Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορωνοϊός: Ανακοίνωση για χάπι που μειώνει «κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου»

Σε ανα­κοί­νω­ση ότι το φάρ­μα­κο Μolnupiravir κατά της Covid-19 περιό­ρι­σε τον κίν­δυ­νο νοση­λεί­ας ή θανά­του κατά 50% προ­έ­βη σήμε­ρα Παρα­σκευή η εται­ρεία Merck. 

Τα ευρή­μα­τα προ­κύ­πτουν από την ενδιά­με­ση ανά­λυ­ση των δεδο­μέ­νων της κλι­νι­κής δοκι­μής, που είναι στην τελι­κή φάση και δημιουρ­γούν ελπί­δες για ακό­μη ένα ισχυ­ρό όπλο, στον μαρα­θώ­νιο κατά της παν­δη­μί­ας. Το φάρ­μα­κο με τη δρα­στι­κή ουσία μολ­νο­πι­ρα­βί­ρη έδει­ξε στις κλι­νι­κές μελέ­τες περιο­ρι­σμό στο ήμι­συ του κιν­δύ­νου νοση­λεί­ας ή θανά­του όταν χορη­γεί­ται εγκαί­ρως σε άτο­μα υψη­λού κινδύνου.

Το χάπι αυτό απο­τε­λεί προ­ϊ­όν συνερ­γα­σί­ας της Merck με τη Ridgeback Βiotherapeutics και όπως τόνι­σε ο εκτε­λε­στι­κός διευ­θυ­ντής της πρώ­της, θα ζητή­σει έγκρι­ση για επεί­γου­σα χρή­ση από τη ρυθ­μι­στι­κή αρχή FDA στις ΗΠΑ.

Η θερα­πεία αυτή μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει την πρώ­τη από ένα κύμα αντι­ι­κών χαπιών, με τους ειδι­κούς να εκτι­μούν ότι μπο­ρεί να προ­σφέ­ρει ένα ισχυ­ρό νέο εργα­λείο στην κατα­πο­λέ­μη­ση της παν­δη­μί­ας. Κι αυτό διό­τι η λήψη του χαπιού μπο­ρεί να είναι προ­σβά­σι­μη για πολύ περισ­σό­τε­ρα άτο­μα από τις θερα­πεί­ες με αντι­σώ­μα­τα που εφαρ­μό­ζο­νται ευρέ­ως σε ασθε­νείς στις Ηνω­μέ­νες Πολιτείες.

«Νομί­ζω πως αυτό θα σημά­νει τη σωτη­ρία πολ­λών χιλιά­δων ανθρώ­πι­νων ζωών παγκο­σμί­ως, όπου υπάρ­χει μικρό­τε­ρη πρό­σβα­ση σε μονο­κλω­νι­κά αντι­σώ­μα­τα», δήλω­σε ο δρ. Ρόμπερτ Σέι­φερ, λοι­μω­ξιο­λό­γος του Πανε­πι­στη­μί­ου Στάν­φορντ που ειδι­κεύ­ε­ται στην αντι­ι­κή θεραπεία.

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο