Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ για τη συνάντηση Κ. Μητσοτάκη — Τ. Ερντογάν: Επιτάχυνση των «παζαριών» υπό ΝΑΤΟϊκή εποπτεία και δρομολόγηση επικίνδυνων εξελίξεων

«Η συνά­ντη­ση Μητσο­τά­κη — Ερντο­γάν, στο πλαί­σιο της Συνό­δου Κορυ­φής του ΝΑΤΟ, πραγ­μα­το­ποιεί­ται με την παρέμ­βα­ση και τις ευλο­γί­ες του αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κού παρά­γο­ντα για την πιο βαθειά συμ­με­το­χή των δύο κρα­τών στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία, την ισχυ­ρο­ποί­η­ση της ΝΑΤΟϊ­κής συμ­μα­χί­ας στον αντα­γω­νι­σμό με την Ρωσία και την Κίνα, τον σχε­δια­σμό για νέους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και επεμ­βά­σεις, που στρέ­φο­νται ενά­ντια στους λαούς» επι­ση­μαί­νει σε ανα­κοί­νω­σή του, το ΚΚΕ.

«Από αυτή την άπο­ψη, η επο­νο­μα­ζό­με­νη “επα­νεκ­κί­νη­ση των ελλη­νο­τουρ­κι­κών σχέ­σε­ων” συνι­στά επι­τά­χυν­ση των “παζα­ριών” υπό ΝΑΤΟϊ­κή επο­πτεία και δρο­μο­λό­γη­ση επι­κίν­δυ­νων εξε­λί­ξε­ων που αφο­ρούν τη συνεκ­με­τάλ­λευ­ση- συν­δια­χεί­ρι­ση του Αιγαί­ου και της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου, προς όφε­λος των ενερ­γεια­κών και άλλων οικο­νο­μι­κών ομί­λων, προ­κα­λώ­ντας μεγά­λες ανη­συ­χί­ες για τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα των ελλη­νι­κών νησιών και την κυριαρ­χία της χώρας, την ειρή­νη και ευη­με­ρία των δύο λαών» προ­σθέ­τει η ανα­κοί­νω­ση του κόμ­μα­τος και καταλήγει:

«Τα περί “καλού κλί­μα­τος”, “θετι­κής ατζέ­ντας” και “ανα­βί­ω­σης των Μέτρων Οικο­δό­μη­σης Εμπι­στο­σύ­νης” δεν μπο­ρούν να ξεπε­ρά­σουν το γεγο­νός ότι είναι σε εξέ­λι­ξη ο αντα­γω­νι­σμός τουρ­κι­κής και ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης και ότι η ηγε­σία της Τουρ­κί­ας επι­μέ­νει στις απα­ρά­δε­κτες θέσεις της “Γαλά­ζιας Πατρί­δας” και τις συνο­λι­κές διεκ­δι­κή­σεις σε βάρος των δικαιω­μά­των των ελλη­νι­κών νησιών, όπως το αίτη­μα απο­στρα­τι­κο­ποί­η­σής τους. Πρό­κει­ται για ερω­τή­μα­τα τα οποία ο πρω­θυ­πουρ­γός στη συνέ­ντευ­ξη του απέ­φυ­γε να απαντήσει».

«Τρέχουν» οι διεργασίες για τις επικίνδυνες διευθετήσεις

Την πρό­θε­ση των δύο κυβερ­νή­σε­ων να «ξεπα­γώ­σει» το επι­κίν­δυ­νο ελλη­νο­τουρ­κι­κό παζά­ρι, αξιο­ποιώ­ντας τη «λαϊ­κή εντο­λή» που τους έδω­σαν οι εκλο­γές, επι­βε­βαιώ­νει η συνά­ντη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού, Κυρ. Μητσο­τά­κη, με τον πρό­ε­δρο της Τουρ­κί­ας, Ρ. Τ. Ερντο­γάν, στο περι­θώ­ριο της Συνό­δου Κορυ­φής του ΝΑΤΟ, στο Βίλ­νιους της Λιθουανίας.

Το γεγο­νός πως η συνά­ντη­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σε μια περί­ο­δο που το ΝΑΤΟ συγκε­ντρώ­νει δυνά­μεις απέ­να­ντι στη Ρωσία και την Κίνα, προ­σφέ­ρο­ντας τα αντί­στοι­χα ανταλ­λάγ­μα­τα στην Τουρ­κία για να παρα­μεί­νει «αγκι­στρω­μέ­νη» στο ευρω­α­τλα­ντι­κό στρα­τό­πε­δο και να πει το «Ναι» στην έντα­ξη της Σου­η­δί­ας, δεν είναι ευοί­ω­νο για τα κυριαρ­χι­κά δικαιώματα.

«Έγι­νε μια ειλι­κρι­νής συζή­τη­ση σε θετι­κό κλί­μα. Οι δύο ηγέ­τες έθε­σαν το πλαί­σιο για τη συνέ­χεια», ανα­φέρ­θη­κε από κυβερ­νη­τι­κές πηγές μετά τη συνά­ντη­ση που κρά­τη­σε σχε­δόν μία ώρα.

«Έχου­με μια νέα κυβέρ­νη­ση, πρω­θυ­πουρ­γέ, άρα έχου­με εδώ μια νέα ομά­δα», είπε ο Ρ. Τ. Ερντο­γάν στον διά­λο­γο που είχαν μπρο­στά στις τηλε­ο­πτι­κές κάμε­ρες. «Όπως και εμείς. Αλλά αντι­λαμ­βά­νο­μαι ότι οι υπουρ­γοί μας έχουν ήδη συνα­ντη­θεί και ξεκί­νη­σαν μια καλή επα­φή», του απά­ντη­σε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Νωρί­τε­ρα, ο Έλλη­νας πρω­θυ­πουρ­γός συνα­ντή­θη­κε με τον πρό­ε­δρο της Γαλ­λί­ας, Εμ. Μακρόν.

«Ξεπαγώνουν» τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Το πρώ­το απτό απο­τέ­λε­σμα αυτού του κλί­μα­τος επι­τά­χυν­σης των ελλη­νο­τουρ­κι­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων ήρθε από τη συνά­ντη­ση των υπουρ­γών Άμυ­νας των δύο χωρών, στο Βίλνιους.

Σύμ­φω­να με ανάρ­τη­ση του Ν. Δέν­δια, στη συνά­ντη­ση με τον Τούρ­κο ομό­λο­γό του, Γ. Γκιου­λέρ, υπο­γραμ­μί­στη­κε η σημα­σία της «δια­τή­ρη­σης διαύ­λων επι­κοι­νω­νί­ας και συνα­ντή­σε­ων για τις διμε­ρείς σχέ­σεις». Παράλ­λη­λα, συμ­φώ­νη­σαν να επι­κοι­νω­νή­σουν οι δύο πλευ­ρές για να προ­γραμ­μα­τι­στεί συνά­ντη­ση για την επα­νέ­ναρ­ξη των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κής κοπής Μέτρων Οικο­δό­μη­σης Εμπιστοσύνης.

Πηγή: 902.gr

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο