Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: ΤΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ: Μπροσούρα αφιερωμένη στη ζωή του κομμουνιστή Αντ. Αμπατιέλου

Με ξεχω­ρι­στή έκδο­ση, αφιε­ρω­μέ­νη στη ζωή του κομ­μου­νι­στή Αντώ­νη Αμπα­τιέ­λου, που αφιέ­ρω­σε τη ζωή του (1914 – 1995), στις αξί­ες και τα ιδα­νι­κά του ΚΚΕ, συν­δέ­ο­ντας την επί­σης με την επί­σης με τους αγώ­νες για να βρε­θούν σε καλύ­τε­ρη θέση οι ναυ­τερ­γά­τες γνω­ρί­ζο­ντας και τις θέσεις του κόμ­μα­τος, αλλά και με την Κεφα­λο­νιά στην οποία βρέ­θη­κε και πέρα­σε μέρος της ζωής του μετά τη Μικρα­σια­τι­κή κατα­στρο­φή, κυκλο­φό­ρη­σε η ΤΕ Κεφα­λο­νιάς – Ιθά­κης του κόμματος.

Με αφορ­μή και την εκδή­λω­ση που πραγ­μα­το­ποί­η­σε τιμώ­ντας τη μνή­μη και τους αγώ­νες του Αντώ­νη Αμπα­τιέ­λου, το βρά­δυ του Σαβ­βά­του, αξιο­ποιώ­ντας υλι­κό από το ιστο­ρι­κό αρχείο του κόμ­μα­τος κ.α., δημιούρ­γη­σε μια όμορ­φη μπρο­σού­ρα που δια­νέ­με­ται από τις κομ­μα­τι­κές οργα­νώ­σεις της ΤΕ, με τίτλο «Αντώ­νης Αμπα­τιέ­λος 1914 – 1995. Μια ζωή στον αγώ­να, με μετε­ρί­ζι το ελλη­νι­κό καράβι…».

Στις σελί­δες της, μπο­ρεί να βρει κανείς φωτο­γρα­φί­ες, ανα­δη­μο­σιεύ­σεις εφη­με­ρί­δων, αλλά και υλι­κό από κρα­τι­κά έγγρα­φα για τις δίκες κ.α. μέτρα ενα­ντί­ον του όπως και κατά άλλων κομ­μου­νι­στών, για τη δρά­ση του από μέλος της ΟΚΝΕ και του κόμ­μα­τος, έως την ΟΕΝΟ κ.α.. Παρου­σιά­ζο­νται, επί­σης, σελί­δες από το περιο­δι­κό και της ανα­κοι­νώ­σεις της ΟΕΝΟ, από την δρά­ση που ανα­πτύ­χθη­κε να μεί­νουν τα πλοία «εν κινή­σει» στον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο, ώστε να ενι­σχυ­θεί ο αγώ­νας ενα­ντί­ων του φασι­στι­κού άξο­να, αλλά και για την κατά­στα­ση του ναυ­τερ­γα­τι­κού κινή­μα­τος και μετά το 1945.

Παρου­σιά­ζο­νται, επι­πλέ­ον στοι­χεία, από τη ζωή και τη δρά­ση του ως στε­λέ­χους του κόμ­μα­τος, την πάλη το για να κρα­τή­σει το ΚΚΕ τα κομ­μου­νι­στι­κά του χαρα­κτη­ρι­στι­κά στο 13ο Συνέ­δριο και με την ατα­λά­ντευ­τη στά­ση του ίδιου, ενώ ξεχω­ρι­στές είναι οι σελί­δες για την οικο­γέ­νειά του, την γυναί­κα το Μπέ­τυ, επί­σης στέ­λε­χος του κόμματος.

Η μπρο­σού­ρα, παρου­σιά­στη­κε για πρώ­τη φορά στην εκδή­λω­ση με ομι­λία της Αλέ­κας Παπα­ρή­γα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ το βρά­δυ του Σαβ­βά­του στο θέα­τρο «Κέφα­λος» του Αργοστολίου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο