Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παζάρια στη Σύνοδο Κορυφής: Ουγγαρία και Σλοβακία κατά της χορήγησης νέας βοήθειας στην Ουκρανία

Η δυσα­ρέ­σκεια ορι­σμέ­νων κρα­τών-μελών της ΕΕ για τη συνέ­χι­ση της πολυ­δά­πα­νης στρα­τιω­τι­κής στή­ρι­ξης στην Ουκρα­νία, σε βάρος των συμ­φε­ρό­ντων τμη­μά­των του κεφα­λαί­ου τους, εκφρά­στη­κε στη διάρ­κεια της πρώ­της ημέ­ρας της Συνό­δου Κορυ­φής στις Βρυ­ξέλ­λες, με την Ουγ­γα­ρία και τη Σλο­βα­κία να τάσ­σο­νται κατά της χορή­γη­σης περισ­σό­τε­ρης βοή­θειας στην Ουκρανία.

Κατά τη χθε­σι­νή συζή­τη­ση για την ανα­θε­ώ­ρη­ση του πολυ­ε­τούς δημο­σιο­νο­μι­κού πλαι­σί­ου 2021–2027, δηλα­δή του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού της ΕΕ, ο Ούγ­γρος πρω­θυ­πουρ­γός Βίκτορ Όρμπαν ενα­ντιώ­θη­κε στην πρό­τα­ση για χορή­γη­ση νέας βοή­θειας 50 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ στην Ουκρα­νία, ενώ το ίδιο έκα­νε και ο Σλο­βά­κος ομό­λο­γός του Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο Όρμπαν είπε πως η Βου­δα­πέ­στη δεν θα ταχθεί υπέρ της χορή­γη­σης περισ­σό­τε­ρης βοή­θειας στην Ουκρα­νία αν δεν δει «πολύ καλά αιτιο­λο­γη­μέ­νη εισή­γη­ση». «Αυτή που έχου­με μπρο­στά μας (…) δεν θα έχει απο­τέ­λε­σμα. Επο­μέ­νως, για την ώρα θα την απορ­ρί­ψου­με και βλέ­που­με πού θα βρι­σκό­μα­στε τον Δεκέμ­βριο», είπε.

Οι δηλώ­σεις του Ούγ­γρου πρω­θυ­πουρ­γού έρχο­νται ενώ η Βου­δα­πέ­στη βρί­σκε­ται σε σκλη­ρά παζά­ρια με την Κομι­σιόν για την απο­δέ­σμευ­ση ευρω­παϊ­κών κον­δυ­λί­ων που προ­ο­ρί­ζο­νται για αυτήν και «πάγω­σαν» εξαι­τί­ας «ανη­συ­χιών» της ΕΕ για το σύστη­μα δικαιο­σύ­νης και το κρά­τος δικαί­ου στην Ουγγαρία.

Από την πλευ­ρά του, ο Φίτσο, που μετέ­βη στις Βρυ­ξέλ­λες μια μέρα αφού ανέ­λα­βε για τέταρ­τη φορά το αξί­ω­μα στη Σλο­βα­κία, επέ­μει­νε πως η Μπρα­τι­σλά­βα δεν θα υπο­στη­ρί­ζει στο εξής την Ουκρα­νία στρα­τιω­τι­κά. «Θα επι­κε­ντρω­θού­με απο­κλει­στι­κά στην ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια», τόνι­σε μέσω ιστό­το­πων κοι­νω­νι­κής δικτύωσης.

Επι­κα­λέ­στη­κε την ενδη­μι­κή δια­φθο­ρά στο Κίε­βο δικαιο­λο­γώ­ντας την άρνη­σή του να εγκρί­νει νέα βοή­θεια, σύμ­φω­να με δυο διπλω­μα­τι­κές πηγές του πρα­κτο­ρεί­ου ειδή­σε­ων «Ρόι­τερς».

Σκληρά παζάρια για τον προϋπολογισμό

Τον Δεκέμ­βρη η ΕΕ ανα­μέ­νε­ται να λάβει απο­φά­σεις για την ανα­θε­ώ­ρη­ση του πολυ­ε­τούς δημο­σιο­νο­μι­κού πλαι­σί­ου 2021–2027, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, που είχε ήδη βρε­θεί αντι­μέ­τω­πο με μεγά­λες πιέ­σεις εξαι­τί­ας των έκτα­κτων δαπα­νών για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού και της στρα­τιω­τι­κής εισβο­λής της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία το 2022.

Η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή ειση­γή­θη­κε τα κρά­τη-μέλη να κάνουν μεγα­λύ­τε­ρες συνει­σφο­ρές ώστε να χορη­γη­θεί ποσό 50 δισ. ευρώ στο Κίε­βο και να αφιε­ρω­θούν επι­πλέ­ον 15 δισ. ευρώ για την αντι­με­τώ­πι­ση του προ­βλή­μα­τος της μετα­νά­στευ­σης. Ωστό­σο για τις απο­φά­σεις που αφο­ρούν τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό της ΕΕ απαι­τεί­ται ομο­φω­νία, εμφα­νώς απού­σα χθες.

Δεν είναι λίγες χώρες άλλω­στε που αντι­δρούν στην αύξη­ση του οικο­νο­μι­κού κόστους που επω­μί­ζο­νται για τη βοή­θεια προς την Ουκρανία.

Ο Βέλ­γος πρω­θυ­πουρ­γός Αλε­ξά­ντερ ντε Κρο τάχθη­κε υπέρ της συνέ­χι­σης της υπο­στή­ρι­ξης του Κιέ­βου, όμως ταυ­τό­χρο­να απαί­τη­σε η Επι­τρο­πή να αξιο­ποι­ή­σει με πιο επαρ­κή τρό­πο κον­δύ­λια που υπάρ­χουν ήδη. «Αυτό που βρί­σκε­ται στο τρα­πέ­ζι σήμε­ρα είναι απα­ρά­δε­κτο για εμάς. Ζητού­με από την Κομι­σιόν και άλλους θεσμούς να μελε­τή­σουν δια­θέ­σι­μα κεφά­λαιά τους που δεν αξιο­ποιού­νται πλή­ρως (…) αντί να ζητούν από κρά­τη-μέλη μεγα­λύ­τε­ρες συνεισφορές».

Ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου Σαρλ Μισέλ δήλω­σε μετά την πρώ­τη ημέ­ρα της συνό­δου πως ορι­σμέ­νες νέες δαπά­νες μπο­ρούν να χρη­μα­το­δο­τη­θούν με νέες συνει­σφο­ρές και άλλες με την αντι­με­τά­θε­ση ανα­ξιο­ποί­η­των ευρω­παϊ­κών κονδυλίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσω 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο