Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Οι επιθέσεις του ιμπεριαλισμού στο μπέιζμπολ είναι επιθέσεις ενάντια στην Επανάσταση — Νέα επίθεση Τραμπ

Με μια ξαφ­νι­κή από­φα­ση ο Τραμπ ακυ­ρώ­νει την συμ­φω­νία της Ομο­σπον­δί­ας μπειζ-μπολ της Κού­βας με την Ένω­ση MLB που διορ­γα­νώ­νει το πρω­τά­θλη­μα στις ΗΠΑ που υπο­γρά­φη­κε τον περα­σμέ­νο Δεκέμ­βριο μετά από 3 χρό­νια συζητήσεων.

Αφορ­μή ήταν η παρέμ­βα­ση του MLB για την προ­στα­σία των Κου­βα­νών αθλη­τών, ώστε να μην πέφτουν θύμα­τα εκμε­τάλ­λευ­σης αδί­στα­κτων εργο­δο­τών, ακό­μη και συμ­μο­ριών του υπο­κό­σμου, όταν τους προ­σφέ­ρο­νται συμ­βό­λαια από μεγά­λους συλ­λό­γους των ΗΠΑ, όπως έχει επα­νει­λημ­μέ­να γίνει στο παρελθόν .

Σε μια περί­πτω­ση μάλι­στα του αθλη­τή Puig, συμ­μο­ρία από το καρ­τέλ ναρ­κω­τι­κών του Μεξι­κού τον απή­γα­γε από την Κούβα.

Η από­φα­ση για ακύ­ρω­ση επα­να­φέ­ρει την κατά­στα­ση στην επο­χή που έβα­ζαν τους Κου­βα­νούς αθλη­τές, να υπο­γρά­ψουν δήλω­ση πως δεν είναι μέλη της Κου­βα­νι­κής κυβέρ­νη­σης, μέλη του Κομ­μου­νι­στι­κού κόμ­μα­τος και ότι δεν θα γυρί­σουν ποτέ στην Κούβα. 

Οι δηλώ­σεις του συμ­βού­λου ασφα­λεί­ας των ΗΠΑ, Bolton στην The Washington Post πριν καν η από­φα­ση κοι­νο­ποι­η­θεί στις 5 Απρι­λί­ου είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κές: «αν οι κου­βα­νοί παί­κτες μπέιζ­μπολ θέλουν να παί­ζουν στα μεγά­λα πρω­τα­θλή­μα­τα, θα μπο­ρού­σαν να δρα­πε­τεύ­σουν από την Κούβα».

Το επι­χεί­ρη­μα του Trump είναι ότι η συμ­φω­νία του Δεκεμ­βρί­ου παρα­βιά­ζει τους νόμους του εμπάρ­γκο επει­δή η κου­βα­νι­κή Ομο­σπον­δία μπέιζ­μπολ (FCB) είναι μια κρα­τι­κή οντότητα.

“Λέει ψέμα­τα, όπως έκα­νε σε όλη την μακρά του καριέ­ρα με fake news. Το FCB ανα­γνω­ρί­ζε­ται σαν μια εθνι­κή Ομο­σπον­δία από όλες τις διε­θνείς αθλη­τι­κές οργα­νώ­σεις, όχι σαν εκπρό­σω­πος της κου­βα­νι­κής κυβέρ­νη­σης. Οι επι­θέ­σεις του ιμπε­ρια­λι­σμού στο μπέιζ­μπολ είναι επι­θέ­σεις ενά­ντια στην Επα­νά­στα­ση, γνω­ρί­ζο­ντας ότι το δικαί­ω­μα στον αθλη­τι­σμό είναι μία από τις μεγά­λες κατα­κτή­σεις, που δεν θα πρέ­πει να στα­μα­τή­σει”, σχο­λιά­ζει η Granma στις 10/4.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο