Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊός: Αριθμοί που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο από την έναρξη της πανδημίας.

Αρνη­τι­κό ρεκόρ θανά­των αλλά νοση­λειών χτες από την άρση των μέτρων. Πέντε νέοι θάνα­τοι, δύο εκ των οποί­ων ήταν ηλι­κιω­μέ­νοι που διέ­με­ναν στον οίκο ευγη­ρί­ας στη Θεσ­σα­λο­νί­κη όπου έχουν εντο­πι­σθεί 41 κρού­σμα­τα, είχε η χθε­σι­νή ημέ­ρα και 204 νέα κρού­σμα­τα. Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των ατό­μων που έχουν κατα­λή­ξει λόγω της νόσου στην Ελλά­δα είναι 221.

Ο αριθ­μός των νοση­λευο­μέ­νων στα νοσο­κο­μεία ανα­φο­ράς που μέσα σε μια ημέ­ρα αυξή­θη­καν κατά 51, σπά­ζο­ντας το φράγ­μα των 200 ασθε­νών. Έτσι, μέσα σε ένα 24ωρο οι 170 ασθε­νείς που νοση­λεύ­ο­νταν προ­χθές, ανήλ­θαν σε 221! Από αυτούς οι 78 βρί­σκο­νται σε Μονά­δες Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας (ΜΕΘ) και Αυξη­μέ­νης Φρο­ντί­δας (ΜΑΦ). Είκο­σι δύο ασθε­νείς νοση­λεύ­ο­νται διασωληνωμένοι.

Οι 82 ασθε­νείς νοση­λεύ­ο­νται στα νοσο­κο­μεία ανα­φο­ράς της Αττι­κής. Στο λεκα­νο­πέ­διο άλλω­στε κατα­γρά­φη­καν χθες 64 κρού­σμα­τα, με τον συνο­λι­κό αριθ­μό των κρου­σμά­των για τον Αύγου­στο να ανέρ­χε­ται στα 514.

Σε μόλις 3 νοσο­κο­μεία της Θεσ­σα­λί­ας, της Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας και της Θρά­κης νοση­λεύ­ο­νται περισ­σό­τε­ροι από 100 ασθε­νείς. Αυτό είναι ένα στοι­χείο της ευρεί­ας κυκλο­φο­ρί­ας του ιού.

Τριά­ντα τέσ­σε­ρις περι­φε­ρεια­κές ενό­τη­τες ανέ­φε­ραν χθες κρού­σμα­τα του κορω­νοϊ­ού, εκ των οποί­ων 64 εντο­πί­στη­καν στην Αττι­κή, 37 στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, 12 στη Λάρι­σα, 8 στην Αργο­λί­δα και από τέσ­σε­ρα σε Χαλ­κι­δι­κή και Κυκλά­δες. Τριά­ντα τρία χαρα­κτη­ρί­ζο­νται εισαγόμενα.

 Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε χθες και μετανάστης που διέμενε σε κοντέινερ στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Χίου στη ΒΙΑΛ. Ο ασθενής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χίου με ελαφρά συμπτώματα, ενώ σε τεστ υποβάλλονται όσοι φέρονται να είχαν έρθει σε επαφή μαζί του. Παράλληλα σε δομή ασυνόδευτων ανηλίκων στη Σίνδο εντοπίστηκε εργαζόμενη θετική στον κορωνοϊό. Ολοι οι φιλοξενούμενοι στη δομή υποβλήθηκαν σε τεστ και βρέθηκαν αρνητικοί.

Η δια­μορ­φω­μέ­νη κατά­στα­ση, η οποία τεί­νει να εξε­λι­χτεί χει­ρό­τε­ρα, είναι απο­τέ­λε­σμα της τερά­στιας προ­χει­ρό­τη­τας, των αντι­φά­σεις και των παλι­νω­διών, με τις οποί­ες η κυβέρ­νη­ση αντι­με­τω­πί­ζει την έξαρ­ση των κρου­σμά­των, αλλά και την ανε­πάρ­κεια των μέτρων που πήρε, με απο­κλει­στι­κό γνώ­μο­να τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, ιδιαί­τε­ρα αυτών του Του­ρι­σμού και των Μεταφορών.

Την τερά­στια προ­χει­ρό­τη­τα με την οποία η κυβέρ­νη­ση αντι­με­τω­πί­ζει την έξαρ­ση των κρου­σμά­των ανα­δει­κνύ­ουν οι πρό­σφα­τες αντι­κρουό­με­νες οδη­γί­ες που έδω­σε με δια­φο­ρά λίγων ημε­ρών για τον τρό­πο που τα δημό­σια νοσο­κο­μεία θα χει­ρί­ζο­νται τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα Covid-19. Οδη­γί­ες που δεί­χνουν πως τα όποια μέτρα λαμ­βά­νο­νται βασί­ζο­νται στη λογι­κή «βλέ­πο­ντας και κάνο­ντας», μετα­τρέ­πο­ντας το υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό, τα νοσο­κο­μεία, τους ασθε­νείς, συνο­λι­κά το λαό σε πειραματόζωα.

Στις 7 Αυγού­στου η πολι­τι­κή ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας δίνει την εντο­λή επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα να νοση­λεύ­ο­νται και σε άλλα νοσο­κο­μεία, εκτός από τα νοσο­κο­μεία ανα­φο­ράς. Στις 11 Αυγού­στου η διοί­κη­ση της 1ης Υγειο­νο­μι­κής Περι­φέ­ρειας (ΥΠΕ) Αττι­κής λέει ότι τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα θα νοση­λεύ­ο­νται μόνο στα νοσο­κο­μεία ανα­φο­ράς, μέχρι νεωτέρας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο