Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κλιμακώνεται συνεχώς η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία

Στην Βαρ­σο­βία, θα μετα­βεί την Παρα­σκευή ο Μπάι­ντεν όπου θα συζη­τή­σει με τον πολω­νό ομό­λο­γό του Αντρέι Ντού­ντα σχε­τι­κά με τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία. Η συνά­ντη­ση θα γίνει μετά τις συνο­μι­λί­ες που θα έχει κατά τη διάρ­κεια των συνό­δων του NATO, της ΕΕ και του G7 στις Βρυ­ξέλ­λες, ανα­κοί­νω­σε ο Λευ­κός Οίκος.

Στο δελ­τίο Τύπου που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα, η εκπρό­σω­πος της αμε­ρι­κα­νι­κής προ­ε­δρί­ας Τζεν Ψάκι, ανέ­φε­ρε ότι, ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος «θα συζη­τή­σει τον τρό­πο με τον οποίο αντι­δρούν οι ΗΠΑ, στο πλευ­ρό των συμ­μά­χων και εταί­ρων τους, στην ανθρω­πι­στι­κή κρί­ση και την κρί­ση για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα που δημιούρ­γη­σε ο αδι­καιο­λό­γη­τος και απρό­κλη­τος πόλε­μος της Ρωσί­ας ενα­ντί­ον της Ουκρανίας».

Οι ένο­πλες δυνά­μεις της Ουκρα­νί­ας παρέ­λα­βαν 500 αντια­ε­ρο­πο­ρι­κούς πυραύ­λους Strela από τη Γερ­μα­νία την περα­σμέ­νη Πέμ­πτη, απο­κά­λυ­ψε η Welt am Sonntag.

Σύμ­φω­να με το ρεπορ­τάζ της γερ­μα­νι­κής εφη­με­ρί­δας, τα όπλα παρα­δό­θη­καν από τον γερ­μα­νι­κό στον ουκρα­νι­κό στρα­τό στο έδα­φος της Πολωνίας.

Από την πλευ­ρά του, εκπρό­σω­πος του γερ­μα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας περιο­ρί­στη­κε να πει ότι εξαι­τί­ας «επι­χει­ρη­σια­κών ζητη­μά­των και θεμά­των ασφα­λεί­ας» δεν μπο­ρεί να ανα­φερ­θεί σε συγκε­κρι­μέ­να οπλι­κά συστή­μα­τα που παρα­δό­θη­καν. Ωστό­σο σημεί­ω­σε ότι έχει ήδη παρα­δο­θεί ή πρό­κει­ται να παρα­δο­θεί στις ουκρα­νι­κές ένο­πλες δυνά­μεις από τις γερ­μα­νι­κές ευρύ φάσμα στρα­τιω­τι­κού υλι­κού. Θα παρα­δο­θεί ακό­μη περισ­σό­τε­ρο υλι­κό όταν είναι εφι­κτό, πρόσθεσε.

Δεν τίθε­ται επ’ ουδε­νί ζήτη­μα οι ουκρα­νι­κές ένο­πλες δυνά­μεις να κατα­θέ­σουν τα όπλα και να παρα­δώ­σουν τη Μαριού­πο­λη στον ρωσι­κό στρα­τό, δήλω­σε σήμε­ρα η αντι­πρό­ε­δρος της ουκρα­νι­κής κυβέρ­νη­σης, η Ιρί­να Βέρεστσουκ.

«Δεν υπάρ­χει καμία περί­πτω­ση οποιασ­δή­πο­τε παρά­δο­σης, κατά­θε­σης όπλων», σημεί­ω­σε σε ουκρα­νι­κή εφη­με­ρί­δα, προ­σθέ­το­ντας, «έχου­με ήδη ενη­με­ρώ­σει τη ρωσι­κή πλευ­ρά σχε­τι­κά», πρό­σθε­σε η αντι­πρό­ε­δρος της κυβέρνησης.

Σημειώ­νε­ται ότι η Ρωσία έδω­σε στις ουκρα­νι­κές αρχές διο­ρία για την κατά­θε­ση των όπλων από όλους τους ενό­πλους στην Μαριού­πο­λη και για την απο­χώ­ρη­σή τους από την πόλη.

Βρε­τα­νία: Οι ρωσι­κές δυνά­μεις προ­σπα­θούν ακό­μη να παρα­κάμ­ψουν το Μικολάιφ

Το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Βρε­τα­νί­ας ανα­κοί­νω­σε την Κυρια­κή ότι οι ρωσι­κές δυνά­μεις που προ­ω­θού­νται από την Κρι­μαία προ­σπα­θούν ακό­μη να παρα­κάμ­ψουν το Μικο­λάιφ, καθώς επι­χει­ρούν να κινη­θούν δυτι­κά προς την Οδησ­σό. Πρό­σθε­σε επί­σης ότι αυτές οι δυνά­μεις σημεί­ω­σαν μικρή πρό­ο­δο την περα­σμέ­νη εβδομάδα.
Ακό­μα σε ανάρ­τη­σή του το υπουρ­γείο ανά­φε­ρε ότι, «ο απο­κλει­σμός των ουκρα­νι­κών ακτών είναι πιθα­νόν να επι­δει­νώ­σει την ανθρω­πι­στι­κή κατά­στα­ση στην Ουκρα­νία, εμπο­δί­ζο­ντας ζωτι­κής σημα­σί­ας προ­μή­θειες να φθά­σουν στον ουκρα­νι­κό πληθυσμό».

Στην Πολω­νία την Παρα­σκευή ο Τζο Μπάιντεν

Η Γερ­μα­νία παρέ­δω­σε 500 αντια­ε­ρο­πο­ρι­κούς πυραύ­λους στις ουκρα­νι­κές ένο­πλες δυνά­μεις

Ουκρα­νία: Απορ­ρί­πτει το τελε­σί­γρα­φο της Ρωσί­ας για παρά­δο­ση της Μαριού­πο­λης

Γερ­μα­νός υπουρ­γός Οικο­νο­μί­ας: Δυστυ­χώς χρεια­ζό­μα­στε ακό­μη το ρωσι­κό φυσι­κό αέριο

Βομ­βαρ­δι­σμοί έπλη­ξαν την συνοι­κία Ποντίλ του Κιέ­βου, σύμ­φω­να με τον δήμαρ­χο

Ρωσι­κό τελε­σί­γρα­φο για παρά­δο­ση των όπλων στη Μαριού­πο­λη

«Ατού και όχι παθη­τι­κό οι σχέ­σεις εμπι­στο­σύ­νης με την Ρωσία»

Ελ. Βαγε­νάς: «Τα εγκλή­μα­τα του ενός ιμπε­ρια­λι­στή δεν σβή­νουν τα εγκλή­μα­τα των άλλων ιμπε­ρια­λι­στών. Προ­στί­θε­νται στη μαύ­ρη λίστα των εγκλη­μά­των του καπιταλισμού»

Συνέ­χεια στις «προει­δο­ποι­ή­σεις» για «τρί­το Παγκό­σμιο Πόλεμο»

Σε εκδή­λω­ση του ΚΚΕ για τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία, μίλη­σε, ο Ελι­σαί­ος Βαγε­νάς, μέλος της ΚΕ και υπεύ­θυ­νος του Τμή­μα­τος Διε­θνών Σχέ­σε­ων του Κόμματος.

Συγκε­κρι­μέ­να, ανα­φέρ­θη­κε στην τρα­γι­κή κατά­στα­ση, που δια­μορ­φώ­νε­ται στην Ουκρα­νία, ως απο­τέ­λε­σμα της όξυν­σης των ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κών αντι­θέ­σε­ων και της απα­ρά­δε­κτης ρωσι­κής εισβολής.
Εξέ­λι­ξη, που συν­δυά­στη­κε στο διάγ­γελ­μα Πού­τιν, με μια άνευ προη­γου­μέ­νου αντι­κομ­μου­νι­στι­κή επί­θε­ση, στην οποία ο Ρώσος πρό­ε­δρος ανα­πα­ρή­γα­γε όλη την «πλατ­φόρ­μα» του αντι­κομ­μου­νι­σμού, που μπο­ρεί κανείς να συνα­ντή­σει στα επί­ση­μα κεί­με­να της ΕΕ και των ΗΠΑ, για να δικαιο­λο­γή­σει τη ρωσι­κή στρα­τιω­τι­κή εισβολή.

Το στέ­λε­χος του ΚΚΕ σημεί­ω­σε πως «η κατα­δι­κα­στέα ρωσι­κή εισβο­λή δεν μπο­ρεί να ξεπλύ­νει την εγκλη­μα­τι­κή δρά­ση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ στις εξε­λί­ξεις. Ποιοι είναι αυτοί που μιλά­νε για το διε­θνές δίκαιο; Αυτοί που εδώ και χρό­νια έχουν γρά­ψει στα παλιά τους τα παπού­τσια το διε­θνές δίκαιο, που είχε δια­μορ­φω­θεί με τη συμ­βο­λή της Σοβιε­τι­κής Ενω­σης, των άλλων σοσια­λι­στι­κών χωρών και το οποίο οι παρα­πά­νω δυνά­μεις τα τελευ­ταία χρό­νια το έχουν κάνει κου­ρε­λό­χα­στο! Πότε στο Ιράκ, πότε στο Αφγα­νι­στάν, το δια­με­λι­σμό κρα­τών, την ανα­τρο­πή όσων δεν τους αρέ­σει κοκ. Όπως λέμε στο “σπί­τι του κρε­μα­σμέ­νου δεν μιλά­νε για σχοι­νί”, μα να που όλοι αυτοί (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) που είναι από τους πρώ­τους “διδά­ξα­ντες” των βασά­νων των λαών, δεν έχουν μέτρο στην υπο­κρι­σία. Κι επει­δή αυτές τις μέρες συμπλη­ρώ­νο­νται 23 χρό­νια από την στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Γιου­γκο­σλα­βία το 1999, με τη συμ­με­το­χή της Ελλά­δας επί κυβέρ­νη­σης ΠΑΣΟΚ, να θυμί­σου­με πως τότε μακέ­λε­ψαν τη Γιου­γκο­σλα­βία και το λαό της, με βομ­βαρ­δι­σμούς για 78 μέρες, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν 2.300 αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές, χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν 1.130 πολε­μι­κά αερο­σκά­φη, εκτο­ξεύ­τη­καν 1.300 πύραυ­λοι Κρούζ, χιλιά­δες βλή­μα­τα απε­μπλου­τι­σμέ­νου ουρα­νί­ου, ενώ 37.000 βόμ­βες δια­σπο­ράς έσπει­ραν το θάνα­το σε αμά­χους. Διέ­λυ­σαν τη Γιου­γκο­σλα­βία με κάποια από τα προ­σχή­μα­τα, που σήμε­ρα αξιο­ποιεί η ρωσι­κή ηγε­σία. Όμως τα εγκλή­μα­τα του ενός ιμπε­ρια­λι­στή δεν σβή­νουν τα προη­γού­με­να εγκλή­μα­τα των άλλων ιμπε­ρια­λι­στών. Προ­στί­θε­νται στη μαύ­ρη λίστα των εγκλη­μά­των του καπι­τα­λι­σμού σε βάρος των λαών».

Ο Ελ. Βαγενάς τόνισε πως τα προσχήματα, που αξιοποιεί η κάθε πλευρά για τη δικαιολόγηση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, στοχεύουν στη συνολικότερη προσπάθεια χειραγώγησης των λαών.

Μιλώ­ντας για τις αιτί­ες του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου, ανα­φέρ­θη­κε στη σύγκρου­ση ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων, μονο­πω­λί­ων, αστι­κών τάξε­ων, για τη μοι­ρα­σιά του πλού­του που παρά­γουν οι εργα­ζό­με­νοι, για τον ορυ­κτό πλού­το, την ενέρ­γεια, τους δρό­μους των εμπο­ρευ­μά­των, τα μερί­δια των αγο­ρών, για γεω­πο­λι­τι­κά στηρίγματα.

Ο Ελ. Βαγε­νάς ανέ­δει­ξε στην ομι­λία του τις ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, των άλλων αστι­κών κομ­μά­των του ευρω­α­τλα­ντι­σμού (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κοκ.) για την εμπλο­κή της χώρας στις αιμα­τη­ρές εξε­λί­ξεις στην Ουκρα­νία. Ανέ­φε­ρε πως σε αυτές τις συν­θή­κες το ΚΚΕ προ­τάσ­σει την πάλη «για να κλεί­σουν οι στρα­τιω­τι­κές βάσεις, να επι­στρέ­ψουν στη χώρα οι στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις, που βρί­σκο­νται εκτός συνό­ρων, να δυνα­μώ­σει η πάλη για να απο­δε­σμευ­τούν οι χώρες από τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια και συμ­μα­χί­ες, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με το λαό κυρί­αρ­χο στον τόπο μας».

Αμέ­σως μετά ακο­λού­θη­σε πλού­σια συζήτηση.


Ο ρωσι­κός ενερ­γεια­κός κολοσ­σός Gazprom ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι συνε­χί­ζει να τρο­φο­δο­τεί με αέριο την Ευρώ­πη μέσω της Ουκρα­νί­ας, ικα­νο­ποιώ­ντας τα σχε­τι­κά αιτή­μα­τα των Ευρω­παί­ων καταναλωτών.

Η εται­ρία ανέ­φε­ρε ότι τα αιτή­μα­τα αυτά ανήλ­θαν στα 106,6 εκατ. κυβι­κά μέτρα την 20ή Μάρτη.

Συνέχεια στις «προειδοποιήσεις» για “τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο”

Στον χορό των ολο­έ­να και συχνό­τε­ρων «προει­δο­ποι­ή­σε­ων» για έναν «τρί­το Παγκό­σμιο Πόλε­μο», τις οποί­ες απευ­θύ­νουν όλες οι εμπλε­κό­με­νες πλευ­ρές της ιμπε­ρια­λι­στι­κής στρα­τιω­τι­κής σύγκρου­σης στην Ουκρα­νία, ήρθε να προ­στε­θεί ακό­μα μία, από τον Ουκρα­νό πρό­ε­δρο, Β. Ζελέν­σκι.

Σε συνέ­ντευ­ξή του στο αμε­ρι­κα­νι­κό δίκτυο CNN, ο Ζελέν­σκι δήλω­σε «έτοι­μος για δια­πραγ­μα­τεύ­σεις» με τον Ρώσο πρό­ε­δρο Βλ. Πού­τιν, αλλά προει­δο­ποί­η­σε ότι εάν απο­τύ­χουν «αυτό θα σήμαι­νε ότι πρό­κει­ται για έναν Τρί­το Παγκό­σμιο Πόλεμο».

«Είμαι έτοι­μος για δια­πραγ­μα­τεύ­σεις μαζί του. Ήμουν έτοι­μος τα τελευ­ταία δύο χρό­νια. Και νομί­ζω ότι χωρίς δια­πραγ­μα­τεύ­σεις δεν μπο­ρού­με να τερ­μα­τί­σου­με αυτόν τον πόλε­μο», είπε.

«Πιστεύω ότι πρέ­πει να χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με οποιο­δή­πο­τε σχή­μα, οποια­δή­πο­τε ευκαι­ρία για να έχου­με τη δυνα­τό­τη­τα δια­πραγ­μά­τευ­σης, δυνα­τό­τη­τα συνο­μι­λί­ας με τον Πού­τιν. Αλλά αν αυτές οι προ­σπά­θειες απο­τύ­χουν, αυτό θα σήμαι­νε ότι πρό­κει­ται για έναν τρί­το Παγκό­σμιο Πόλε­μο», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφο­ρά στις προ­τε­ραιό­τη­τες του Κιέ­βου στις συνο­μι­λί­ες, ο Ζελέν­σκι ανέ­φε­ρε ότι αυτές είναι «Το τέλος του πολέ­μου, εγγυ­ή­σεις ασφά­λειας, κυριαρ­χία, απο­κα­τά­στα­ση της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας, πραγ­μα­τι­κές εγγυ­ή­σεις για τη χώρα μας, πραγ­μα­τι­κή προ­στα­σία για τη χώρα μας».

Ανα­φο­ρι­κά με τις επι­διώ­ξεις του Κιέ­βου για έντα­ξη της Ουκρα­νί­ας στο ΝΑΤΟ, ομο­λό­γη­σε ότι υπήρ­χε καθα­ρή αρνη­τι­κή απά­ντη­ση στις ιδιω­τι­κές επα­φές, παρά τις δημό­σιες δηλώ­σεις περί «ανοι­χτών θυρών».

«Τους ζήτη­σα προ­σω­πι­κά να πουν ευθέ­ως ότι θα μας δεχτούν στο ΝΑΤΟ σε ένα χρό­νο ή σε δύο ή σε πέντε, απλά πεί­τε το ευθέ­ως και καθα­ρά, ή απλά πεί­τε όχι», είπε ο Ζελέν­σκι. «Και η απά­ντη­ση ήταν πολύ καθα­ρή, δεν θα γίνε­τε μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δημο­σί­ως, οι πόρ­τες θα παρα­μεί­νουν ανοιχτές».

Στο δια ταύ­τα των σημε­ρι­νών παζα­ριών, επα­νέ­λα­βε ότι «θέλω να έχω εγγυ­ή­σεις ασφα­λεί­ας για τη χώρα μου».

Ερω­τώ­με­νος για τις ρωσι­κές αξιώ­σεις για ανα­γνώ­ρι­ση της Κρι­μαί­ας ως τμή­μα της Ρωσί­ας και για ανα­γνώ­ρι­ση της ανε­ξαρ­τη­σί­ας των δύο «δημο­κρα­τιών» του Ντον­μπάς, ο Ζελέν­σκι ανέ­φε­ρε ότι δεν μπο­ρεί να δεχθεί κάτι τέτοιο και ότι «υπάρ­χουν συμ­βι­βα­σμοί για τους οποί­ους δεν μπο­ρού­με να είμα­στε έτοι­μοι ως ένα ανε­ξάρ­τη­το κράτος».

Μεγαλώνει το δράμα του ουκρανικού λαού

Ενώ συνε­χί­ζο­νται αυτά τα παζά­ρια και οι στρα­τιω­τι­κές συγκρού­σεις, το δρά­μα του ουκρα­νι­κού λαού μεγαλώνει.

Του­λά­χι­στον 902 άμα­χοι σκο­τώ­θη­καν και 1.459 τραυ­μα­τί­σθη­καν μέχρι τα μεσά­νυ­κτα της 19ης Μαρ­τί­ου, ανα­κοί­νω­σε η Ύπα­τη Αρμο­στεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώ­πι­να Δικαιώματα.
Μαζί με τους ρωσι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς στο έδα­φος της Ουκρα­νί­ας, συνε­χί­ζο­νται και βομ­βαρ­δι­σμοί από τον Ουκρα­νι­κό στρα­τό ενα­ντί­ον των εδα­φών που ελέγ­χο­νται από τις αυτο­νο­μι­στι­κές «Λαϊ­κές Δημο­κρα­τί­ες» στο Ντονομπάς.Οι αρχές των ρωσό­φι­λων αυτο­νο­μι­στών ανέ­φε­ραν ότι κατά τη διάρ­κεια των νυχτε­ρι­νών βομ­βαρ­δι­σμών στη «Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία» του Λου­γκάνσκ, 4 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και 10 τραυ­μα­τί­στη­καν. Η «Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία» του Ντο­νέ­τσκ ανέ­φε­ρε τον τραυ­μα­τι­σμό 15 αμά­χων στο «απε­λευ­θε­ρω­μέ­νο» τμή­μα της Μαριούπολης.

Ρωσι­κά ΜΜΕ μετα­δί­δουν παράλ­λη­λα μαρ­τυ­ρί­ες κατοί­κων της Μαριού­πο­λης για κατα­στρο­φές υπο­δο­μών και προ­βο­κά­τσιες από δυνά­μεις του ναζι­στι­κού τάγ­μα­τος Αζόφ.

Στο μετα­ξύ, το Κίε­βο εξα­κο­λου­θεί να παρου­σιά­ζει ιδιαί­τε­ρα αυξη­μέ­νους απο­λο­γι­σμούς για τις ρωσι­κές στρα­τιω­τι­κές απώ­λειες. Σε νέα ενη­μέ­ρω­ση που δημο­σιεύ­τη­κε στη σελί­δα του γενι­κού επι­τε­λεί­ου της Ουκρα­νί­ας στο Facebook, αξιω­μα­τού­χοι ανέ­φε­ραν ότι 14.700 Ρώσοι στρα­τιώ­τες σκο­τώ­θη­καν, αριθ­μός αρκε­τά πιο «φου­σκω­μέ­νους» από τις «διαρ­ρο­ές» που κάνουν επι­τε­λεία της Ουά­σινγ­κτον, για περί­που 3.000 — 10.000 νεκρούς Ρώσους στρα­τιώ­τες. Η Μόσχα δεν δίνει στοι­χεία για τις ρωσι­κές απώ­λειες. Στο μονα­δι­κό επί­ση­μο ρωσι­κό απο­λο­γι­σμό στις αρχές Μάρ­τη γινό­ταν λόγους 498 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο