Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κοροναϊός: Αντιμέτωπος με τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία ο λαός, ενώ αυξάνονται τα κρούσματα

Καθώς αυξά­νο­νται τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα του νέου κορο­νοϊ­ού στη χώρα μας, οι εργα­ζό­με­νοι και ο λαός έρχο­νται αντι­μέ­τω­ποι με τις συνέ­πειες της χρό­νιας πολι­τι­κής εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης και υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, με τις τερά­στιες ελλεί­ψεις σε όλες τις μονά­δες Υγεί­ας, με την ίδια πολι­τι­κή που ακό­μα και σήμε­ρα — την ώρα δηλα­δή που όλοι οι επι­στή­μο­νες επι­ση­μαί­νουν καθη­με­ρι­νά ότι η έξαρ­ση της νόσου, με πολ­λα­πλα­σια­σμό των κρου­σμά­των, είναι μπρο­στά — εξα­κο­λου­θεί να μη λαμ­βά­νει τα ανα­γκαία άμε­σα μέτρα για την προ­στα­σία του λαού, αλλά επι­χει­ρεί με ανε­παρ­κή και απο­σπα­σμα­τι­κά μπα­λώ­μα­τα να δια­χει­ρι­στεί αυτήν την εκρη­κτι­κή κατάσταση.

Χτες, Τετάρ­τη, προ­στέ­θη­καν 10 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα, ανε­βά­ζο­ντας σε 99 το σύνο­λο των επι­βε­βαιω­μέ­να προ­σβλη­θέ­ντων από τον κορο­νο­ϊό. Από αυτούς, οι 95 είναι ελλη­νι­κής κατα­γω­γής και οι 4 ξένης υπηκοότητας.

Τρεις ασθε­νείς νοση­λεύ­ο­νται σε Μονά­δες Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας (δύο στο ΠΓΝ Πατρών και ένας στο ΑΧΕΠΑ), ενώ όλοι οι υπό­λοι­ποι είναι σε στα­θε­ρή κατά­στα­ση και η επι­τή­ρη­ση της υγεί­ας τους συνε­χί­ζε­ται. Οι 29 εξ αυτών νοση­λεύ­ο­νται σε Αττι­κή, Θεσ­σα­λο­νί­κη, Πάτρα και Μυτι­λή­νη, ενώ 68 παρα­μέ­νουν σε απο­μό­νω­ση στην οικία τους.

Στο φόντο εξάλ­λου των σοβα­ρών προ­βλη­μά­των που δημιούρ­γη­σαν τα κενά στα «πρω­τό­κολ­λα» του ΕΟΔΥ για τη διε­νέρ­γεια εξε­τά­σε­ων για τον κορο­νο­ϊό (βλ. περισ­σό­τε­ρα δίπλα, στην καταγ­γε­λία της ΟΕΝΓΕ), ανα­κοι­νώ­θη­κε η έναρ­ξη από σήμε­ρα επι­πλέ­ον σχε­τι­κών εργα­στη­ρί­ων, σε ΠΓΝ Πατρών, «Αττι­κόν» και Πανε­πι­στη­μια­κό Νοσο­κο­μείο Λάρισας.

Corona virus

Αποσπασματικά μέτρα — μπαλώματα, που δημιουργούν νέες σοβαρές «τρύπες»

Την ίδια ώρα, αντί να προ­χω­ρή­σει σε άμε­σες μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού στις μονά­δες δημό­σιας Υγεί­ας, σε επαρ­κή έκτα­κτη οικο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση, ενώ ήδη έχουν χαθεί και συνε­χί­ζουν να χάνο­νται πολύ­τι­μες μέρες, η κυβέρ­νη­ση ήρθε χτες στο «και πέντε» να ανα­κοι­νώ­σει απο­σπα­σμα­τι­κά και ανε­παρ­κή μέτρα — μπα­λώ­μα­τα, συνε­χί­ζο­ντας ταυ­τό­χρο­να τα ευχο­λό­για για… ροκά­νι­σμα του χρό­νου μέχρι να περά­σει το κύμα της επο­χι­κής γρί­πης, προ­κει­μέ­νου να αδειά­σουν κάποια κρε­βά­τια στις ΜΕΘ μέχρι την προ­βλε­πό­με­νη έξαρ­ση του κορονοϊού.

«Ο στό­χος μας είναι απλός: Τα τυχόν σοβα­ρά κρού­σμα­τα να απλω­θούν σε βάθος χρό­νου», ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά χτες ο Κυρ. Μητσο­τά­κης, ισχυ­ρι­ζό­με­νος ψευ­δε­πί­γρα­φα ότι «ήδη κάνου­με ό,τι χρειά­ζε­ται για να θωρα­κι­στεί η δημό­σια υγεία».

Ως τέτοια μέτρα η κυβέρ­νη­ση παρου­σιά­ζει: Αφε­νός ορι­σμέ­νες γενι­κό­λο­γες ανα­φο­ρές για πρό­σθε­ση κρε­βα­τιών στις ΜΕΘ — χωρίς μέχρι σήμε­ρα να έχει υλο­ποι­η­θεί κανέ­να τέτοιο μέτρο στην πρά­ξη, ενώ υπάρ­χουν 100 κλει­στές κλί­νες ΜΕΘ στα δημό­σια νοσο­κο­μεία. Αφε­τέ­ρου, την ανα­κοί­νω­ση για πρό­σλη­ψη 2.000 επι­κου­ρι­κών επαγ­γελ­μα­τιών Υγεί­ας με συμ­βά­σεις με ημε­ρο­μη­νία λήξης (διάρ­κειας δύο χρό­νων), οι οποί­οι καλού­νται με τις γνω­στές άθλιες «ευέ­λι­κτες» εργα­σια­κές σχέ­σεις να στε­λε­χώ­σουν νοσο­κο­μεία, Κέντρα Υγεί­ας και ΕΚΑΒ, όταν τα κενά μόνο στα δημό­σια νοσο­κο­μεία ξεπερ­νούν τα 30.000 (ακό­μα και με τα ανε­παρ­κή οργα­νο­γράμ­μα­τα), ενώ τα Κέντρα Υγεί­ας είναι κυριο­λε­κτι­κά απο­δε­κα­τι­σμέ­να, χωρίς εξο­πλι­σμό, με το ελά­χι­στο προ­σω­πι­κό να γίνε­ται «λάστι­χο».

Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, μάλι­στα, στις παρα­πά­νω προ­σλή­ψεις δεν προ­βλέ­πε­ται καμία πρό­σλη­ψη για­τρού (προ­βλέ­πο­νται 1.500 νοση­λευ­τές και 500 λοι­πό επι­κου­ρι­κό προ­σω­πι­κό, πλη­ρώ­μα­τα ασθενοφόρων/διασώστες, τραυ­μα­τιο­φο­ρείς, παραϊ­α­τρι­κό προ­σω­πι­κό, φυσι­κο­θε­ρα­πευ­τές κ.ά.), παρά το γεγο­νός ότι στο διάγ­γελ­μά του ο Κυρ. Μητσο­τά­κης έκα­νε λόγο για «2.000 νοση­λευ­τές και γιατρούς»…

Ενδει­κτι­κό της κοροϊ­δί­ας είναι το Νοσο­κο­μείο «Ευαγ­γε­λι­σμός», όπου λεί­πουν 350 νοση­λευ­τές (σε τρέ­χου­σες ανά­γκες) και… θα προ­σλη­φθούν 11 (για τις έκτακτες)!

Αντί­στοι­χα, στο «Θριά­σιο» Νοσο­κο­μείο λεί­πουν 82 και θα προ­σλη­φθούν 5!

Εξί­σου χαρα­κτη­ρι­στι­κή είναι η από­φα­ση του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας για ακύ­ρω­ση όλων των χει­ρουρ­γεί­ων στα δημό­σια νοσο­κο­μεία, εκτός των έκτα­κτων που «δε δύνα­ται να ανα­βλη­θούν», και για ανα­βο­λή όλων των απο­γευ­μα­τι­νών ιατρεί­ων. Την ίδια στιγ­μή η κυβέρ­νη­ση καλεί 15 νοσο­κο­μεία της Αττι­κής να δια­θέ­σουν του­λά­χι­στον 10 κρε­βά­τια το καθέ­να, ανα­στέλ­λο­ντας ουσια­στι­κά τη λει­τουρ­γία κλι­νι­κών, προ­κει­μέ­νου να «εξα­σφα­λί­σει» νοση­λεία για τα κρού­σμα­τα κορονοϊού.

Πρό­κει­ται βέβαια για μέτρα πλή­ρως ενσω­μα­τω­μέ­να στην πολι­τι­κή «κόστους — οφέ­λους», που θα υπο­χρε­ώ­σει χιλιά­δες ανθρώ­πους που περί­με­ναν για μήνες στις λίστες ανα­μο­νής των χει­ρουρ­γεί­ων, συχνά με σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα που όμως κρί­νε­ται ότι «δύνα­ται να ανα­βλη­θούν», να απευ­θυν­θούν στον ιδιω­τι­κό τομέα.

Και επει­δή καμία ασθέ­νεια δεν ανα­στέλ­λε­ται, οι πρό­σθε­τες ανά­γκες νοση­λεί­ας, χει­ρουρ­γεί­ων και κάθε ιατρι­κής πρά­ξης πρέ­πει να ικα­νο­ποι­η­θούν με την επί­τα­ξη υπο­δο­μών Υγεί­ας στον ιδιω­τι­κό τομέα.

Η κυβέρ­νη­ση πρέ­πει να ξανα­νοί­ξει άμε­σα τα νοσο­κο­μεία που έκλει­σαν ΝΔ — ΠΑΣΟΚ το 2013 (Πολυ­κλι­νι­κή, Πατη­σί­ων, Δυτι­κής Αττι­κής, Μπό­μπο­λα κ.λπ.) και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φρό­ντι­σε να ξανα­λει­τουρ­γή­σουν. Να τα στε­λε­χώ­σει άμε­σα με μόνι­μο προ­σω­πι­κό και όχι με μετα­κι­νή­σεις προ­σω­πι­κού από άλλα νοσο­κο­μεία (της 2ης ΥΠΕ, όπως υπόσχεται).

Πρέ­πει να ανοί­ξει τα πάνω από 100 δημό­σια κρε­βά­τια ΜΕΘ (25% του συνό­λου) που παρα­μέ­νουν κλει­στά εδώ και 15 χρό­νια με ευθύ­νη όλων των μέχρι τώρα κυβερ­νή­σε­ων. Να προ­σλά­βει 450 νοση­λευ­τές και 150 για­τρούς για τη λει­τουρ­γία τους και να ανοί­ξει συνο­λι­κά τόσα κρε­βά­τια όσα χρειά­ζε­ται η χώρα — 3.000 δημό­σια κρε­βά­τια ΜΕΘ.

Επεί­γου­σα ανά­γκη είναι να γίνουν οι απα­ραί­τη­τες μόνι­μες προ­σλή­ψεις ώστε να καλυ­φθούν τα κενά στα δημό­σια νοσο­κο­μεία, να γίνει 24ωρη η λει­τουρ­γία όλων των μονά­δων Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, να εξα­σφα­λι­στεί η δωρε­άν κρα­τι­κή διά­θε­ση υλι­κών προ­φύ­λα­ξης, εξε­τά­σε­ων, φαρμάκων.

Σε θέση μάχης οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία

Δίνο­ντας τη μάχη απέ­να­ντι στον κορο­νο­ϊό, οι υγειο­νο­μι­κοί αγω­νί­ζο­νται ταυ­τό­χρο­να για να πάρει η κυβέρ­νη­ση άμε­σα όλα τα ανα­γκαία μέτρα για την προ­στα­σία του λαού και των εργα­ζο­μέ­νων στα δημό­σια νοσοκομεία.

Μία από τις μαζι­κό­τε­ρες Γενι­κές Συνε­λεύ­σεις εργα­ζο­μέ­νων έγι­νε χτες στο Γενι­κό Κρα­τι­κό Νίκαιας, με επί­κε­ντρο τα μέτρα προ­στα­σί­ας και την ανά­γκη ενη­μέ­ρω­σης του προ­σω­πι­κού. Μετα­ξύ άλλων καταγ­γέλ­θη­καν η παρο­χή μέτρων ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας (π.χ. μάσκες) με το στα­γο­νό­με­τρο, η έλλει­ψη ακό­μη και σε αντι­ση­πτι­κά. Παράλ­λη­λα οι εργα­ζό­με­νοι αντι­δρούν στη μετα­φο­ρά τμή­μα­τος του προ­σω­πι­κού σε άλλα νοσο­κο­μεία, τη στιγ­μή που οι ελλεί­ψεις και στο Κρα­τι­κό Νίκαιας χτυ­πούν «κόκ­κι­νο», ενώ ο «θάλα­μος» που δημιουρ­γή­θη­κε (πρώ­ην απο­δυ­τή­ρια) για να φιλο­ξε­νεί κρού­σμα­τα γρί­πης θα καλύ­πτε­ται με το ελά­χι­στο υπάρ­χον προ­σω­πι­κό, που θα εναλ­λάσ­σε­ται από όλα τα τμήματα…

Ο Σύλ­λο­γος Εργα­ζο­μέ­νων Νοσο­κο­μεί­ου Πρέ­βε­ζας, μαζί με εκπρο­σώ­πους σωμα­τεί­ων και φορέ­ων της περιο­χής, πραγ­μα­το­ποί­η­σε παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας στη διοί­κη­ση, απαι­τώ­ντας θωρά­κι­ση του νοσο­κο­μεί­ου με έκτα­κτη χρη­μα­το­δό­τη­ση, μονι­μο­ποί­η­ση των συμ­βα­σιού­χων, άμε­σες προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού και να στα­μα­τή­σει η διαρ­κής μετα­κί­νη­ση προ­σω­πι­κού σε άλλα νοσο­κο­μεία. Ανα­δεί­χθη­καν η ανε­πάρ­κεια ανα­λώ­σι­μων υγειο­νο­μι­κών υλι­κών (πχ. μάσκες προ­στα­σί­ας) και η γύμνια σε κρί­σι­μες κλι­νι­κές, όπως στην Καρδιολογική.

Σήμε­ρα το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων Νοσο­κο­μεί­ου «Αττι­κόν» προ­χω­ρά σε στά­ση εργα­σί­ας (7 π.μ. — 10 π.μ.) και συγκέ­ντρω­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας στην πύλη του νοσο­κο­μεί­ου, καθώς δεν έχει προ­σλη­φθεί ακό­μα ούτε ένας νοση­λευ­τής, διοι­κη­τι­κός, τεχνο­λό­γος, τραυ­μα­τιο­φο­ρέ­ας στις κενές οργα­νι­κές θέσεις, δεν έχει ανοί­ξει ούτε ένα επι­πλέ­ον κρε­βά­τι ΜΕΘ, όταν τα υπάρ­χο­ντα κρε­βά­τια ΜΕΘ δεν επαρ­κούν ούτε για την τακτι­κή λει­τουρ­γία του νοσοκομείου.

Το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων Νοσο­κο­μεί­ου «Ευαγ­γε­λι­σμός» (νοσο­κο­μείο ανα­φο­ράς) προ­χω­ρά αύριο σε νέα Γενι­κή Συνέ­λευ­ση, επι­ση­μαί­νο­ντας και τις σημα­ντι­κές καθυ­στε­ρή­σεις στην ενη­μέ­ρω­ση και εκπαί­δευ­ση όλων των εργα­ζο­μέ­νων. Μετα­ξύ άλλων διεκ­δι­κεί: Προ­μή­θεια όλης της απα­ραί­τη­της υλι­κο­τε­χνι­κής υπο­δο­μής. Αμε­ση ενί­σχυ­ση της Επι­τρο­πής Λοι­μώ­ξε­ων. Ανά­πτυ­ξη όλων των κενών κλι­νών, όπως στη ΜΑΦ. Αμε­ση χωρο­θέ­τη­ση ιατρεί­ων — κλι­νών για απο­μό­νω­ση ύπο­πτων ή βεβαιω­μέ­νων κρου­σμά­των σε κάθε πρό­σφο­ρο χώρο του νοσο­κο­μεί­ου. Αμε­ση πρό­σλη­ψη μόνι­μου προσωπικού.

Οχι στην απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσης του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων ΠΑΓΝΗ πραγ­μα­το­ποιεί σήμε­ρα στά­ση εργα­σί­ας και έκτα­κτη συνέ­λευ­ση — ενη­μέ­ρω­ση, στη 1 μ.μ., στο αμφι­θέ­α­τρο, απαι­τώ­ντας άμε­σα και ουσια­στι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων και των ασθε­νών, ενώ θα ακο­λου­θή­σει παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας στη διοί­κη­ση του νοσο­κο­μεί­ου, η οποία με έγγρα­φό της «ενη­με­ρώ­νει» τον πρό­ε­δρο του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων για τη «διε­ξα­γω­γή έρευ­νας περί δια­σπο­ράς ψευ­δών ειδή­σε­ων με κίν­δυ­νο πρό­κλη­σης πανι­κού» (!) επει­δή το Σωμα­τείο καταγ­γέλ­λει τις τερά­στιες ελλεί­ψεις και τα προ­βλή­μα­τα στο νοσο­κο­μείο, οργα­νώ­νο­ντας την πάλη των εργαζομένων.

Η ΟΕΝΓΕ απαι­τεί να στα­μα­τή­σει άμε­σα η έρευ­να σε βάρος του προ­έ­δρου του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων ΠΑΓΝΗ, καταγ­γέλ­λο­ντας ότι η επι­δη­μία του κορο­νοϊ­ού αξιο­ποιεί­ται για να φιμώ­σουν αυτούς που περι­θάλ­πουν ασθε­νείς και υπε­ρα­σπί­ζο­νται με συλ­λο­γι­κούς αγώ­νες την υγεία του λαού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο