Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στ. Κασσελάκης: Στοιχισμένος στους στόχους του κεφαλαίου και των ευρωατλαντικών επιτελείων

Ως νέος και άφθαρ­τος που «φιλο­δο­ξεί να είναι ο επό­με­νος πρω­θυ­πουρ­γός για όλους τους Έλλη­νες» εμφα­νί­στη­κε ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κασ­σε­λά­κης μιλώ­ντας στο συνέ­δριο του Economist, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας όμως τόσο όλο το χρε­ο­κο­πη­μέ­νο κυβερ­νη­τι­κό και «αντι­πο­λι­τευ­τι­κό» αφή­γη­μα του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και φρα­σε­ο­λο­γία που παρά το γεγο­νός ότι τον… ξόρ­κι­ζε, έμοια­ζε ιδιαί­τε­ρα σε αυτή του Κυρ. Μητσοτάκη.

Αφού αυτο­χα­ρα­κτη­ρί­στη­κε «σύγ­χρο­νος μαχη­τής για το συλ­λο­γι­κό μέλ­λον της χώρας» και δια­βε­βαί­ω­σε τους επεν­δυ­τές ότι «μπο­ρούν να αισθά­νο­νται ήσυ­χοι, δεν είμαι υπο­δαυ­λι­στής λαϊ­κι­σμού», στη συνέ­χεια εγκω­μί­α­σε τον Αλ. Τσί­πρα και την κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ για τα επι­τεύγ­μα­τα τους στην οικο­νο­μία, δηλα­δή την διεκ­πε­ραί­ω­ση των μνη­μο­νί­ων και των αντι­λαϊ­κών τους νόμων, το «ταμεια­κό από­θε­μα» που προ­έ­κυ­ψε από την άγρια φορο­λο­γία του λαού και το χαμη­λό κόστος δανει­σμού της χώρας για λογα­ρια­σμό του κεφαλαίου.

Όσο για τις προ­τά­σεις του για την επό­με­νη μέρα, ο Στ. Κασ­σε­λά­κης επα­νέ­λα­βε το χιλιο­παιγ­μέ­νο έργο της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής κοπής «δίκαι­ης ανά­πτυ­ξης» με ολί­γον νεο­δη­μο­κρα­τι­κό «ανά­πτυ­ξη για όλους». Έκα­νε λόγο για δημο­σιο­νο­μι­κό πλε­ό­να­σμα από τις κοι­νω­νι­κές πολι­τι­κές μας, για δρα­στι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση του ελλη­νι­κού κρά­τους, για μέρι­σμα ευη­με­ρί­ας και ευτυ­χί­ας παράλ­λη­λα με συνε­τή δημο­σιο­νο­μι­κή πολι­τι­κή και για … «κολε­κτι­βι­στι­κή ανά­πτυ­ξη» απέ­να­ντι στην κρα­τι­κο­δί­αι­τη οικο­νο­μία και το «άδι­κο φορο­λο­γι­κό σύστημα».

Μπο­ρεί να μίλη­σε για τους έμμε­σους φόρους και την ακρί­βεια που από τη μία γονα­τί­ζουν τον λαό και από την άλλη οδη­γούν σε υπε­ρα­πό­δο­ση των φόρων, ωστό­σο κου­βέ­ντα δεν είπε για κατάρ­γη­σή τους, ή για αύξη­ση της φορο­λο­γί­ας στο μεγά­λο κεφα­λαίο, παρά μόνο για τα γνω­στά «υπερ­κέρ­δη» αθω­ώ­νο­ντας δηλα­δή την πηγή της εκμε­τάλ­λευ­σης, το καπι­τα­λι­στι­κό κέρδος.

Σχε­τι­κά με τις τρα­γι­κές ελλεί­ψεις στο δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας ξιφούλ­κη­σε κατά της «κομ­μα­το­κρα­τί­ας στις διοι­κή­σεις του ΕΣΥ», βγά­ζο­ντας λάδι τις πολι­τι­κές εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης, ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης και υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης ενώ σε ένα πλαί­σιο… δημιουρ­γι­κής ασά­φειας, απέ­να­ντι στα ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια μίλη­σε για «επεν­δύ­σεις για σύγκλι­ση με την Ευρώ­πη». Όσο για το τρί­πτυ­χο «ανά­πτυ­ξη, και­νο­το­μία, εξω­στρέ­φεια» μοιά­ζει σαν να αντι­γρά­φη­κε από ανα­κοί­νω­ση του Μαξίμου…

Όσο για την ανα­φο­ρά του στην απο­κα­τά­στα­ση των Συλ­λο­γι­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων, ο Στ. Κασ­σε­λά­κης εξή­γη­σε ότι «αυτό επι­βάλ­λουν οι κανό­νες του υγιούς ανταγωνισμού».

Ρεσι­τάλ ευρω­α­τλα­ντι­σμού όμως έδω­σε μιλώ­ντας για τα δρα­μα­τι­κά γεγο­νό­τα στην Παλαι­στί­νη και την Λωρί­δα της Γάζας, κατα­δι­κά­ζο­ντας σε έντο­νο ύφος τις «εγκλη­μα­τι­κές επι­θέ­σεις της Χαμάς», ως απο­τρό­παια πρά­ξη που κατα­δι­κά­σα­με, όπως ορθώς κατα­δι­κά­στη­κε από τη διε­θνή κοινότητα».

Όσο για το κρά­τος του Ισρα­ήλ ίσα που ανα­φέρ­θη­κε στις «τερά­στιες ευθύ­νες της ισραη­λι­νής ηγε­σί­ας για την κατο­χή, τους εποι­κι­σμούς και τους εκτο­πι­σμούς», σπεύ­δο­ντας όμως να προ­σθέ­σει ότι «τίπο­τα δεν μπο­ρεί να δικαιο­λο­γή­σει αυτή την πρά­ξη της Χαμάς κατά αμάχων».

Υιο­θέ­τη­σε μάλι­στα αυτού­σια την ευρω­α­τλα­ντι­κή προ­πα­γάν­δα, την οποία φυσι­κά συμ­με­ρί­ζε­ται και η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ ότι «είναι σημα­ντι­κό να αντι­με­τω­πι­στεί η Χαμάς», αλλά αυτό δεν σημαί­νει «πρά­σι­νο φως σε ισραη­λι­νές επι­χει­ρή­σεις που οδη­γούν σε θάνα­το ακό­μα περισ­σό­τε­ρους αμάχους».

Μάλι­στα, σε πλή­ρη στοί­χι­ση με κυβερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη, έκα­νε λόγο για κίν­δυ­νο «ανε­ξέ­λεγ­κτων προ­σφυ­γι­κών ροών στην Ελλά­δα», από την «απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση στη Μέση Ανα­το­λή». Χαρα­κτή­ρι­σε «απα­ρά­δε­κτη» την κίνη­ση Μητσο­τά­κη «να συνα­ντή­σει μόνο τον Νετα­νιά­χου», προ­τάσ­σο­ντας το παρά­δειγ­μα του Εμ. Μακρόν που συνα­ντή­θη­κε – για τα μάτια του κόσμου – και με την Παλαι­στι­νια­κή Αρχή.

Σημεί­ω­σε επί­σης ότι «το συμ­φέ­ρον της Ελλά­δας είναι να προ­ω­θεί τη στα­θε­ρό­τη­τα», όπως «και στην Ουκρα­νία απέ­να­ντι στην παρά­νο­μη και αιμα­τη­ρή εισβο­λή της Ρωσί­ας», ενώ έκα­νε λόγο για «τον επι­κίν­δυ­νο ρόλο του Ιράν στη Μ. Ανατολή».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο