Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την αναζήτηση των αγνοούμενων μεταναστών και προσφύγων

«Πολύ σημα­ντι­κή πλευ­ρά της τρα­γω­δί­ας στην πλημ­μυ­ρι­σμέ­νη Θεσ­σα­λία είναι η τύχη των μετα­να­στών και προ­σφύ­γων εργα­τών γης, που δου­λεύ­ουν στα χωρά­φια και την κτη­νο­τρο­φία, πολ­λοί “χωρίς χαρ­τιά”, και βρέ­θη­καν κι αυτοί αντι­μέ­τω­ποι με την κατα­στρο­φή. Κανέ­να μέσο και καμία κρα­τι­κή αρχή δεν μιλά­ει γι’ αυτούς, εάν έχει γίνει η σχε­τι­κή κατα­γρα­φή, εάν αγνο­ού­νται, εάν ανα­ζη­τού­νται, πώς προ­στα­τεύ­ο­νται όσοι δια­σώ­θη­καν» επι­ση­μαί­νει σε ανα­κοί­νω­σή του το ΚΚΕ.

«Ταυ­τό­χρο­να, η από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ για την εκκέ­νω­ση της δομής προ­σφύ­γων στο πλημ­μυ­ρι­σμέ­νο Κου­τσό­χε­ρο από τους ξερι­ζω­μέ­νους, προ­κει­μέ­νου να φιλο­ξε­νη­θούν πλημ­μυ­ρο­πα­θείς, όπως και το δια­φαι­νό­με­νο άνοιγ­μα των κλει­στών σήμε­ρα δομών σε Βόλο και Θερ­μο­πύ­λες για τον ίδιο σκο­πό, είναι απα­ρά­δε­κτη. Κάπως έτσι, δια­μορ­φώ­νε­ται μία νέα “χρη­σι­μό­τη­τα” για τις δομές της ντρο­πής, για τα σύγ­χρο­να στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης όπου βρί­σκο­νται εγκλω­βι­σμέ­νοι χιλιά­δες ξεριζωμένοι.

Πρό­κει­ται για κυνι­σμό, αφού άνθρω­ποι, πρό­σφυ­γες και πλημ­μυ­ρο­πα­θείς, αντι­με­τω­πί­ζο­νται σαν απλοί αριθ­μοί, με κρι­τή­ριο το αν “ται­ριά­ζουν” ή όχι στην εκά­στο­τε χωρη­τι­κό­τη­τα των δομών — φυλα­κών. Οι μεν πρό­σφυ­γες θα μετα­φερ­θούν και θα στοι­βα­χθούν σε άλλες δομές, ήδη επι­βα­ρυ­μέ­νες, μακριά από τον τόπο όπου πολ­λοί είχαν βρει δου­λειά. Οι δε πλημ­μυ­ρο­πα­θείς θα κλη­θούν να απο­δε­χθούν την “προ­σω­ρι­νή λύση” (που συνή­θως πάντα κρα­τά­ει χρό­νια) της δια­μο­νής σε κοντέι­νερς στρα­το­πέ­δων, χωρίς ταυ­τό­χρο­νο σχε­δια­σμό για την υγειο­νο­μι­κή τους περί­θαλ­ψη, την ουσια­στι­κή στή­ρι­ξή τους και την απο­κα­τά­στα­ση των ζημιών. Ντρο­πή!» προ­σθέ­τει η ανα­κοί­νω­ση του κόμ­μα­τος και τονί­ζει καταλήγοντας:

«Εδώ και τώρα η κυβέρ­νη­ση να πάρει μέτρα για την ανα­ζή­τη­ση των αγνο­ού­με­νων μετα­να­στών και προ­σφύ­γων εργα­τών γης, πολ­λοί από τους οποί­ους δού­λευαν “χωρίς χαρ­τιά” στα χωρά­φια και στην κτη­νο­τρο­φία, για την προ­στα­σία όσων δια­σώ­θη­καν. Να λάβει άμε­σα μέτρα για την στέ­γα­ση των πλη­γέ­ντων σε ξενο­δο­χεία, κατα­λύ­μα­τα, δια­με­ρί­σμα­τα κ.λπ. για όσο χρεια­στεί, με κάλυ­ψη των χρη­μά­των από το κρά­τος. Να εξα­σφα­λι­σθεί η πλή­ρης δια­τρο­φή και υγειο­νο­μι­κή περί­θαλ­ψη και ό,τι άλλο χρειάζονται».

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο