μέρα, μέσα σε συν­θή­κες ιμπε­ρια­λι­στι­κής «ειρή­νης», που κάνει συντρίμ­μια τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων, για να κερ­δί­ζει περισ­σό­τε­ρα μια χού­φτα καπι­τα­λι­στών. Είναι η συνέ­χι­ση της ίδιας πολι­τι­κής με άλλα, βίαια — στρα­τιω­τι­κά κυρί­ως — μέσα.

Πραγ­μα­τι­κά προ­ο­δευ­τι­κό και σύγ­χρο­νο είναι να συμ­βα­δί­ζουν η εξέ­λι­ξη της επι­στή­μης και της τεχνο­λο­γί­ας, οι τερά­στιες παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες που υπάρ­χουν, με τη βελ­τί­ω­ση της ζωής των εργα­ζο­μέ­νων, με τη μεί­ω­ση και εξά­λει­ψη της ανερ­γί­ας, με τη μόνι­μη και στα­θε­ρή δου­λειά, με την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών και όχι το πισω­γύ­ρι­σμα σε έναν «κοι­νω­νι­κό μεσαί­ω­να», που υπη­ρε­τούν τα αστι­κά πολι­τι­κά κόμματα.

Αυτό μπο­ρεί να γίνει πρά­ξη με μια νέα οργά­νω­ση της κοι­νω­νί­ας, με κοι­νω­νι­κή ιδιο­κτη­σία στα μέσα παρα­γω­γής, στη γη, με επι­στη­μο­νι­κό κεντρι­κό σχε­δια­σμό της οικο­νο­μί­ας, με ενερ­γό συμ­με­το­χή των εργα­ζο­μέ­νων στην οργά­νω­ση και διεύ­θυν­ση της κοι­νω­νι­κής παραγωγής.

Με αυτήν την πυξί­δα οργα­νώ­νου­με τους σύγ­χρο­νους αγώ­νες της εργα­τι­κής τάξης, τη συμ­μα­χία της με τα άλλα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, ενά­ντια στην επί­θε­ση του κεφα­λαί­ου, στα συνε­χό­με­να αντι­λαϊ­κά μέτρα, στα μνη­μό­νια, ενά­ντια στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και τους πολέμους.

Σε αυτόν τον αγώ­να χρειά­ζε­ται ένα πολύ πιο ισχυ­ρό ΚΚΕ, που είναι ο συνε­πής και μαχη­τι­κός υπε­ρα­σπι­στής των δίκιων των εργα­ζο­μέ­νων. Χρειά­ζε­ται ένα πιο μαζι­κό, ταξι­κά προ­σα­να­το­λι­σμέ­νο, εργα­τι­κό κίνη­μα, απαλ­λαγ­μέ­νο από τον εργα­το­πα­τε­ρι­σμό και τις «συν­δι­κα­λι­στι­κές μαφί­ες» που του κάθο­νται στον σβέρ­κο. Χρειά­ζο­νται συν­δι­κά­τα των εργα­τών και όχι των εργοδοτών.

Απέ­να­ντι στις κυβερ­νή­σεις και τα κόμ­μα­τα του κεφα­λαί­ου, που προ­σπα­θούν με τα γνω­στά ψεύ­τι­κα διλήμ­μα­τα να εγκλω­βί­σουν τον λαό στον αντι­λαϊ­κό «μονό­δρο­μο»…

Απέ­να­ντι στα σχέ­δια του ΝΑΤΟ και την ΕΕ του κεφα­λαί­ου, που γίνε­ται όλο και χει­ρό­τε­ρη για τους λαούς…

Απέ­να­ντι στην ακρο­δε­ξιά και τον φασι­σμό, που είναι μορ­φή δια­χεί­ρι­σης της δικτα­το­ρί­ας του κεφα­λαί­ου και τρο­φο­δο­τεί­ται από τις αντι­λαϊ­κές πολι­τι­κές, τα μεγά­λα συμ­φέ­ρο­ντα και την ανο­χή που έδει­ξαν όλα τα αστι­κά κόμματα…

Απέ­να­ντι σε όσους υπη­ρε­τούν αυτήν την πολι­τι­κή, είτε βρί­σκο­νται στις κυβερ­νή­σεις, είτε στους δήμους και τις Περιφέρειες…

Μπο­ρού­με να κάνου­με τη δια­φο­ρά με ισχυ­ρό ΚΚΕ παντού, στις ευρω­ε­κλο­γές, στις τοπι­κές και βου­λευ­τι­κές εκλο­γές. Να στεί­λου­με μήνυ­μα αισιο­δο­ξί­ας, μαχη­τι­κό­τη­τας και αλλη­λεγ­γύ­ης σε όλους τους λαούς της Ευρώπης.

ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!

26/4/2019

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο