Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κλιμάκωση των παζαριών με φόντο τη «συμφωνία για εκεχειρία 120 ωρών» που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Η επί­τευ­ξη μιας συμ­φω­νί­ας για εκε­χει­ρία διάρ­κειας 5 ημε­ρών στη Βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία ήταν το απο­τέ­λε­σμα των τετρά­ω­ρων παζα­ριών ανά­με­σα στον αντι­πρό­ε­δρο των ΗΠΑ Μάικ Πένς και του Τούρ­κου Προ­έ­δρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν.

Ο Αμε­ρι­κα­νός αντι­πρό­ε­δρος ανα­κοι­νώ­νο­ντας τη συμ­φω­νία, εξή­γη­σε, ότι η Τουρ­κία θα παύ­σει για 120 ώρες τη στρα­τιω­τι­κή της επι­χεί­ρη­ση ώστε να επι­τρέ­ψει την από­συρ­ση των δυνά­με­ων των κουρ­δι­κών ενό­πλων ομά­δων της YPG από μια ζώνη 32 χιλιό­με­τρα από τα συρο-τουρ­κι­κά σύνορα.

«Σήμε­ρα οι ΗΠΑ και η Τουρ­κία συμ­φώ­νη­σαν για μια εκε­χει­ρία στη Συρία», δήλω­σε ο Πενς σε δημο­σιο­γρά­φους. Η τουρ­κι­κή επί­θε­ση «θα στα­μα­τή­σει τελεί­ως όταν λήξει αυτή η απο­χώ­ρη­ση»κατά τη διάρ­κεια αυτής της περιό­δου ανα­στο­λής, διευκρίνισε.

Παράλ­λη­λα ανα­κοί­νω­σε πως η Ουά­σιγ­κτον δεν θα επι­βά­λει νέες κυρώ­σεις εις βάρος της Τουρ­κί­ας μόλις τεθεί σε εφαρ­μο­γή η εκε­χει­ρία και πως θα απο­σύ­ρει τις υπάρ­χου­σες κυρώ­σεις που έχουν επι­βλη­θεί στην Άγκυ­ρα μόλις τερ­μα­τι­στεί η τουρ­κι­κή στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση: «Με την εφαρ­μο­γή (της εκε­χει­ρί­ας), οι ΗΠΑ δεν θα επι­βά­λουν περαι­τέ­ρω κυρώ­σεις εις βάρος της Τουρ­κί­ας», τόνι­σε ο Πενς. «Ο πρό­ε­δρος απο­φά­σι­σε να απο­σύ­ρει τις οικο­νο­μι­κές κυρώ­σεις» μόλις ολο­κλη­ρω­θεί η επι­χεί­ρη­ση, πρόσθεσε.

Συνέ­χι­σε λέγο­ντας πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκι­νή­σει να διευ­κο­λύ­νουν την ασφα­λή απο­χώ­ρη­ση των κουρ­δι­κών δυνά­με­ων και πως η συμ­φω­νία για κατά­παυ­ση του πυρός περι­λαμ­βά­νει μια συμ­φω­νία η Τουρ­κία να μην εμπλα­κεί σε στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση στη συρια­κή πόλη Κομπά­νι. Συμπλή­ρω­σε ότι οι αμε­ρι­κα­νι­κές δυνά­μεις εργά­ζο­νται με τις δυνά­μεις της συρο­κουρ­δι­κής πολι­το­φυ­λα­κής YPG για να απο­συρ­θούν σε περιο­χή εντός 32 χλμ. στη συρια­κή επικράτεια.

Από την άλλη, ο Τούρ­κος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου, έσπευ­σε να δηλώ­σει ότι  «η Τουρ­κία θα παύ­σει τις στρα­τιω­τι­κές της επι­χει­ρή­σεις στη βόρεια Συρία μόνο για να απο­χω­ρή­σουν οι τρο­μο­κρά­τες από τη ζώνη ασφα­λεί­ας στη βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία», διευ­κρι­νί­ζο­ντας πως η συμ­φω­νία «δεν είναι μια εκε­χει­ρία καθώς εκε­χει­ρί­ες γίνο­νται μόνο μετα­ξύ δύο νόμι­μων πλευ­ρών».

Σε αντί­θε­ση με τις ανα­κοι­νώ­σεις του Αμε­ρι­κα­νού αντι­προ­έ­δρου Μάικ Πενς, ο Τούρ­κος ΥΠΕΞ ανέ­φε­ρε πως η Άγκυ­ρα δεν έδω­σε καμία εγγύ­η­ση στις ΗΠΑ ανα­φο­ρι­κά με τη συρια­κή πόλη Κομπά­νι.

Πρό­σθε­σε πως υπήρ­ξε συμ­φω­νία με τις ΗΠΑ για τη συλ­λο­γή βαρέ­ως οπλι­σμού από την YPG και την κατα­στρο­φή των θέσε­ων των κουρ­δι­κών δυνά­με­ων, συμπλη­ρώ­νο­ντας πως υπήρ­ξε συμ­φω­νία με την Ουά­σινγ­κτον οι τουρ­κι­κές δυνά­μεις να ελέγ­χουν τη ζώνη ασφα­λεί­ας στη Συρία.

Κατέ­λη­ξε πως η επί­σκε­ψη του Τούρ­κου προ­έ­δρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν στην Ουά­σινγ­κτον τον επό­με­νο μήνα εξα­κο­λου­θεί να βρί­σκε­ται στο τραπέζι.

Με tweet του ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ έκα­νε λόγο για «σπου­δαία νέα που προ­κύ­πτουν από την Τουρ­κία». Ο Τραμπ ευχα­ρί­στη­σε τον Ερντο­γάν, λέγο­ντας πως «Εκα­τομ­μύ­ρια ζωές θα σωθούν».

(Πηγή: 902.gr)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο