Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚ Τουρκίας: «Η χώρα μας έχει γίνει παιδότοπος των διεθνών μονοπωλίων και των τραπεζών»

Σε ανα­κοί­νω­ση του, με αφορ­μή τη νομι­σμα­τι­κή κρί­ση που έχει ξεσπά­σει στη γει­το­νι­κή χώρα, το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Τουρ­κί­ας (ΤΚΡ) επι­ση­μαί­νει ότι η χώρα «έχει γίνει ο παι­δό­το­πος διε­θνών μονο­πω­λί­ων, εται­ρειών και τρα­πε­ζών», ως απο­τέ­λε­σμα της φιλε­λεύ­θε­ρης οικο­νο­μι­κής πολι­τι­κής που έχει ακο­λου­θη­θεί επί χρόνια.

«Έχουν κάνει το αίμα, τον ιδρώ­τα και τα δάκρυα μας, δώρο στους ξένους καπι­τα­λι­στές τους οποί­ους προ­σκα­λούν στη χώρα λέγο­ντας τους πως υπάρ­χει φθη­νή εργα­τι­κή δύνα­μη» ανα­φέ­ρει το ΤΚΡ, κατα­κε­ραυ­νώ­νο­ντας τις αστι­κές κυβερ­νή­σεις και το κεφά­λαιο πως έχουν λεη­λα­τή­σει τις πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κές πηγές της χώρας χωρίς να δίνουν λογια­ρια­σμό σε κανέναν. 

Το ΚΚ Τουρ­κί­ας υπο­γραμ­μί­ζει πως το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα ανα­πό­φευ­κτα οδη­γεί σε κρί­σεις- όπως η παρού­σα- σημειώ­νο­ντας πως «αυτό το σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης έχει κατα­στή­σει την Τουρ­κία ανυ­πε­ρά­σπι­στη». Και σε άλλο σημείο, η ανα­κοί­νω­ση του ΤΚΡ αναφέρει:

«Υπο­δει­κνύ­ουν [οι κυβερ­νώ­ντες] την κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ ως τον υπεύ­θυ­νο για την υπο­τί­μη­ση της τουρ­κι­κής λίρας. Αυτό αλη­θεύ­ει. Πέρα από επι­θε­τι­κούς πολέ­μους, πρα­ξι­κο­πή­μα­τα και στρα­τιω­τι­κές επεμ­βά­σεις, οι ΗΠΑ συχνά χρη­σι­μο­ποιούν οικο­νο­μι­κές κυρώ­σεις, ακό­μη και σαμπο­τάζ, προ­κει­μέ­νου να δια­τη­ρή­σουν την κυρί­αρ­χη θέση τους στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό σύστη­μα. Παρ’ όλα αυτά, οι ΗΠΑ δεν είναι ο μονα­δι­κός υπεύ­θυ­νος για την παρού­σα κρί­ση. Είναι αλή­θεια ότι η κυβέρ­νη­ση του ΑΚΡ (κόμ­μα Ερντο­γάν) έχει ευθύ­νη για την σημε­ρι­νή κρί­ση. Η οικο­νο­μι­κή πολι­τι­κή που υιο­θέ­τη­σε το ΑΚΡ, το οποίο βρί­σκε­ται στην εξου­σία 16 συνε­χό­με­να χρό­νια, έχει ενδυ­να­μώ­σει την εκμε­τάλ­λευ­ση, τη λεη­λα­σία και τις αδι­κί­ες. Πέραν αυτών, αυτές οι πολι­τι­κές έχουν οδη­γή­σει τη χώρα σε μια βαθιά κρίση». 

Το κυβερ­νών κόμ­μα του Ερντο­γάν και η πολι­τι­κή του, ανα­φέ­ρει στην ανα­κοί­νω­ση του το ΚΚ Τουρ­κί­ας, απο­τε­λούν τμή­μα μιας συνο­λι­κό­τε­ρης εικό­νας- αυτής του καπι­τα­λι­στι­κού συστήματος. 

«Ο αλη­θι­νός ένο­χος δεν είναι άλλος από την τάξη των καπι­τα­λι­στών που δε νοιά­ζε­ται για τίπο­τε άλλο, παρά μόνο για τα κέρ­δη της- αυτή η τάξη πραγ­μά­των που βασί­ζε­ται στην εκμε­τάλ­λευ­ση». Όπως υπο­γραμ­μί­ζει το ΤΚΡ, η καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία, όπου μια μικρή μειο­ψη­φία κερ­δο­σκο­πεί εις βάρος της πλειο­ψη­φί­ας του λαού, απο­τε­λεί την πηγή των δια­δο­χι­κών κρίσεων.

Στην ανα­κοί­νω­ση του, το ΚΚ Τουρ­κί­ας ασκεί σφο­δρή κρι­τι­κή στην πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης Ερντογάν(και των αστι­κών δυνά­με­ων) που έχει εμπλέ­ξει βαθιά τη χώρα στα αμε­ρι­κα­νο­να­τοι­κά σχέ­δια για τα συμ­φέ­ρο­ντα της ντό­πιας αστι­κής τάξης, πότε πανη­γυ­ρί­ζο­ντας για την «στρα­τη­γι­κή σχέ­ση συνερ­γα­σί­ας με τις ΗΠΑ» και πότε ερχό­με­νη σε αντι­πα­ρά­θε­ση με τον υπε­ρα­τλα­ντι­κό της σύμμαχο.

Το ΤΚΡ καλεί την εργα­τι­κή τάξη και τα φτω­χά λαϊ­κά στρώ­μα­τα της χώρας σε αλλη­λεγ­γύη (να μην κωφεύ­ου­με στη φτώ­χεια του διπλα­νού μας, στην από­λυ­ση του συνα­δέλ­φου μας), αλλά και οργά­νω­ση με κεντρι­κό σύν­θη­μα «αυτή η τάξη πραγ­μά­των πρέ­πει να ανα­τρα­πεί – η εξου­σία των καπι­τα­λι­στών πρέ­πει να τελειώσει». 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο