Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

“Δεν είμαστε η Amazon”, δηλώνει ο Βρετανός υπ. Άμυνας, ενοχλημένος με τα συνεχή αιτήματα του Κιέβου για αποστολή όπλων

Aίσθη­ση προ­κά­λε­σαν ορι­σμέ­νες δηλώ­σεις του Βρε­τα­νού υπουρ­γού Άμυ­νας, που απη­χού­σαν μία δυσα­ρέ­σκεια σχε­τι­κά με την επι­μο­νή της Ουκρα­νί­ας στην έντα­ξη στο ΝΑΤΟ και την απο­στο­λή όλο και περισ­σό­τε­ρων όπλων στο Κίεβο.

Μιλώ­ντας σε δημο­σιο­γρά­φους στη Σύνο­δο Κορυ­φής του ΝΑΤΟ, ο Μπεν Γουά­λας προ­έ­τρε­ψε το Κίε­βο να δεί­ξει περισ­σό­τε­ρη «ευγνω­μο­σύ­νη» για τα οπλι­κά συστή­μα­τα αξί­ας εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων που λαμ­βά­νει από τα δυτι­κά κρά­τη, λέγο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά πως, όταν πέρ­σι έλα­βε μια λίστα με εξο­πλι­στι­κά αιτή­μα­τα από Ουκρα­νούς αξιω­μα­τού­χους, τους απά­ντη­σε «δεν είμα­στε η Amazon».

Ωστό­σο, μιλώ­ντας αργό­τε­ρα ο πρω­θυ­πουρ­γός του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου, Ρίσι Σού­νακ, επι­χεί­ρη­σε να δια­σκε­δά­σει τις εντυ­πώ­σεις, λέγο­ντας ότι είναι «συγκλο­νι­σμέ­νος» από το πόσο πολύ η Ουκρα­νία εκτι­μά την υπο­στή­ρι­ξη της χώρας του.

Την Τρί­τη ο Ζελέν­σκι είπε ότι ήταν «άνευ προη­γου­μέ­νου και παρά­λο­γο» το γεγο­νός ότι η Ουκρα­νία δεν είχε λεπτο­μέ­ρειες για το πότε θα μπο­ρού­σε να εντα­χθεί στο ΝΑΤΟ.

Δηλώσεις ικανοποίησης ηγετών για τις αποφάσεις κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης

Την ικα­νο­ποί­η­σή τους για τις απο­φά­σεις της Συνό­δου Κορυ­φής του ΝΑΤΟ, που κλι­μα­κώ­νουν την ιμπε­ρια­λι­στι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση με Ρωσία — Κίνα, εξέ­φρα­σαν οι ηγέ­τες της λυκο­συμ­μα­χί­ας, στις δηλώ­σεις τους μετά την ολο­κλή­ρω­ση της σημε­ρι­νής δεύ­τε­ρης και τελευ­ταί­ας μέρας των εργασιών.

Στον από­η­χο της ανα­κοί­νω­σης της G7 για την παρο­χή μακρο­πρό­θε­σμων εγγυ­ή­σε­ων ασφα­λεί­ας στην Ουκρα­νία και την «απο­τρο­πή» κάθε μελ­λο­ντι­κής επί­θε­σης της Μόσχας ενα­ντί­ον της, οι αρχη­γοί των ισχυ­ρό­τε­ρων κρα­τών-μελών έκα­ναν λόγο για απο­φά­σεις που φέρ­νουν τη χώρα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, αν και στα συμπε­ρά­σμα­τα της Συνό­δου δεν ανα­φέ­ρε­ται συγκε­κρι­μέ­νο χρονοδιάγραμμα.

Άλλω­στε ο ίδιος ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάι­ντεν, όταν ρωτή­θη­κε σήμε­ρα από δημο­σιο­γρά­φο, επα­νέ­λα­βε ότι η Ουκρα­νία δεν πρό­κει­ται να εντα­χθεί στο ΝΑΤΟ όσο διαρ­κεί ο πόλε­μος και πως θα ήθε­λε να εντα­χθεί η Ουκρα­νία «σε μια ώρα και 20 λεπτά» μετά το τέλος της σύγκρουσης.

Νωρί­τε­ρα, μετά από συνά­ντη­ση που είχε με τον Ζελέν­σκι, ο Μπάι­ντεν είπε ότι η G7 θα παρά­σχει στην Ουκρα­νία σημα­ντι­κή στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια όσο η χώρα ανα­μέ­νει να εντα­χθεί στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευ­ρά του, ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος, που τις προη­γού­με­νες μέρες είχε εκφρά­σει τη δυσφο­ρία του για την άρνη­ση της έντα­ξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, δήλω­σε ότι οι δεσμεύ­σεις αυτές της G7 για μακρο­πρό­θε­σμη στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια προς το Κίε­βο αντι­προ­σω­πεύ­ουν μια «σημα­ντι­κή νίκη» για την ασφά­λεια της χώρας του.

Σχο­λιά­ζο­ντας το ανα­κοι­νω­θέν της G7, ο Εμα­νου­έλ Μακρόν δήλω­σε ότι δεί­χνει τη «μακρο­πρό­θε­σμη υπο­στή­ρι­ξη» στη χώρα, ενώ παράλ­λη­λα τόνι­σε ότι η Ρωσία είναι «πολι­τι­κά και στρα­τιω­τι­κά εύθραυ­στη» και ότι θα βρε­θεί αντι­μέ­τω­πη με τη Δύση απο­φα­σι­σμέ­νη να παρά­σχει διαρ­κή υπο­στή­ρι­ξη στην Ουκρανία.

Επί­σης, ο καγκε­λά­ριος της Γερ­μα­νί­ας, Όλαφ Σολτς, περιέ­γρα­ψε τη Σύνο­δο Κορυ­φής του ΝΑΤΟ στο Βίλ­νιους ως «πολύ επι­τυ­χη­μέ­νη» και υπο­στή­ρι­ξε ότι η δέσμευ­ση των G7 θα απο­τε­λέ­σει τμή­μα της μακρο­πρό­θε­σμης στρα­τη­γι­κής για την υπο­στή­ρι­ξη του Κιέβου.

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο