Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γονείς Άλκη Καμπανού: «Δίκαιη η απόφαση, το παιδί μας δεν γυρίζει πίσω»

Για δίκαιη από­φα­ση που όμως δεν φέρ­νει πίσω το παι­δί τους, μίλη­σαν οι γονείς του 19χρονου ‘Αλκη Καμπα­νού, μετά την ετυ­μη­γο­ρία του Μικτού Ορκω­τού Δικα­στη­ρί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης που κατα­δί­κα­σε τους 12 κατη­γο­ρού­με­νους σε ποι­νές που φτά­νουν έως την ισό­βια κάθειρ­ξη και επι­πλέ­ον πολυ­ε­τείς καθείρξεις.

«Ευχα­ρι­στώ την ελλη­νι­κή Δικαιο­σύ­νη. Είναι μία μεγά­λη δικαί­ω­ση για την οικο­γέ­νεια μας, αλλά το παι­δί μου δεν γυρί­ζει πίσω» ανέ­φε­ρε σε δηλώ­σεις της η μητέ­ρα του αδι­κο­χα­μέ­νου ‘Αλκη, Μελί­να Κακουλίδου.

Από την πλευ­ρά του ο πατέ­ρας του 19χρονου, Αρι­στεί­δης Καμπα­νός, αφού ευχα­ρί­στη­σε τον απλό κόσμο που συμπα­ρα­στά­θη­κε στην οικο­γέ­νειά του στον μαρα­θώ­νιο δικα­στι­κό αγώ­να, τόνι­σε ότι με την από­φα­ση του δικα­στη­ρί­ου επήλ­θε δικαιοσύνη.

«Δεν θέλα­με την εξό­ντω­ση των δολο­φό­νων του ‘Αλκη. Επι­θυ­μού­σα­με δικαιο­σύ­νη. Υπήρ­ξε έγκλη­μα και υπήρ­χε τιμω­ρία. Η ποι­νή δεν είναι εξο­ντω­τι­κή, ήταν μέσα στα πλαί­σια του ειδε­χθούς εγκλή­μα­τος σε βάρος του παι­διού μου», είπε ο κ. Καμπα­νός, ενώ σε ερώ­τη­ση για την πιο δύσκο­λη στιγ­μή της δίκης, απά­ντη­σε: «Υπήρ­ξαν πολ­λές δύσκο­λες στιγ­μές μέσα στο δικα­στή­ριο, κυρί­ως κατά τη διάρ­κεια των κατα­θέ­σε­ων των ιατρο­δι­κα­στών και προ­σπα­θού­σα να συγκρα­τή­σω την ψυχραι­μία και την ηρε­μία μου. Κατα­φέ­ρα­με και αντέ­ξα­με και νομί­ζω ότι επήλ­θε δικαί­ω­ση με την από­φα­ση του δικαστηρίου».

Δικηγόρος οικογένειας ‘Αλκη: «Η Δικαιοσύνη είναι ακέραια »

Ο Γιάν­νης Πουλ­τσί­δης, εκ των συνη­γό­ρων της οικο­γέ­νειας του ‘Αλκη και των δύο φίλων του που τραυ­μα­τί­στη­καν κατά την άγρια οπα­δι­κή επί­θε­ση της 1ης Φεβρουα­ρί­ου 2022, στην Χαρι­λά­ου, μίλη­σε για «δίκαιη από­φα­ση». Τόνι­σε, δε, ότι οι 12 κατα­δι­κα­σθέ­ντες ήταν αρμα­τω­μέ­νοι και οπλι­σμέ­νοι σαν «αστα­κοί» και οι ψυχές τους «γεμά­τες μίσος και κακία», ενώ τα τρία θύμα­τα ήταν άοπλα και οι «ψυχές τους γεμά­τες αγά­πη». «Η Δικαιο­σύ­νη όμως είναι ακέ­ραια και επέ­βα­λε την δίκαιη ποι­νή», επι­σή­μα­νε ο ίδιος σε δήλω­σή του.

Οι συνολικές ποινές για καθέναν από τους 12 καταδικασθέντες

Την ποι­νή της ισό­βιας κάθειρ­ξης και επι­πλέ­ον πολυ­ε­τείς καθείρ­ξεις επέ­βα­λε το Μικτό Ορκω­τό Δικα­στή­ριο Θεσ­σα­λο­νί­κης στους 7 από τους 12 κατα­δι­κα­σθέ­ντες για τη δολο­φο­νία του ‘Αλκη Καμπα­νού και τον τραυ­μα­τι­σμό των δύο φίλων του, κατά την άγρια οπα­δι­κή επί­θε­ση που «πάγω­σε» το πανελ­λή­νιο, τα ξημε­ρώ­μα­τα της 1ης Φεβρουα­ρί­ου 2022, στη Χαρι­λά­ου. Στους υπό­λοι­πους πέντε κατα­δι­κα­σθέ­ντες το δικα­στή­ριο επέ­βα­λε πολυ­ε­τείς ποι­νές κάθειρ­ξης (με εκτι­τέα τα 20 έτη).

Με την ποι­νή της ισό­βιας κάθειρ­ξης τιμω­ρή­θη­καν όσοι κατα­δι­κά­στη­καν ως συναυ­τουρ­γοί στην πρά­ξη της ανθρω­πο­κτο­νί­ας με ενδε­χό­με­νο δόλο, στην περί­πτω­ση του ‘Αλκη. Οι πρό­σκαι­ρες καθείρ­ξεις επι­βλή­θη­καν σε όσους για την ίδια περί­πτω­ση κρί­θη­καν ένο­χοι ως συνεργοί.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, το δικα­στή­ριο επέ­βα­λε τις εξής ποι­νές στους 12 καταδικασθέντες:

*** Στον 1ο, συνο­λι­κή ποι­νή κάθειρ­ξης 27 ετών (με εκτι­τέα τα 20 έτη)

*** Στον 2ο, ισό­βια κάθειρ­ξη και επι­πλέ­ον συνο­λι­κή ποι­νή κάθειρ­ξης 20 ετών

*** Στον 3ο και στον 4ο, ισό­βια κάθειρ­ξη και επι­πλέ­ον συνο­λι­κή ποι­νή κάθειρ­ξης 18 ετών

*** Στον 5ο, συνο­λι­κή ποι­νή κάθειρ­ξης 24 ετών (με εκτι­τέα τα 20 έτη)

*** Στον 6ο, συνο­λι­κή ποι­νή κάθειρ­ξης 20 ετών

*** Στον 7ο, ισό­βια κάθειρ­ξη και επι­πλέ­ον συνο­λι­κή ποι­νή κάθειρ­ξης 20 ετών

*** Στον 8ο, συνο­λι­κή ποι­νή κάθειρ­ξης 19 ετών

*** Στον 9ο, ισό­βια κάθειρ­ξη και επι­πλέ­ον συνο­λι­κή ποι­νή κάθειρ­ξης 20 ετών

*** Στον 10ο, ισό­βια κάθειρ­ξη και επι­πλέ­ον συνο­λι­κή ποι­νή κάθειρ­ξης 22 ετών

*** Στον 11ο, ισό­βια κάθειρ­ξη και επι­πλέ­ον συνο­λι­κή ποι­νή κάθειρ­ξης 20 ετών

*** Στον 12ο, συνο­λι­κή ποι­νή κάθειρ­ξης 22 ετών (με εκτι­τέα τα 20 έτη)

Νωρί­τε­ρα, το δικα­στή­ριο με ομό­φω­νη από­φα­ση δεν ανα­γνώ­ρι­σε κανέ­να ελα­φρυ­ντι­κό στους καταδικασθέντες.

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο