Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παιδιά και έφηβοι πρόσφυγες ανάμεσα στα εκατομμύρια θύματα του trafficking

Εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά κάθε χρό­νο από 127 χώρες του κόσμου πέφτουν θύμα­τα του trafficking, με σκο­πό την εξώ­θη­σή τους στην πορ­νεία ή στη μαύ­ρη εργα­σία σε 137 χώρες.

Στη χώρα μας, το ένα από τα τρία άτο­μα που είναι θύμα­τα σεξουα­λι­κού trafficking είναι παι­δί ή εφη­βι­κής ηλι­κί­ας. Σύμ­φω­να με εκτι­μή­σεις, το 76% των σεξουα­λι­κών συναλ­λα­γών με ανή­λι­κα κορί­τσια αρχί­ζει μέσω του ίντερ­νετ και τελι­κά αυτά τα παι­διά και οι έφη­βοι κατα­λή­γουν στο trafficking. Η UNICEF ανα­φέ­ρει ότι δύο εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά ετη­σί­ως εξα­να­γκά­ζο­νται στην πορνεία.

Τα στοι­χεία αυτά παρου­σιά­στη­καν στο Συνέ­δριο Παι­δι­κής και Εφη­βι­κής Γυναι­κο­λο­γί­ας στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. «Η Ελλά­δα δεν είναι πλέ­ον μια ενδιά­με­ση χώρα, αλλά χώρα προ­ο­ρι­σμού. Μιλά­με για τους πρό­σφυ­γες από τον Νότο», ειπώ­θη­κε χαρακτηριστικά.

«Θα έχε­τε ακού­σει και από ιδρύ­μα­τα στην Ελλά­δα ότι μυστη­ριω­δώς εξα­φα­νί­στη­καν παι­διά και έφη­βοι και δεν βρέ­θη­καν. Βεβαί­ως μπο­ρού­με να υπο­θέ­σου­με πού κατέ­λη­ξαν. Το Προ­σφυ­γι­κό σήμε­ρα είναι ένα μεγά­λο πρό­βλη­μα, για­τί εκτός των άλλων τα παι­διά και οι έφη­βοι πέφτουν θύμα­τα κακο­ποί­η­σης. Υπάρ­χουν πολ­λά ασυ­νό­δευ­τα παι­διά και συχνά οι “κηδε­μό­νες” τους είναι προ­α­γω­γοί», σημειώ­θη­κε κατά την παρου­σί­α­ση της έκθεσης.

Υπο­γραμ­μί­στη­κε επί­σης ότι το trafficking είναι προ­σο­δο­φό­ρο, καθώς αυτοί που «πωλούν» παι­διά και εφή­βους κερ­δί­ζουν πιο πολ­λά χρή­μα­τα από αυτούς που πωλούν όπλα. Είναι επί­σης εγκλη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα «χαμη­λού κιν­δύ­νου», τα στοι­χεία είναι ανε­παρ­κή, οι συλ­λή­ψεις λίγες και πιθα­νώς ανε­παρ­κείς οι χει­ρι­σμοί από τις υπηρεσίες.

Οι επι­πτώ­σεις είναι εξαι­ρε­τι­κά σοβα­ρές για τη σωμα­τι­κή, τη σεξουα­λι­κή και την ψυχι­κή υγεία των θυμά­των, παι­διών και εφή­βων. Από την άλλη, η ενη­μέ­ρω­ση του κοι­νού είναι ανε­παρ­κής, όπως ανε­παρ­κής είναι και η εκπαί­δευ­ση στις υπη­ρε­σί­ες, τα θύμα­τα στιγ­μα­τί­ζο­νται και υπάρ­χει ανά­γκη για στα­θε­ρή ψυχο­κοι­νω­νι­κή στή­ρι­ξή τους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο