Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος, περίοδος 1918–1949 — Αποκαθίσταται ο Α. Βελουχιώτη

Στις 23 Ιου­νί­ου 2018 πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε Πανελ­λα­δι­κή Συν­διά­σκε­ψη για το Δοκί­μιο Ιστο­ρί­ας του Κόμ­μα­τος, περί­ο­δος 1918–1949. Η ανα­μόρ­φω­ση του Α΄ Τόμου του Δοκι­μί­ου είχε απο­φα­σι­στεί στο 19ο Συνέ­δριο του Κόμ­μα­τος (2013) και στο 20ο Συνέ­δριο (2017) απο­φα­σί­στη­κε η διε­ξα­γω­γή Πανελ­λα­δι­κής Συνδιάσκεψης.

Όπως ανα­φέ­ρει σημε­ρι­νή ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ, βάση συζή­τη­σης της Συν­διά­σκε­ψης απο­τέ­λε­σαν τα συμπε­ρά­σμα­τα από τα εξής επτά (7) κεφάλαια:

Πρώ­το Κεφά­λαιο: Η εδραί­ω­ση του καπι­τα­λι­στι­κού τρό­που παρα­γω­γής. Το εργα­τι­κό και το διε­θνές κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα. Έναρ­ξη της επο­χής περά­σμα­τος στο σοσιαλισμό.

Δεύ­τε­ρο Κεφά­λαιο: Η ανά­πτυ­ξη του καπι­τα­λι­σμού στην Ελλά­δα (1821–1918). Το αστι­κό κρά­τος και το πολι­τι­κό του σύστημα.

Τρί­το Κεφά­λαιο: Το σοσια­λι­στι­κό και το εργα­τι­κό κίνη­μα στην Ελλά­δα πριν την ίδρυ­ση του ΣΕΚΕ (ΚΚΕ).

Τέταρ­το Κεφά­λαιο: Η διε­θνής καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μι­κή κρί­ση. Η ελλη­νι­κή οικο­νο­μία στο Μεσοπόλεμο.

Πέμ­πτο Κεφά­λαιο: Η ίδρυ­ση του ΚΚΕ, τομή στην ελλη­νι­κή κοι­νω­νία. Η στρα­τη­γι­κή του, η ηρω­ι­κή πάλη του στο Μεσοπόλεμο.

Έκτο Κεφά­λαιο: Το ΚΚΕ στον Β’ Παγκό­σμιο ιμπε­ρια­λι­στι­κό Πόλε­μο 1939–1945.

Έβδο­μο Κεφά­λαιο: Η επο­ποι­ία του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας (ΔΣΕ).

Η Συν­διά­σκε­ψη ενέ­κρι­νε τη μεθο­δο­λο­γία, τις κατευ­θύν­σεις έρευ­νας των ιστο­ρι­κών γεγο­νό­των της ταξι­κής πάλης, τα ιδε­ο­λο­γι­κά-πολι­τι­κά συμπε­ρά­σμα­τα που κατα­γρά­φο­νται στα κεί­με­να, καθώς και την Εισή­γη­ση της ΚΕ και Σχέ­δια Κομ­μα­τι­κής Απο­κα­τά­στα­σης τριών στε­λε­χών: του ‘Αρη Βελου­χιώ­τη, του Γιώρ­γου Γεωρ­γιά­δη και του Γιώρ­γου Γιαννούλη.

Προη­γή­θη­κε συζή­τη­ση και έγκρι­ση από τις Επι­τρο­πές Περιο­χής του κόμ­μα­τος και τις Τομε­α­κές Επι­τρο­πές που καθο­δη­γού­νται απευ­θεί­ας από την ΚΕ.

Πολύ πριν τη χρο­νι­κή περί­ο­δο συζή­τη­σης των κει­μέ­νων στις Επι­τρο­πές Περιο­χής, τα κεί­με­να είχαν δοθεί για παρα­τη­ρή­σεις στα μέλη τους, καθώς και στα τμή­μα­τα της ΚΕ και στα μέλη του ΚΣ της ΚΝΕ. Παρα­τη­ρή­σεις συγκε­ντρώ­θη­καν και από πανε­πι­στη­μια­κούς, ειδι­κό­τε­ρα ιστο­ρι­κούς και οικο­νο­μο­λό­γους συνερ­γα­ζό­με­νους με το Κόμ­μα, ενώ τα τέσ­σε­ρα πρώ­τα κεφά­λαια ήταν προ­ϊ­όν δια­τμη­μα­τι­κής συνεργασίας.

Η εκ νέου μελέ­τη και συγ­γρα­φή της Ιστο­ρί­ας του Κόμ­μα­τος στηρίχτηκε:

* Στην πρό­σβα­ση στο οργα­νω­μέ­νο πλέ­ον αρχείο του κόμ­μα­τος και τη μελέ­τη πλη­θώ­ρας ντο­κου­μέ­ντων αυτής της περιό­δου, σε νέο αρχεια­κό υλι­κό που ήρθε στην κατο­χή του Κόμματος.

* Στην πρό­σβα­ση σε αρχεια­κό υλι­κό που αφο­ρού­σε τις σχέ­σεις του ΚΚΕ με το ΚΚΣΕ και τα ΚΚ των γει­το­νι­κών βαλ­κα­νι­κών κρατών.

* Στην εκπό­νη­ση σει­ράς μελε­τών για την ανά­πτυ­ξη και εξέ­λι­ξη του καπι­τα­λι­σμού στην Ελλά­δα, τη συμ­με­το­χή της στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και ιδιαί­τε­ρα στο Β΄ Παγκό­σμιο Πόλε­μο, καθώς και την πρό­σβα­ση κι αξιο­ποί­η­ση άλλων σχε­τι­κών μελε­τών που εκπο­νή­θη­καν από πανε­πι­στή­μια, την Τρά­πε­ζα της Ελλά­δας, την Εθνι­κή Τρά­πε­ζα κλπ.

Ειδι­κό­τε­ρα για την περί­ο­δο της δεκα­ε­τί­ας του 1940, είχαν προη­γη­θεί ειδι­κές εκδό­σεις όπως:

* Το ΚΚΕ στον Ιτα­λο­ελ­λη­νι­κό πόλε­μο 1940-’41. Οι απο­φά­σεις της ΚΔ. Τα 3 γράμ­μα­τα του Ν. Ζαχα­ριά­δη. Η θέση της «Παλιάς Κεντρι­κής Επιτροπής».

* Δεκέμ­βρης του ’44. κρί­σι­μη ταξι­κή σύγκρου­ση (άρθρα και ντοκουμέντα).

* Δημο­κρα­τι­κός Στρα­τός Ελλά­δας (Συλ­λο­γή κει­μέ­νων, έγγρα­φα από το Αρχείο του ΚΚΕ).

* Η συμ­με­το­χή των γυναι­κών στο ΔΣΕ (1946–1949).

* 23+ παθια­σμέ­να ψέμα­τα για τον ένο­πλο λαϊ­κό αγώ­να 1941–1949.

Επί­σης, είχαν προη­γη­θεί οι εκδόσεις:

* Μάης του 1936, από την ημε­ρί­δα που οργά­νω­σε η ΚΟ Κεντρι­κής Μακεδονίας.

* Η εμφά­νι­ση της εργα­τι­κής τάξης, ο ρόλος της στους κοι­νω­νι­κούς και πολι­τι­κούς αγώ­νες στον 20ό αιώ­να και η στρα­τη­γι­κή του ΚΚΕ.

Η έκτα­ση των επτά κεφα­λαί­ων, μαζί με τα κεί­με­να εισα­γω­γής, χρο­νο­λο­γί­ου, βιβλιο­γρα­φί­ας, ευρε­τη­ρί­ου ονο­μά­των, αρκτι­κό­λε­ξων, παραρ­τή­μα­τος προ­σεγ­γί­ζουν τις 2.000 σελίδες.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η ύλη τους θα κατα­νε­μη­θεί σε δύο τόμους:

* Α΄ Τόμος: Το ΚΚΕ από την ίδρυ­σή του (1918) έως το 1939.

* Β΄ Τόμος: Το ΚΚΕ στη δεκα­ε­τία του 1939–1949 (Β΄ Παγκό­σμιος Πόλε­μος και ΔΣΕ)

Στό­χος της ΚΕ του ΚΚΕ είναι οι τόμοι να κυκλο­φο­ρή­σουν τον ερχό­με­νο Νοέμ­βρη, ενό­ψει της 100χρονης επε­τεί­ου του κόμματος.

Τόσο αυτοί οι δύο τόμοι όσο και ο τόμος για την περί­ο­δο 1949–1968 που βρί­σκε­ται σε κυκλο­φο­ρία, εκδί­δο­νται ως Δοκί­μιο Ιστο­ρί­ας του ΚΚΕ, που σημαί­νει ότι περι­λαμ­βά­νουν και ζητή­μα­τα ακό­μα ανοι­χτά στην περαι­τέ­ρω έρευ­να, στην ανά­πτυ­ξη, διόρ­θω­ση, με τη συμ­βο­λή όχι μόνο των μελών του Κόμ­μα­τός και της ΚΝΕ αλλά και οπα­δών, συνεργαζόμενων.

Ο Β΄ Τόμος για την περί­ο­δο 1949–1968 που κυκλο­φο­ρεί, θα επα­νεκ­δο­θεί ως Γ΄ Τόμος.

Επί­σης προ­χω­ρά η συγ­γρα­φή του Δ΄ Τόμου που αφο­ρά την περί­ο­δο 1968–1974, ενώ ειδι­κό­τε­ρα για τη στρα­τιω­τι­κή δικτα­το­ρία έχει ήδη πραγ­μα­το­ποι­η­θεί ειδι­κή έκδοση.

Τις επό­με­νες μέρες θα δοθούν στη δημο­σιό­τη­τα η εισή­γη­ση της ΚΕ στη Συν­διά­σκε­ψη και οι απο­φά­σεις κομ­μα­τι­κών αποκαταστάσεων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο