Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: «Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται…»

Το ΚΚΕ σε φυλ­λά­διο που κυκλο­φό­ρη­σε με τον τίτλο «Τώρα πει­νά­νε κι όσοι εργά­ζο­νται…» επι­ση­μαί­νει ότι η ακρί­βεια «οφεί­λε­ται στους χαμη­λούς μισθούς και το μειω­μέ­νο, πραγ­μα­τι­κό λαϊ­κό εισό­δη­μα», «στην άδι­κη φορο­λο­γία σε βάρος του λαού» και «στις μεγά­λες αυξή­σεις τιμών σε όλα τα προ­ϊ­ό­ντα, από το γάλα και το σου­βλά­κι έως το ενοί­κιο και τα καύσιμα».

Το ΚΚΕ ανα­φέ­ρει ότι «οι αυξη­μέ­νες τιμές περιέ­χουν τη λεγό­με­νη “πρά­σι­νη μετά­βα­ση” και την απε­λευ­θέ­ρω­ση της αγο­ράς ενέρ­γειας», ενώ «τώρα ετοι­μά­ζο­νται νέες αυξή­σεις καθώς θα επα­νέλ­θει η ρήτρα ανα­προ­σαρ­μο­γής και θα ολο­κλη­ρω­θεί η σύν­δε­ση με το Χρη­μα­τι­στή­ριο Ενέρ­γειας, που σημαί­νει ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη ενερ­γεια­κή φτώ­χεια για τον λαό».

«Οι αυξη­μέ­νες τιμές έχουν ενσω­μα­τω­μέ­νους τους “ανα­πτυ­ξια­κούς στό­χους” και τα “πλε­ο­νά­σμα­τα” που δια­φη­μί­ζει σήμε­ρα η ΝΔ (“μαξι­λά­ρια” τα έλε­γε ο ΣΥΡΙΖΑ).

Τα απλη­σί­α­στα ενοί­κια είναι άμε­ση συνέ­πεια της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της κατοι­κί­ας, των αυξη­μέ­νων τρα­πε­ζι­κών επι­το­κί­ων. Η αλλα­γή στο μείγ­μα της δημο­σιο­νο­μι­κής πολι­τι­κής πάντα γίνε­ται με κρι­τή­ριο τα κέρ­δη και τις ανά­γκες του κεφα­λαί­ου. Ο λαός, μόνο, πλη­ρώ­νει και τη χαλα­ρή δημο­σιο­νο­μι­κή πολι­τι­κή που εφαρ­μό­στη­κε τα προη­γού­με­να χρό­νια και τη σφι­χτή δημο­σιο­νο­μι­κή πολι­τι­κή στην οποία στρέ­φο­νται τώρα η ΕΕ και οι κυβερ­νή­σεις» προσθέτει.

«Οι αυξή­σεις των τιμών σε γάλα και κρέ­ας περιέ­χουν τις αυξή­σεις στις τιμές των λιπα­σμά­των, που με τη σει­ρά τους περιέ­χουν και τις αυξή­σεις στο ενερ­γεια­κό κόστος…» ανα­φέ­ρει το ΚΚΕ σημειώ­νο­ντας επιπλέον:

«Ο πόλε­μος ΝΑΤΟ-Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία και οι εξε­λί­ξεις στη Μέση Ανα­το­λή φέρ­νουν νέο γύρο “πολέ­μου” στο λαϊ­κό εισόδημα.

Η στρα­τη­γι­κή τής “χώρας-του­ρι­στι­κό θαύ­μα” που υπη­ρέ­τη­σαν με την πολι­τι­κή τους όλες οι κυβερ­νή­σεις έχει άμε­ση συνέ­πεια στις τιμές που δια­μορ­φώ­νο­νται, καθώς οι τιμές στις του­ρι­στι­κές περιο­χές, οι οποί­ες όλο και εξα­πλώ­νο­νται, συμπα­ρα­σύ­ρουν τις τιμές προς τα επά­νω σε όλες τις περιοχές.

Η στρα­τη­γι­κή των εγχώ­ριων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων να αυξή­σουν τις εξα­γω­γές τους ‑στρα­τη­γι­κή την οποία επί­σης στή­ρι­ξαν και στη­ρί­ζουν όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα- συμπα­ρα­σύ­ρει τις τιμές προς τα επά­νω. Οι εξα­γω­γές, ιδιαί­τε­ρα τρο­φί­μων, πιέ­ζουν και την εγχώ­ρια τιμή προς τα πάνω, εξι­σώ­νο­ντάς την με τη διε­θνή τιμή, που συχνά είναι μεγαλύτερη».

Τονί­ζο­ντας ότι «η κρι­τι­κή του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομ­μά­των προς την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ είναι άσφαι­ρη», το ΚΚΕ σημειώ­νει ότι:

«Η Νέα Δημο­κρα­τία επι­χει­ρεί να πεί­σει ότι η ακρί­βεια είναι εισα­γό­με­νη, τη στιγ­μή που κάθε μήνα ανε­βά­ζει την πίστα της φορο­ε­πι­δρο­μής στους εργα­ζό­με­νους, τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους και τους μικρούς επαγ­γελ­μα­τί­ες. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερ­το­νί­ζουν την “ελλη­νι­κή ιδιαι­τε­ρό­τη­τα” για να περά­σει στα ψιλά η ίδια η στρα­τη­γι­κή της ΕΕ και του κεφα­λαί­ου με την οποία συμ­φω­νούν και έχει τα απο­τε­λέ­σμα­τα με τα οποία έρχε­ται αντι­μέ­τω­πος ο λαός κάθε μέρα.

Οι προ­τά­σεις της κυβέρ­νη­σης και των άλλων κομ­μά­των μοιά­ζουν σαν δύο στα­γό­νες νερό για­τί έχουν έναν κοι­νό παρο­νο­μα­στή: Να πλη­ρώ­σει ο λαός για να θωρα­κί­ζο­νται τα καπι­τα­λι­στι­κά κέρδη».

Το ΚΚΕ, υπο­γραμ­μί­ζε­ται στο φυλ­λά­διο, «είναι στην αντί­πε­ρα όχθη. Για να ανα­κου­φι­στεί ο λαός πρέ­πει να πλη­ρώ­σει το μεγά­λο κεφάλαιο».

«Η ακρί­βεια μπο­ρεί να γίνει παρελ­θόν μαζί με τις αιτί­ες της. Η λύση βρί­σκε­ται στη σύγκρου­ση με το διε­φθαρ­μέ­νο καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα, στην ανα­τρο­πή του. Ο σοσια­λι­σμός μπο­ρεί να εξα­σφα­λί­σει για όλους τους εργα­ζό­με­νους εισό­δη­μα, δου­λειά, στα­θε­ρό­τη­τα στη ζωή και την καθη­με­ρι­νό­τη­τά του, ανά­πτυ­ξη με κρι­τή­ριο την εξα­σφά­λι­ση των κοι­νω­νι­κών-λαϊ­κών ανα­γκών, καταρ­γώ­ντας τα κέρ­δη των λίγων!» υπο­γραμ­μί­ζε­ται στο φυλ­λά­διο του ΚΚΕ το οποίο καταλήγει:

Αυτόν τον δρό­μο ανοί­γου­με με τη δρά­ση μας σήμε­ρα, μέσα στο εργα­τι­κό λαϊ­κό κίνη­μα, στη­ρί­ζο­ντας τις διεκ­δι­κή­σεις των σωμα­τεί­ων και των λαϊ­κών οργα­νώ­σε­ων για:

- Αυξή­σεις στους μισθούς και στις συντά­ξεις. Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας. Επα­να­φο­ρά των δώρων Χρι­στου­γέν­νων και Πάσχα στους δημο­σί­ους υπαλ­λή­λους και τους συνταξιούχους.

- Δρα­στι­κή μεί­ω­ση και πλα­φόν στα τιμο­λό­για ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, φυσι­κού αερί­ου, πετρε­λαί­ου θέρ­μαν­σης καθώς και στα βασι­κά είδη λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης όπως τα τρόφιμα.

- Κατάρ­γη­ση του Ειδι­κού Φόρου Κατα­νά­λω­σης στην Ενέρ­γεια καθώς και του ΦΠΑ στην Ενέρ­γεια και σε όλα τα βασι­κά είδη πλα­τιάς κατανάλωσης.

- Αφο­ρο­λό­γη­το όριο 12.000 ευρώ προ­σαυ­ξη­μέ­νο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

- Κατάρ­γη­ση του ΕΝΦΙΑ για τα εργα­τι­κά και λαϊ­κά νοικοκυριά.

- Να στα­μα­τή­σει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλει­στη­ρια­σμών των λαϊ­κών κατοι­κιών και της μικρής επαγ­γελ­μα­τι­κής στέγης.

- Καμία χρη­μα­το­δό­τη­ση- Καμία εμπλο­κή της Ελλά­δας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους. Απο­φα­σι­στι­κή ενί­σχυ­ση της κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης για Υγεία, Παι­δεία, Πρό­νοια, για την προ­στα­σία από φυσι­κές κατα­στρο­φές. Μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού σε όλους αυτούς τους κρί­σι­μους τομείς.

- Επι­δό­τη­ση ενοι­κί­ου για εργα­τι­κά και λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, τους φοι­τη­τές και τις πολύ μικρές επι­χει­ρή­σεις, διεύ­ρυν­ση των κρι­τη­ρί­ων έντα­ξης και αύξη­ση της επιδότησης.

- Έκτα­κτη επι­χο­ρή­γη­ση στις Σχο­λι­κές Επι­τρο­πές για ασφα­λή και λει­τουρ­γι­κά σχο­λεία. Κατάρ­γη­ση των τρο­φεί­ων στους παι­δι­κούς σταθμούς.

- Έκτα­κτη επι­χο­ρή­γη­ση για την ομα­λή λει­τουρ­γία των αθλη­τι­κών (π.χ. κολυμ­βη­τή­ρια) και άλλων κοι­νω­νι­κών υπο­δο­μών (π.χ. παι­δι­κοί σταθμοί).

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο