Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κλιμακώνει τη σφαγή το Ισραήλ — Η Ελλάδα κλείνει τα μάτια — Οι Έλληνες καταδικάζουν με όλη τους τη δύναμη

Το κρά­τος — δολο­φό­νος του Ισρα­ήλ εντεί­νει την σφα­γή στην Λωρί­δα της Γάζας. Οι εξε­λί­ξεις επι­βά­λουν ετοι­μό­τη­τα για να εκφρα­στεί με κάθε τρό­πο η κατα­δί­κη του μακε­λειού και η αλλη­λεγ­γύη στον Παλαι­στι­νια­κό λαό.

Η βάρ­βα­ρη ισραη­λι­νή επι­χεί­ρη­ση, από­ψε μπή­κε σε νέα πολύ πιο σφο­δρή φάση. Η Λωρί­δα της Γάζας χτυ­πιέ­ται από ξηρά, θάλασ­σα και αέρα.

Η ισραη­λι­νή αερο­πο­ρία, με τη συμ­με­το­χή 100 μαχη­τι­κών αερο­σκα­φών, ξεκί­νη­σε το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής ένα ανε­λέ­η­το σφυ­ρο­κό­πη­μα ενώ ο εκπρό­σω­πος του στρα­τού του Ισρα­ήλ, Αντι­ναύ­αρ­χος Ντά­νιελ Χάγκα­ρι, προ­α­νήγ­γει­λε «επέ­κτα­ση» των χερ­σαί­ων επι­χει­ρή­σε­ων. Ο ίδιος, εν μέσω σφο­δρών βομ­βαρ­δι­σμών, καλεί τους κατοί­κους της Γάζας να μετα­κι­νη­θούν νότια.

Επί­σης, έχει τεθεί σε κατά­στα­ση συνα­γερ­μού ο στρα­τός του Ισρα­ήλ, στα βόρεια σύνορα.

Δεν είναι σαφές εάν πρό­κει­ται για μια γενι­κευ­μέ­νη χερ­σαία επι­δρο­μή. Πάντως, υπάρ­χει παρου­σία ισραη­λι­νών αρμά­των μέσα στην Λωρί­δα της Γάζας και ανταλ­λα­γή πυροβολισμών.

Για «βίαιες συγκρού­σεις» με τον ισραη­λι­νό στρα­τό στη Λωρί­δα της Γάζας έκα­νε λόγο από­ψε η παλαι­στι­νια­κή οργά­νω­ση Χαμάς που ελέγ­χει τον θύλα­κα αυτόν.

Οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις διείσ­δυ­σαν σε δύο τομείς, σύμ­φω­να πάντα με τη Χαμάς.

«Αντι­με­τω­πί­ζου­με τις χερ­σαί­ες ισραη­λι­νές εισβο­λές στο Μπέιτ Χανούν (βόρεια) και το Μπου­ρέιτζ (κεντρι­κή Γάζα). Σφο­δρές συγκρού­σεις είναι σε εξέ­λι­ξη» ανέ­φε­ραν οι Ταξιαρ­χί­ες Εζε­ντίν Αλ Κάσαμ, η ένο­πλη πτέ­ρυ­γα της Χαμάς, στην ανα­κοί­νω­σή τους.

Αργά το βρά­δυ, ο ουρα­νός πάνω από τη Γάζα ήταν πορ­το­κα­λο­κόκ­κι­νος, από τις εκρή­ξεις και τις φωτιές που ξέσπα­σαν από τα ισραη­λι­νά πλήγ­μα­τα, όπως δεί­χνουν οι εικό­νες που μετα­δί­δει το Γαλ­λι­κό Πρακτορείο.

Τα σφο­δρά πλήγ­μα­τα ξεκί­νη­σαν αργά το από­γευ­μα και έφτα­σαν σε πρω­το­φα­νή σφο­δρό­τη­τα, τη μεγα­λύ­τε­ρη μέχρι τώρα αφό­του ξέσπα­σε ο πόλε­μος με τη Χαμάς, πριν από τρεις εβδο­μά­δες, όπως μετα­δί­δει η δημό­σια ισραη­λι­νή τηλε­ό­ρα­ση Kan.

Η Χαμάς δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει τον ισραηλινό στρατό

Υψη­λό­βαθ­μο στέ­λε­χος της παλαι­στι­νια­κής Χαμάς δήλω­σε από­ψε ότι η οργά­νω­ση είναι «έτοι­μη» να αντι­με­τω­πί­σει μια ενδε­χό­με­νη χερ­σαία επι­χεί­ρη­ση του ισραη­λι­νού στρα­τού στη Λωρί­δα της Γάζας.

«Εάν ο Νετα­νιά­χου απο­φα­σί­σει να μπει από­ψε στη Γάζα, η αντί­στα­ση είναι έτοι­μη» ανέ­φε­ρε στην πλατ­φόρ­μα Telegram ο Εζάτ αλ Ρίσεκ.

Την ίδια ώρα, πλη­θαί­νουν οι ανα­φο­ρές για συγκρού­σεις Παλαι­στι­νί­ων με ισραη­λι­νούς στρα­τιώ­τες, μέσα και έξω από την Λωρί­δα της Γάζας.

Σε βίντεο που αναρ­τή­θη­κε στο δια­δί­κτυο, φαί­νε­ται αντιαρ­μα­τι­κός πύραυ­λος να εκτο­ξεύ­ε­ται μέσα από την Λωρί­δα της Γάζας, κατά ισραη­λι­νού άρμα­τος που ετοι­μά­ζε­ται να περά­σει το ισραη­λι­νό τεί­χος που απο­μο­νώ­νει τον θύλακα.

Διαδηλώσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Την ίδια ώρα, μεγά­λες δια­δη­λώ­σεις σημειώ­νο­νται στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη. Στην Ραμά­λα και την Ναμπλούς, Παλαι­στί­νιοι δια­δη­λώ­νουν κατά της σφα­γής του λαού της Γάζας

 

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα της Ιορδανίας που ζητά ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα

Η Γενι­κή Συνέ­λευ­ση ενέ­κρι­νε με συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία ένα μη δεσμευ­τι­κό ψήφι­σμα, καθώς το Ισρα­ήλ επε­κτεί­νει τις χερ­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις και δια­κό­πτει τις επι­κοι­νω­νί­ες στη Γάζα.

Το ψήφι­σμα, που συντά­χθη­κε από αρα­βι­κά κρά­τη, πέρα­σε με 120 ψήφους υπέρ, ενώ 45 απεί­χαν και 14 ‑συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων του Ισρα­ήλ και των ΗΠΑ- ψήφι­σαν αρνητικά.

Η Ελλά­δα ψήφι­σε παρών.

 

Οι Χαλα­σο­χώ­ρη­δες, Μια πολι­τι­κή σάτι­ρα του Αλέ­ξαν­δρου Παπαδιαμάντη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο