Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Συνεχίζονται οι λαϊκές διαδηλώσεις

Η Εθνι­κή Επι­τρο­πή της Απερ­γί­ας (Comité Nacional del Paro) στην Κολομ­βία, που απο­τε­λεί­ται από συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις όλων των κλά­δων, από ενώ­σεις αγρο­τών, ιθα­γε­νών, φοι­τη­τών και ένα ευρύ σύνο­λο κοι­νω­νι­κών οργα­νώ­σε­ων, συνε­χί­ζει τις κινη­το­ποι­ή­σεις ενά­ντια στο αντι­λαϊ­κό πακέ­το της αντι­δρα­στι­κής κυβέρ­νη­σης του Ιβάν Ντού­κε, που αρνεί­ται να καθί­σει στο τρα­πέ­ζι ουσια­στι­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων. Την Τετάρ­τη 4 Δεκέμ­βρη σε όλη τη χώρα έγι­νε με μαζι­κή συμ­με­το­χή η τρί­τη γενι­κή πανε­θνι­κή απερ­γία (από τις 21 Νοέμ­βρη που ξεκί­νη­σε η πρώ­τη με συμ­με­το­χή εκα­τομ­μυ­ρί­ων εργα­ζο­μέ­νων) και οι δια­δη­λώ­σεις θα συνε­χι­στούν όλο το επό­με­νο διά­στη­μα. Την Κυρια­κή πολ­λοί καλ­λι­τέ­χνες ενώ­νουν τη φωνή τους με τους δια­δη­λω­τές και διορ­γα­νώ­νουν μεγά­λη συναυ­λία στην πρω­τεύ­ου­σα Μπο­γκο­τά και άλλες μεγά­λες πόλεις για τη ζωή και την ειρήνη.

Η Επι­τρο­πή έχει ήδη συνα­ντη­θεί δυο φορές με αντι­προ­σω­πεία της κυβέρ­νη­σης, θέτο­ντας το ζήτη­μα έναρ­ξης δια­πραγ­μά­τευ­σης με την ατζέ­ντα των αιτη­μά­των της απερ­γί­ας και πρό­κει­ται να ξανα­συ­να­ντη­θεί, όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε στις 11 Δεκέμ­βρη. Δηλώ­νει δε ότι όσο η κυβέρ­νη­ση δεν ξεκι­νά­ει δια­πραγ­μά­τευ­ση, θα συνε­χί­ζε­ται και θα δυνα­μώ­νει η κοι­νω­νι­κή δια­μαρ­τυ­ρία. Στό­χος της δια­μαρ­τυ­ρί­ας είναι να παρ­θούν πίσω τα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης που προ­βλέ­πουν ελα­στι­κο­ποί­η­ση της εργα­σί­ας, πλη­ρω­μή των νέων εργα­ζο­μέ­νων έως 25 χρό­νων στο 75% του βασι­κού μισθού, αύξη­ση του ορί­ου συντα­ξιο­δό­τη­σης, νέα φορο­α­φαί­μα­ξη για τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα και απαλ­λα­γές για τις επι­χει­ρή­σεις. Επί­σης διεκ­δι­κούν ποιο­τι­κή δημό­σια Εκπαί­δευ­ση και Υγεία, Πρό­νοια, υπο­δο­μές, να δια­λυ­θούν οι φονι­κές μονά­δες αντι­με­τώ­πι­σης ταρα­χών της αστυ­νο­μί­ας (ESMAD), που ευθύ­νο­νται για τη βάρ­βα­ρη κατα­στο­λή. Απαι­τούν ακό­μη να εφαρ­μο­στεί από την κυβέρ­νη­ση η συμ­φω­νία ειρή­νης με τους αντάρ­τες και να στα­μα­τή­σουν οι δολο­φο­νί­ες λαϊ­κών αγω­νι­στών, που έχουν γίνει σχε­δόν καθη­με­ρι­νό­τη­τα (μέσα σε 3 χρό­νια ξεπερ­νά­νε ήδη τις 700).

Και ενώ συνε­χί­ζο­νται οι μεγά­λες συγκε­ντρώ­σεις σε όλη τη χώρα, που απο­τέ­λε­σαν και απά­ντη­ση στη στά­ση της κυβέρ­νη­σης που δήθεν οργα­νώ­νει διά­λο­γο, αλλά δεν δέχε­ται αυτός να γίνει με όσους δια­δη­λώ­νουν για μέρες, δηλα­δή το συντο­νι­στι­κό των οργα­νώ­σε­ων που απαρ­τί­ζουν την Εθνι­κή Επι­τρο­πή της Απεργίας.

Η Επι­τρο­πή κατήγ­γει­λε ότι στη συνά­ντη­ση που έγι­νε με εκπρο­σώ­πους της κυβέρ­νη­σης υπήρ­ξε επι­μο­νή να στα­μα­τή­σουν οι δια­δη­λώ­σεις και οι απερ­γί­ες, κάτι που απέρ­ρι­ψαν οι εκπρό­σω­ποι της. Επί­σης για την Κυρια­κή διορ­γα­νώ­θη μεγά­λη συναυ­λία στή­ρι­ξης των κινη­το­ποι­ή­σε­ων και για την ειρήνη.

Οι δια­δη­λω­τές ζητούν να παρ­θούν πίσω τα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης που προ­βλέ­πουν ελα­στι­κο­ποί­η­ση της εργα­σί­ας, πλη­ρω­μή των νέων εργα­ζο­μέ­νων έως 25 χρό­νων στο 75% του βασι­κού μισθού, αύξη­ση του ορί­ου συντα­ξιο­δό­τη­σης, νέα φορο­α­φαί­μα­ξη για τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα και απαλ­λα­γές για τις επι­χει­ρή­σεις. Απαι­τούν αξιο­πρε­πείς μισθούς, συντά­ξεις, ποιο­τι­κή δημό­σια Εκπαί­δευ­ση και Υγεία, Πρό­νοια, υπο­δο­μές, να μην ιδιω­τι­κο­ποι­η­θούν επι­χει­ρή­σεις κοι­νής ωφέλειας.

Ταυ­τό­χρο­να, μπαί­νουν το ζήτη­μα της διά­λυ­σης των φονι­κών αστυ­νο­μι­κών μονά­δων αντι­με­τώ­πι­σης ταρα­χών ESMAD, που ευθύ­νο­νται για τη βάρ­βα­ρη κατα­στο­λή, αλλά και η απαί­τη­ση για εφαρ­μο­γή από την κυβέρ­νη­ση της συμ­φω­νί­ας ειρή­νης με τους αντάρ­τες, για τερ­μα­τι­σμό των εκτε­λέ­σε­ων λαϊ­κών αγω­νι­στών που σε 3 χρό­νια ξεπερ­νά­νε τις 700.
Προ­στέ­θη­καν τώρα άλλες 3 δολο­φο­νί­ες από ενό­πλους που επέ­βαι­ναν σε μοτο­σι­κλέ­τες, του πρώ­ην αντάρ­τη των FARC, Μανου­έλ Σάντος Ράμος, στην επαρ­χία Κάου­κα, του Ελι­σέ­ριο Μεντό­σα, αγρό­τη ηγέ­τη στο Σαν Βισέ­ντε ντε Καγκουάν, στην επαρ­χία Κακε­τά και του Χοσέ Ροντρί­γκες, νεο­ε­κλεγ­μέ­νου δημάρ­χου στην πόλη της Σου­τα­τα­ού­σα στην επαρ­χία Κουντιναμάρκα.

Όπως ανέ­φε­ρε ο Diógenes Orjuela, Πρό­ε­δρος της Central Unitaria de Trabajadores (CUT), η συζή­τη­ση για τον τερ­μα­τι­σμό της απερ­γί­ας πρέ­πει να περι­λαμ­βά­νει 13 βασι­κούς άξο­νες αιτημάτων

1. Να απο­συρ­θεί το νομο­σχέ­διο φορο­λο­γι­κής μεταρ­ρύθ­μι­σης, που τώρα ονο­μά­ζε­ται από την κυβέρ­νη­ση “νόμος για την ανά­πτυ­ξη”, ο οποί­ος θα περι­λαμ­βά­νει ‑μετα­ξύ άλλων την επι­στρο­φή ΦΠΑ στις πιο ευά­λω­τες οικο­γέ­νειες και τη μεί­ω­ση των εισφο­ρών της υγεί­ας των συνταξιούχων

2. Να καταρ­γη­θεί η χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κή εται­ρεία Grupo Empresarial Bicentenario, η οποία συγκε­ντρώ­νει 16 δημό­σιους φορείς,  σχή­μα που η κυβέρ­νη­ση θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σει σαν αιχ­μή δόρα­τος για ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις και παρα­πέ­ρα σφα­γι­σμό των εργα­σια­κών δικαιωμάτων.

3. Να καταρ­γή­σει την εγκύ­κλιο 049 του “ενί­σχυ­σης στα­θε­ρό­τη­τας της εργα­σί­ας”, η οποία διευ­κο­λύ­νει την από­λυ­ση εργα­ζο­μέ­νων (με προ­βλή­μα­τα υγεί­ας και ανοί­γει το δρό­μο σε ομαδικές).

4. Να δια­λυ­θούν τα Esmad (ειδι­κά σώμα­τα της αστυ­νο­μί­ας) |> ΣΣ ένα από τα πιο ακαν­θώ­δη θέμα­τα της δια­πραγ­μά­τευ­σης λόγω και της χωρίς όρια κατά­χρη­σης εξου­σί­ας και αυταρ­χι­σμού κατά τις πρό­σφα­τες κινη­το­ποι­ή­σεις ‑να σημειώ­σου­με πως οι “πανο­πλία προ­στα­σί­ας” τους ζυγί­ζει 12–15 kg!

5. Συντα­ξιο­δο­τι­κή μεταρ­ρύθ­μι­σης με κατάρ­γη­ση του καθε­στώ­τος “Régimen de prima media” που κάνει δύσκο­λη έως αδύ­να­τη τη συντα­ξιο­δό­τη­ση (έχει να κάνει και με ενο­ποί­η­ση των ταμείων).

6. Μεταρ­ρύθ­μι­ση του εργα­τι­κού δικαί­ου με κατάρ­γη­ση των άρθρων 193, 198, 240 και 242 του Εθνι­κού Σχε­δί­ου Ανά­πτυ­ξης (Ley de Crecimiento Económico), που ανα­τρέ­πουν τον τρό­πο και την πηγή κατα­βο­λής συντα­ξιο­δο­τι­κών — ασφα­λι­στι­κών εισφορών.

7. Stop στις πολι­τι­κές ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων των δημό­σιων αγα­θών (petición N°2) και ανε­ξάρ­τη­τα από το % συμ­με­το­χής του κρά­τους στις εται­ρεί­ες αυτές, να προ­στα­τεύ­ο­νται από οποια­δή­πο­τε πιθα­νή πώλη­ση και να γίνο­νται σεβα­στά τα δικαιώ­μα­τα των εργαζόμενων.

8. Συμ­μόρ­φω­ση με προη­γού­με­νες συμ­φω­νί­ες προ­στα­σί­ας της ανερ­γί­ας, όπως για σπου­δα­στές, ιθα­γε­νείς, εκπαι­δευ­τι­κούς δημό­σιους υπάλ­λη­λους και άλλους εργαζόμενους.

9. Δια­σφά­λι­ση ελά­χι­στου αγρο­τι­κού εισο­δή­μα­τος (Dignidad agropecuaria) σύμ­φω­να με τις βασι­κές ανά­γκες της κολομ­βια­νής υπαί­θρου, με την προ­ώ­θη­ση της αγρο­τι­κής ανά­πτυ­ξης μετά την ανα­θε­ώ­ρη­ση των συμ­φω­νιών της συμ­φω­νί­ας ελευ­θέ­ρων συναλ­λα­γών και παραγωγής.

FARC entrega de armas

10. Εκτέ­λε­ση και εφαρ­μο­γή στην πρά­ξη της “Defend La Paz” (ειρη­νευ­τι­κές συμ­φω­νί­ες που υπο­γρά­φη­καν στην Αβά­να με τους πρώ­ην αντάρ­τες του FARC).

11. Επε­ξερ­γα­στούν και ψήφι­ση Νόμου κατά της Δια­φθο­ράς το συντο­μό­τε­ρο δυνατόν.

12. Κατάρ­γη­ση του άρθρου 313 του PND (Plan Nacional de Desarrollo ‑Εθνι­κό Σχέ­διο Ανά­πτυ­ξης) που προ­βλέ­πει την είσπρα­ξη 4 pesos ανά κιλο­βάτ ενέρ­γειας στα φτω­χά λαϊ­κά στρώ­μα­τα (ΣΣ |> κατη­γο­ρί­ες 4, 5 και 6) για τη χρη­μα­το­δό­τη­ση της Electricaribe (ιδιω­τι­κο­ποι­η­μέ­νη εται­ρεία ηλε­κτρι­κής ενέργειας).

13. Να ορί­σουν περι­βαλ­λο­ντι­κές πολι­τι­κές γενι­κά του περι­βάλ­λο­ντος και ειδι­κά για την λεγό­με­νη προ­στα­σία de páramos.

 

Atexnos Logo ^^

ΣΣ |> Πέρα από τις παρα­πο­μπές (links) που βοη­θούν στην κατα­νό­η­ση του (πολι­τι­κού) επί­πε­δου των κινη­το­ποι­ή­σε­ων στη Κολομ­βία, τα παρα­πά­νω “13 σημεία” είναι εκεί­να που φαί­νε­ται να καθο­ρί­ζουν και τα (στε­νά) τους όρια.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο