Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που επιταχύνει την εμπορευματοποίηση του νερού

«Το κυβερ­νη­τι­κό νομο­σχέ­διο για τη δημιουρ­γία της ρυθ­μι­στι­κής αρχής νερού, που συζη­τεί­ται αυτές τις μέρες στο ελλη­νι­κό κοι­νο­βού­λιο, απο­τε­λεί ένα νέο γύρο προ­ώ­θη­σης της πολι­τι­κής της ΕΕ για την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση του νερού. Τις δύο τελευ­ταί­ες δεκα­ε­τί­ες, το σύνο­λο των κυβερ­νή­σε­ων προ­χώ­ρη­σε σε ευθυ­γράμ­μι­ση του νομο­θε­τι­κού πλαι­σί­ου και στην χώρα μας με την σχε­τι­κή ευρω­παϊ­κή οδη­γία, που έχει στό­χο την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση του νερού, της χρή­σης του, των υπο­δο­μών του, των εργα­σιών συντή­ρη­σής του. Αυτή η πολι­τι­κή οδη­γεί σε εκτό­ξευ­ση των τιμο­λο­γί­ων του νερού και σε δρα­στι­κό περιο­ρι­σμό της διά­θε­σης του νερού στον αγρο­τι­κό τομέα, στην επι­θε­τι­κή προ­ώ­θη­ση της εμπο­ρευ­μα­τι­κής λει­τουρ­γί­ας και της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης των επι­χει­ρή­σε­ων ύδρευ­σης. Οι πιο χαρα­κτη­ρι­στι­κές αυτών των εξε­λί­ξε­ων ήταν αυτές που επέ­φε­ρε η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, ειδι­κό­τε­ρα με τη μετα­φο­ρά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερ­τα­μείο το 2016 και την λεγό­με­νη ΚΥΑ τιμο­λό­γη­σης νερού το 2017. Αυτή η πολι­τι­κή, της απε­λευ­θέ­ρω­σης και της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης που εφαρ­μό­στη­κε και στους σιδη­ρό­δρο­μους, οδή­γη­σε στην Τρα­γω­δία στα Τέμπη» ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή του το ΚΚΕ.

«Ο νέος νόμος της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ είναι ένα ακό­μα βήμα επι­δεί­νω­σης της κατά­στα­σης για το λαό. Στο­χεύ­ει στο να δημιουρ­γή­σει μία νέα Ρυθ­μι­στι­κή Αρχή ελέγ­χου των υδά­των και των αστι­κών απο­βλή­των, με στό­χο να επι­τα­χύ­νει την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση του νερού, την υιο­θέ­τη­ση κανό­νων τιμο­λό­γη­σης, να βαθύ­νει η εμπο­ρευ­μα­τι­κή λει­τουρ­γία των δημο­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων και να προ­χω­ρή­σουν οι άμε­σες ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις. Θα φέρει νέο γύρο επί­θε­σης στο δικαί­ω­μα του λαού για ασφα­λή, ποιο­τι­κή, άφθο­νη και φθη­νή ύδρευ­ση και άρδευ­ση» προ­σθέ­τει η ανα­κοί­νω­ση και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ επι­μέ­νει. Το νερό δεν πρέ­πει να είναι εμπό­ρευ­μα και μονό­δρο­μος προς αυτή την κατεύ­θυν­ση είναι ο ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κός δρό­μος της κοι­νω­νι­κής ιδιο­κτη­σί­ας, του επι­στη­μο­νι­κού κεντρι­κού σχε­δια­σμού. Σε αυτό το πλαί­σιο, ο ενιαί­ος κρα­τι­κός φορέ­ας νερού, θα δια­χει­ρί­ζε­ται το σύνο­λο των υδα­τι­κών πόρων, θα προ­χω­ρά στο σύνο­λο των ανα­γκαί­ων κατα­σκευα­στι­κών έργων, και θα συνερ­γά­ζε­ται με την κρα­τι­κή βιο­μη­χα­νία παρα­γω­γής σχε­τι­κού υλι­κού οδη­γώ­ντας σε ικα­νο­ποί­η­ση των ανα­γκών του λαού για φθη­νό, ασφα­λές, ποιο­τι­κό, φθη­νό νερό.

Σήμε­ρα, το ΚΚΕ απαι­τεί την άμε­ση από­συρ­ση του νομο­σχε­δί­ου και μπαί­νει μπρο­στά στο δρό­μο της σύγκρου­σης με την πολι­τι­κή της ΕΕ για την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση του νερού, για δρα­στι­κή μεί­ω­ση των τιμο­λο­γί­ων, για να μην υπάρ­ξει καμιά δια­κο­πή νερού στα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, για προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού με δικαιώ­μα­τα, κατάρ­γη­ση των εργο­λά­βων. Καλεί το λαό με τον αγώ­να του να μην επι­τρέ­ψει αυτό το νέο έγκλη­μα, να πάρει μαζι­κά μέρος στις κινη­το­ποι­ή­σεις που οργα­νώ­νουν τα σωμα­τεία και άλλοι μαζι­κοί φορείς για την από­συρ­ση του νομοσχεδίου».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο