Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚ Σουηδίας: Όχι στο ΝΑΤΟ — Αγώνας ενάντια στο ΝΑΤΟ σε αντικαπιταλιστική-αντιιμπεριαλιστική βάση

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Παρα­θέ­του­με τμή­μα­τα της από­φα­σης του ΚΚ Σουηδίας.

«Όταν η Σου­η­δία και η Φιν­λαν­δία ζητούν τώρα την έντα­ξή τους στο ΝΑΤΟ, δεν είναι επει­δή εξα­πα­τή­θη­καν, ότι οι πολι­τι­κοί μας εξα­γο­ρά­ζο­νται από ξένες δυνά­μεις ή ότι είναι σκυ­λά­κια του καναπέ.

Ενερ­γούν προς το συμ­φέ­ρον του κεφα­λαί­ου των χωρών τους.

Αυτό είναι απα­ραί­τη­το για αυτούς, διό­τι οι διε­θνείς αντι­φά­σεις έχουν αυξη­θεί και η ανά­γκη υπε­ρά­σπι­σης των παγκό­σμιων συμ­φε­ρό­ντων του σου­η­δι­κού και του φιν­λαν­δι­κού κεφα­λαί­ου  έχει αυξη­θεί. Ωστό­σο, δεν μπο­ρούν να το κάνουν μόνοι τους, αλλά για να γίνει αυτό πρέ­πει να ενώ­σουν τις δυνά­μεις τους.

Όλα αυτά ενέ­χουν σημα­ντι­κούς κιν­δύ­νους όχι μόνο για τον εργα­ζό­με­νο της Φιν­λαν­δί­ας και της Σου­η­δί­ας, αλλά και για τους εργα­ζό­με­νους λαούς όλου του κόσμου, καθώς η έντα­ξη και των δύο χωρών θα συνε­πά­γε­ται περαι­τέ­ρω κλι­μά­κω­ση και περαι­τέ­ρω όξυν­ση των αντι­φά­σε­ων που χαρα­κτη­ρί­ζουν το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα. Ο πόλε­μος πλη­σιά­ζει το κατώ­φλι μας και το σου­η­δι­κό κεφά­λαιο πλη­σιά­ζει τον πόλεμο.

Ένα κίνη­μα κατά του ΝΑΤΟ πρέ­πει να βασί­ζε­ται στη συνει­δη­το­ποί­η­ση ότι η εργα­τι­κή τάξη δεν έχει τίπο­τα να κερ­δί­σει συμ­μα­χώ­ντας με το κεφά­λαιο οποιασ­δή­πο­τε χώρας, αλλά ότι ένα πραγ­μα­τι­κό κίνη­μα κατά του ΝΑΤΟ πρέ­πει να βασί­ζε­ται σε αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή και αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή θέση.

Η μη συμ­με­το­χή σε συμ­μα­χί­ες, η ουδε­τε­ρό­τη­τα που έχου­με βιώ­σει στο παρελ­θόν δεν μπο­ρεί να επα­νέλ­θει, διό­τι υπήρ­χε σε μια συγκε­κρι­μέ­νη ιστο­ρι­κή περί­ο­δο, όπου ο αγώ­νας ήταν μετα­ξύ σοσια­λι­σμού και καπιταλισμού.

Γι’ αυτό και ένα σύν­θη­μα «ουδε­τε­ρό­τη­τας» γίνε­ται επί­σης ένα σύν­θη­μα που δίνει έμφα­ση στη δυνα­τό­τη­τα ειρή­νης υπό τον καπι­τα­λι­σμό. Αυτή η δυνα­τό­τη­τα, ωστό­σο, δεν υπάρ­χει, καθώς το κεφά­λαιο οποιασ­δή­πο­τε δεδο­μέ­νης χώρας πρέ­πει να επε­κτεί­νε­ται συνε­χώς πέρα από τα σύνο­ρα της χώρας της, δεν υπάρ­χει τρό­πος να πεις στα­μά­τα, να παρα­μεί­νεις και να είσαι ευχα­ρι­στη­μέ­νος με το επί­πε­δο που είσαι. Ως εκ τού­του, το σύν­θη­μα της ουδε­τε­ρό­τη­τας είναι μια ψευ­δαί­σθη­ση, απλά δεν είναι δυνατό.

Δεν μπο­ρού­με να αγω­νι­ζό­μα­στε κατά του ΝΑΤΟ με βάση τις ιδέ­ες της απώ­λειας της εθνι­κής κυριαρ­χί­ας, είναι η δική μας εθνι­κή αστι­κή τάξη η οποία προ­σχω­ρεί, με βάση τα δικά της συμ­φέ­ρο­ντα. Δεν πρό­κει­ται για κατο­χή ή επί­θε­ση ξένης δύνα­μης, αλλά για τη σου­η­δι­κή αστι­κή τάξη που ενερ­γεί με βάση τα δικά της συμ­φέ­ρο­ντα. Συνε­πώς, δεν πρό­κει­ται για απώ­λεια εθνι­κής κυριαρ­χί­ας, αλλά για την έντα­ξη της χώρας μας σε μια ιμπε­ρια­λι­στι­κή συμ­μα­χία. Το να ισχυ­ρι­στού­με ότι η εθνι­κή κυριαρ­χία χάνε­ται σημαί­νει ότι ανοί­γου­με την πόρ­τα στην προ­τε­ραιό­τη­τα των εθνι­κών αντι­φά­σε­ων ένα­ντι των κοι­νω­νι­κών αντι­φά­σε­ων. Εν ολί­γοις, ο εθνι­κός αγώ­νας μπαί­νει πριν από τον ταξι­κό αγώνα.

Ο αγώ­νας μας κατά του ΝΑΤΟ πρέ­πει να είναι σύμ­φω­να με τις αρχές μας αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κός. Αυτό σημαί­νει:

  • ότι εντο­πί­ζε­ται πρω­τί­στως στην εξέ­λι­ξη της λει­τουρ­γί­ας του καπι­τα­λι­σμού-ιμπε­ρια­λι­σμού, ότι το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα δεν μπαί­νει στο παρα­σκή­νιο και ότι το ερώ­τη­μα ναι ή όχι στο ΝΑΤΟ δεν μπαί­νει σε ένα ιδε­ο­λο­γι­κό κενό.
  • ότι δεν μπο­ρού­με να συμ­με­τέ­χου­με σε κινή­μα­τα όπου είμα­στε ανα­γκα­σμέ­νοι να υπο­στη­ρί­ζου­με πολι­τι­κά συν­θή­μα­τα που απο­κρύ­πτουν την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, αντί να την ανα­δει­κνύ­ουν, που δημιουρ­γούν ψευ­δαι­σθή­σεις αντί να τις διαλύουν.
  • Στο να δεί­ξου­με πώς ο καπι­τα­λι­σμός γεν­νά πόλε­μο και ότι ο πόλε­μος στον καπι­τα­λι­σμό είναι ανα­πό­φευ­κτος και πως συμ­μα­χί­ες όπως το ΝΑΤΟ είναι προ­ϊ­όν του καπι­τα­λι­σμού, ενώ είναι επί­σης ανα­πό­φευ­κτες στο σύστη­μα του καπι­τα­λι­σμού– τα καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη θα κατα­λή­γουν πάντα στο να συγκρού­ο­νται μετα­ξύ τους.
  • Στο να δεί­ξου­με ότι η μόνη λύση είναι ένα εντε­λώς νέο κοι­νω­νι­κό σύστη­μα στο οποίο το κέρ­δος δεν είναι πλέ­ον η κινη­τή­ρια δύνα­μη, αλλά ότι ο ορθο­λο­γι­κός σχε­δια­σμός με βάση τις ανθρώ­πι­νες ανά­γκες οδη­γεί στην ανά­πτυ­ξη – ο σοσια­λι­σμός είναι η μόνη λύση στη βαρ­βα­ρό­τη­τα που είναι ο καπιταλισμός.

Με βάση αυτές τις αρχές, ανα­πτύσ­σου­με την αντί­στα­σή μας και τον αγώ­να μας κατά του ΝΑΤΟ. Ως εκ τού­του, το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα της Σου­η­δί­ας λέει όχι στο ΝΑΤΟ και τον ιμπε­ρια­λι­σμό και κατα­δι­κά­ζει κάθε βήμα που κάνει ο σου­η­δι­κός ιμπε­ρια­λι­σμός για να ενι­σχύ­σει την υπε­ρά­σπι­ση των δικών του συμ­φε­ρό­ντων στον κόσμο, εις βάρος των λαών όλου του κόσμου.

Πηγή ΚΚ Σου­η­δί­ας

 

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο