Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κρεμλίνο: Μόσχα και Πεκίνο έχουν «παρόμοια» στάση αναφορικά με ΗΠΑ και Ουκρανία

Η Μόσχα και το Πεκί­νο έχουν παρό­μοια στά­ση απέ­να­ντι στις ΗΠΑ και ανα­φο­ρι­κά με την επί­λυ­ση της κρί­σης στην Ουκρα­νία, ανα­κοί­νω­σε χθες, Δευ­τέ­ρα, το ρωσι­κό υπουρ­γείο Εξωτερικών.

Σε ανα­κοί­νω­σή του, που δημο­σιεύ­θη­κε μετά τη συνά­ντη­ση του Ρώσου υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Σερ­γκέι Λαβρόφ με τον Κινέ­ζο ομό­λο­γό του Ουάνγκ Γι, το υπουρ­γείο υπεν­θυ­μί­ζει επί­σης τους στε­νούς δεσμούς που συν­δέ­ουν τις δύο χώρες.

Στο κεί­με­νο υπο­γραμ­μί­ζε­ται ότι Μόσχα και Πεκί­νο έχουν «παρό­μοιες» θέσεις ανα­φο­ρι­κά με «τις ενέρ­γειες των ΗΠΑ στη διε­θνή σκη­νή, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων όσων είναι αντι­ρω­σι­κής και αντι­κι­νε­ζι­κής φύσης».

«Οι δύο πλευ­ρές συζή­τη­σαν λεπτο­με­ρώς την τρέ­χου­σα κατά­στα­ση στην Ουκρα­νία, επι­ση­μαί­νο­ντας τη ματαιό­τη­τα των προ­σπα­θειών να επι­λυ­θεί η κρί­ση χωρίς να λαμ­βά­νο­νται υπό­ψη τα συμ­φέ­ρο­ντα της Ρωσί­ας και, ακό­μη περισ­σό­τε­ρο, χωρίς τη συμ­με­το­χή της Ρωσί­ας», σημειώ­νε­ται στην ανακοίνωση.

Ο Ουάνγκ πραγ­μα­το­ποιεί από χθες, Δευ­τέ­ρα, τετρα­ή­με­ρη επί­σκε­ψη στη Ρωσία, όπου θα συζη­τή­σει ζητή­μα­τα που άπτο­νται της ασφά­λειας. Η επί­σκε­ψη του Κινέ­ζου υπουρ­γού στη Μόσχα είναι η πιο πρό­σφα­τη μιας σει­ράς υψη­λού επι­πέ­δου συνα­ντή­σε­ων μετα­ξύ των δύο συμ­μα­χι­κών χωρών.

Εξάλ­λου ο Λαβρόφ ενη­μέ­ρω­σε τον Κινέ­ζο ομό­λο­γό του για «τα βασι­κά συμπε­ρά­σμα­τα» της επί­σκε­ψης στη Ρωσία του Βορειο­κο­ρε­ά­τη ηγέ­τη Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ ο Ουάνγκ τον ενη­μέ­ρω­σε για τις συζη­τή­σεις που είχε με τον σύμ­βου­λο Εθνι­κής Ασφά­λειας του Λευ­κού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Η Κίνα, που επι­θυ­μεί να εμφα­νί­ζε­ται ως ουδέ­τε­ρη χώρα στη σύγκρου­ση στην Ουκρα­νία παρά το γεγο­νός ότι στη­ρί­ζει το Κρεμ­λί­νο, δημο­σί­ευ­σε στα τέλη Φεβρουα­ρί­ου ένα κεί­με­νο 12 σημεί­ων για την επί­λυ­ση της κρί­σης, το οποίο έγι­νε δεκτό με επι­φυ­λά­ξεις από την παγκό­σμια κοινότητα.

Κατά τη συνά­ντη­σή του με τον Λαβρόφ ο Ουάνγκ εκτί­μη­σε ότι το σχέ­διο αυτό «λαμ­βά­νει υπό­ψη του τις ανη­συ­χί­ες για την ασφά­λεια όλων των πλευ­ρών και τάσ­σε­ται υπέρ της αντι­με­τώ­πι­σης των αιτιών της σύγκρου­σης», όπως μετέ­δω­σε το πρα­κτο­ρείο Xinhua.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο