Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κρίσιμη η υγεία της νεαρής ραμφοφάλαινας

Η κατά­στα­ση της υγεί­ας του θαλάσ­σιου κήτους παρα­μέ­νει στα­θε­ρή, αλλά κρί­σι­μη καθώς συνε­χί­ζε­ται η επι­χεί­ρη­ση διά­σω­σης της νεα­ρής ραμ­φο­φά­λαι­νας (Ziphius cavirostris). Χθες βρά­δυ σκά­φη του Λιμε­νι­κού Σώμα­τος οδή­γη­σαν τη μικρή φάλαι­να σε από­στα­ση δύο ναυ­τι­κών μιλί­ων από την ακτή του Παλαιού Φαλή­ρου, μετά τη δια­πί­στω­ση των κτη­νιά­τρων ότι είχε απο­κα­τα­στή­σει σε ικα­νο­ποι­η­τι­κό βαθ­μό την πλευ­στό­τη­τα της και έδει­χνε διά­θε­ση να βγει στα ανοι­χτά. Καθ’ όλη τη διάρ­κεια της νύχτας το σκά­φος τη συνό­δευε για να την προ­στα­τεύ­σει από ενδε­χό­με­νη σύγκρου­ση με διερ­χό­με­να σκάφη.

Ωστό­σο τα ξημε­ρώ­μα­τα η φάλαι­να κατευ­θύν­θη­κε ανα­το­λι­κά της Σαλα­μί­νας και από τις 10 το πρωί βρί­σκε­ται σε βρα­χώ­δη περιο­χή στον όρμο Σελή­νια. Στο σημείο βρί­σκε­ται ο υφυ­πουρ­γός Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, Γιώρ­γος Αμυ­ράς, δύτες του λιμε­νι­κού σώμα­τος και της Lifeguard Hellas, ενώ εξει­δι­κευ­μέ­νοι κτη­νί­α­τροι χορή­γη­σαν στο θηλα­στι­κό ειδι­κή φαρ­μα­κευ­τι­κή αγω­γή (αντι­βιο­τι­κά, κορ­τι­ζό­νη, παυσίπονα).

Ο υφυ­πουρ­γός Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, Γιώρ­γος Αμυ­ράς δήλω­σε: «Το θηλα­στι­κό έδει­ξε να αντι­δρά καλά στη φαρ­μα­κευ­τι­κή αγω­γή που του χορη­γή­θη­κε χθες, αλλά το γεγο­νός ότι επι­στρέ­φει σήμε­ρα στα ρηχά δεν είναι ενθαρ­ρυ­ντι­κό, δεδο­μέ­νου ότι πρό­κει­ται για είδος που ζει σε μεγά­λα βάθη. Παρέ­χου­με κάθε δυνα­τή ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη στη νεα­ρή ραμ­φο­φά­λαι­να. Βρι­σκό­μα­στε σε στε­νή συνερ­γα­σία με το Λιμε­νι­κό, εθε­λο­ντές των ΜΚΟ, υπό την καθο­δή­γη­ση της καθη­γή­τριας Κτη­νια­τρι­κής Σχο­λής του ΑΠΘ κ. Νατά­σας Κομνη­νού. Ανά­λο­γα με την πορεία της υγεί­ας του ζώου και τις και­ρι­κές συν­θή­κες που θα επι­κρα­τή­σουν στην περιο­χή θα απο­φα­σί­σου­με τις επό­με­νες ενέρ­γειες μας».

Αρθού­ρος Ρεμπώ Επα­να­στά­της και μπο­έμ ΜΙΚΡΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο