Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊός: Σήμερα αποφάσεις στη λογική του ακορντεόν

Σήμε­ρα Παρα­σκευή θα λάβει η κυβέρ­νη­ση τις απο­φά­σεις της για το ενδε­χό­με­νο αυστη­ρο­ποί­η­σης των περιο­ρι­στι­κών μέτρων, μετά την εκτί­να­ξη των κρου­σμά­των στην Αττι­κή, απο­τέ­λε­σμα της εγκλη­μα­τι­κής δια­χεί­ρι­σης της πανδημίας.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι την Πέμ­πτη ανα­κοι­νώ­θη­κε τετρα­ψή­φιος αριθ­μός κρου­σμά­των για τρί­το συνε­χές 24ωρο, ενώ κατα­γρά­φη­κε άνο­δος στον αριθ­μό των δια­σω­λη­νω­μέ­νων ασθε­νών για δεύ­τε­ρη δια­δο­χι­κή ημέ­ρα. Την ίδια στιγ­μή, στο «κόκ­κι­νο» βρί­σκο­νται κι άλλες περιο­χές εκτός από την Αττι­κή, όπως κατα­γρά­φε­ται από τα στοι­χεία για την εξέ­λι­ξη της παν­δη­μί­ας που δημο­σιο­ποιεί ο ΕΟΔΥ.

Οι όποιες απο­φά­σεις θα ανα­κοι­νω­θούν το από­γευ­μα, κατά την τακτι­κή ενη­μέ­ρω­ση από τον Νίκο Χαρ­δα­λιά, ο οποί­ος πάντως χτες από τη Θεσ­σα­λο­νί­κη δήλω­σε πως «δεν υπάρ­χει θέμα πανι­κού, υπάρ­χει θέμα απο­λύ­τως επι­φυ­λα­κής, δεν υπάρ­χει θέμα αυστη­ρο­ποί­η­σης των μέτρων, υπάρ­χει θέμα πιστής και αυστη­ρής τήρη­σης των υπαρχόντων».

Ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος, Χρή­στος Ταρα­ντί­λης, τόνι­σε ότι «η παν­δη­μία είναι ένα δυνα­μι­κό φαι­νό­με­νο και αυτό σημαί­νει ότι τα δεδο­μέ­να αλλά­ζουν, όχι από μέρα σε μέρα, αλλά από ώρα σε ώρα και συνή­θως προς το χειρότερο».

Από πλευ­ράς ειδι­κών, ο πρό­ε­δρος του Πανελ­λή­νιου Ιατρι­κού Συλ­λό­γου Αθα­νά­σιος Εξα­δά­κτυ­λος έκα­νε λόγο για κίν­δυ­νο «πορ­το­γα­λο­ποί­η­σης», εκφρά­ζο­ντας την εκτί­μη­ση ότι πρέ­πει να κλεί­σουν τα σχολεία.

Ο Νίκος Σύψας, μιλώ­ντας στον ΑΝΤ1, χαρα­κτή­ρι­σε κατα­στρο­φι­κά και όχι απλώς ανη­συ­χη­τι­κά τα στοι­χεία στην Αττι­κή, τονί­ζο­ντας πως δεν υπάρ­χουν πολ­λές επιλογές.

Ο Χαρά­λα­μπος Γώγος, μιλώ­ντας στο Mega, επε­σή­μα­νε ότι το κύριο ζήτη­μα είναι «να μην μπει ο κορω­νο­ϊ­ός» στα νοσο­κο­μεία, ενώ ανα­φε­ρό­με­νος στην προ­ο­πτι­κή lockdown σημεί­ω­σε: «Το σκλη­ρό lockdown θα το δού­με. Όλα αυτήν την στιγ­μή είναι στο τραπέζι».

Στην ανά­γκη λήψης μέτρων άμε­σα στά­θη­κε μιλώ­ντας στον ΣΚΑΪ και ο Αλκι­βιά­δης Βατό­που­λος, ο οποί­ος σημεί­ω­σε ότι και η εφαρ­μο­γή της απα­γό­ρευ­σης κυκλο­φο­ρί­ας πριν τις 21:00 είναι στο τρα­πέ­ζι, ωστό­σο λαμ­βά­νε­ται υπό­ψη η δυσκο­λία εφαρ­μο­γής ενός τέτοιου μέτρου λόγω του μεγά­λου όγκου πολι­τών στην Αθήνα.

Στο τρα­πέ­ζι των συζη­τή­σε­ων,  φέρε­ται να είναι  όλα τα ενδε­χό­με­να, ακό­μα και το πιθα­νό «λου­κέ­το» σε όλα τα σχο­λεία (ακό­μα και στα δημο­τι­κά), αν και η υπουρ­γός Παι­δεί­ας, Νίκη Κερα­μέ­ως, ανέ­φε­ρε την Πέμ­πτη ότι η Επι­τρο­πή δεν έχει κάνει κάποια εισή­γη­ση σχε­τι­κά με το θέμα αυτό.

Η προ­σφυ­γή σε ένα γενι­κευ­μέ­νο lockdown –αν και δεν έχει απο­κλει­στεί από τη συζή­τη­ση– φαί­νε­ται να έχει λιγό­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες, εξαι­τί­ας του κόστους που θα επι­φέ­ρει στην οικο­νο­μία της χώρας, που ήδη έχει πλη­γεί έντο­να από την πανδημία.

Πιο πιθα­νή φαί­νε­ται η επι­λο­γή τοπι­κών lockdown, με την ελπί­δα να περιο­ρι­στεί η εκθε­τι­κή άνο­δος των κρου­σμά­των στις περιο­χές που η παν­δη­μία βρί­σκε­ται σε έξαρ­ση, αν και η εξά­πλω­ση της νόσου Covid-19 συνε­χί­ζε­ται ακά­θε­κτη σχε­δόν σε όλη τη χώρα.

Ταυ­τό­χρο­να φαί­νε­ται να εξε­τά­ζο­νται επι­μέ­ρους μέτρα και περιο­ρι­σμοί, όπως είναι η απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας στην Αττι­κή από τις 6 το από­γευ­μα (μόνο τα Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα ή και τις καθη­με­ρι­νές), η ανα­στο­λή του click in shop και η δια­τή­ρη­ση μόνο του click away για τις αγορές.

Σε κάθε περί­πτω­ση, η κυβέρ­νη­ση συνε­χί­ζει την τακτι­κή του «ακορ­ντε­όν», δηλα­δή «χαλα­ρώ­νει» ή «σκλη­ραί­νει» το λοκντά­ουν, ελλεί­ψει ουσια­στι­κών μέτρων πρό­λη­ψης και θωρά­κι­σης του συστή­μα­τος Υγεί­ας, ισορ­ρο­πώ­ντας ανά­με­σα στις αντο­χές των υπο­στε­λε­χω­μέ­νων Νοσο­κο­μεί­ων και την ανά­γκη ανά­καμ­ψης της καπι­τα­λι­στι­κής οικονομίας.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο