Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Να μην απελαθεί ο Σισσέ όπως και όλα τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που ενηλικιώνονται

Την προ­στα­σία όλων των προ­σφυ­γό­που­λων που έρχο­νται στη χώρα ως ασυ­νό­δευ­τοι ανή­λι­κοι και κιν­δυ­νεύ­ουν με απέ­λα­ση κατά την ενη­λι­κί­ω­σή τους λόγω της απόρ­ρι­ψης της αίτη­σης ασύ­λου ζητά η βου­λευ­τής του ΚΚΕ Μαρία Κομνη­νά­κα με επί­και­ρη ερώ­τη­ση που κατέ­θε­σε στη Βουλή.

Ανα­φέ­ρει:

«Όταν πριν από λίγους μήνες, ήρθε στο φως της δημο­σιό­τη­τας η ιστο­ρία του πρό­σφυ­γα μαθη­τή Σαϊ­ντού Καμα­ρά από τη Γουι­νέα, που δέχθη­κε την αλλη­λεγ­γύη των μαθη­τών και δασκά­λων του, του γονεϊ­κού και ευρύ­τε­ρα του λαϊ­κού κινή­μα­τος, ως ΚΚΕ είχα­με επι­ση­μά­νει την ανά­γκη να ληφθούν συνο­λι­κό­τε­ρα μέτρα για την προ­στα­σία των ασυ­νό­δευ­των ανή­λι­κων που δεν πρέ­πει να απε­λαύ­νο­νται μετά από την ενη­λι­κί­ω­σή τους. Είχα­με προει­δο­ποι­ή­σει ότι η περί­πτω­ση του Σαϊ­ντού Καμα­ρά δεν ήταν η μόνη.

Σήμε­ρα μια παρό­μοια ιστο­ρία και με τα ίδια ακρι­βώς χαρα­κτη­ρι­στι­κά έρχε­ται στο φως στη Σάμο. Πρό­κει­ται για την περι­πέ­τεια του «Σισ­σέ», CISSE (επώ­νυ­μο) VAFING (όνο­μα), από την Γου­ϊ­νέα, που γεν­νή­θη­κε το 2002 και εισήλ­θε στην Ελλά­δα στις 30.10.2019 ως (ορφα­νός) ασυ­νό­δευ­τος ανήλικος.

Στις 4.3.2021 εκδό­θη­κε η με αριθ­μό 2972/2021 από­φα­ση του Περι­φε­ρεια­κού Γρα­φεί­ου Ασύ­λου Σάμου, με την οποία απορ­ρί­φθη­κε το αίτη­μα του για άσυ­λο. Άσκη­σε προ­σφυ­γή, επί της οποί­ας εκδό­θη­κε η με αριθ­μό 343798/26.10.2021 από­φα­ση της 6ης Επι­τρο­πής της Αρχής Προ­σφυ­γών, με την οποία απορ­ρί­φθη­κε εκ νέου το αίτη­μά του. Η δευ­τε­ρο­βάθ­μια από­φα­ση επι­δό­θη­κε στις 15.6.2022 και δια­τάσ­σει την επι­στρο­φή του στην χώρα κατα­γω­γής του.

Ο Σισ­σέ μιλά­ει οκτώ (8) γλώσ­σες. Τον Ιανουά­ριο του 2020 και για όσο διά­στη­μα διέ­με­νε στη Safe Area το Κ.Υ.Τ. Σάμου ξεκί­νη­σε μαθή­μα­τα ελλη­νι­κών, στα πλαί­σια των δρα­στη­ριο­τή­των που απευ­θύ­νο­νται σε ασυ­νό­δευ­τους ανη­λί­κους. Μετά την ενη­λι­κί­ω­ση του, τον Απρί­λιο του 2020, οπό­τε και ανα­γκά­στη­κε να απο­χω­ρή­σει από την ειδι­κή δομή για τους ασυ­νό­δευ­τους ανή­λι­κους, συνέ­χι­σε αυτο­βού­λως την εκμά­θη­ση ελλη­νι­κών. Τον Σεπτέμ­βριο του 2020 ξεκί­νη­σε να φοι­τά στην Α΄ τάξη του «Πυθα­γό­ρειου» Γενι­κού Λυκεί­ου Σάμου, απ’ όπου απο­φοί­τη­σε με επι­τυ­χία. Στη συνέ­χεια, εγγρά­φη­κε στη Β΄ τάξη του Ημε­ρή­σιου Γ.Ε.Λ. Σάμου, στην ομά­δα προ­σα­να­το­λι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Σπου­δών, την οποία παρακολουθεί.

Ο Sisse, όπως και πολ­λά ακό­μα ασυ­νό­δευ­τα ανή­λι­κα που βρί­σκο­νται στην Ελλά­δα, έφυ­γαν από τη χώρα τους, μόνα τους, στην πιο τρυ­φε­ρή τους ηλι­κία, κυνη­γη­μέ­να από τη βαρ­βα­ρό­τη­τα της εξα­θλί­ω­σης και των συγκρού­σε­ων. Ως ασυ­νό­δευ­τοι ανή­λι­κοι δέχο­νται μια ορι­σμέ­νη στοι­χειώ­δη προ­στα­σία σύμ­φω­να με το νόμο και δεν απε­λαύ­νο­νται, φοι­τούν στα ελλη­νι­κά σχο­λεία, μαθαί­νουν τη γλώσ­σα μας και απο­κτούν δεσμούς. Όμως, μόλις ενη­λι­κιω­θούν, κου­βα­λώ­ντας το τραύ­μα του ξερι­ζω­μού ως παι­διά, απε­λαύ­νο­νται και γυρ­νούν πίσω στην κόλα­ση, από την οποία προ­σπά­θη­σαν να ξεφύγουν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουρ­γός ποια μέτρα προ­τί­θε­ται να λάβει η κυβέρ­νη­ση για να μην απε­λα­θεί ο CISSE VAFING, όπως και όλα τα προ­σφυ­γό­που­λα που έρχο­νται στη χώρα ως ασυ­νό­δευ­τοι ανή­λι­κοι και κιν­δυ­νεύ­ουν με απέ­λα­ση κατά την ενη­λι­κί­ω­σή τους λόγω της απόρ­ρι­ψης της αίτη­σης ασύλου.»

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο