Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κρεμλίνο: Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν μπορεί και να δολοφονήθηκε

Το Κρεμ­λί­νο δήλω­σε σήμε­ρα πως η έρευ­να για τη συντρι­βή του αερο­πλά­νου που είχε ως απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θεί ο επι­κε­φα­λής του μισθο­φο­ρι­κού στρα­τού Βάγκνερ, ο Γεβγκέ­νι Πρι­γκό­ζιν, και εννέα άλλοι άνθρω­ποι την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα περι­λαμ­βά­νει την πιθα­νό­τη­τα να προ­κλή­θη­κε από πρό­θε­ση, στην πρώ­τη σαφή παρα­δο­χή ότι μπο­ρεί να έχει δολοφονηθεί.

“Είναι προ­φα­νές πως εξε­τά­ζο­νται διά­φο­ρες εκδο­χές, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της εκδο­χής –ξέρε­τε για τι μιλά­με– ας πού­με, μιας σκό­πι­μης φρι­κα­λε­ό­τη­τας”, είπε ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου Ντμί­τρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

“Ας περι­μέ­νου­με για τα απο­τε­λέ­σμα­τα της ρωσι­κής έρευ­νάς μας”.

Το ιδιω­τι­κό αερο­σκά­φος Embraer στο οποίο επέ­βαι­νε ο Πρι­γκό­ζιν είχε ανα­χω­ρή­σει από τη Μόσχα με προ­ο­ρι­σμό την Αγία Πετρού­πο­λη όταν συνε­τρί­βη βόρεια της Μόσχας με απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θούν και οι 10 άνθρω­ποι που επέ­βαι­ναν σε αυτό στις 23 Αυγού­στου, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων δύο άλλων ανώ­τα­των στε­λε­χών της Βάγκνερ, τεσ­σά­ρων σωμα­το­φυ­λά­κων του και του τρι­με­λούς πληρώματος.

Η αιτία δεν είναι ακό­μη σαφής, όμως κάτοι­κοι χωριών που βρί­σκο­νται κοντά στον τόπο της συντρι­βής δήλω­σαν στο Reuters πως άκου­σαν έναν κρό­το και στη συνέ­χεια είδαν το αερο­πλά­νο να κατα­κρη­μνί­ζε­ται στο έδαφος.

Το αερο­πλά­νο συνε­τρί­βη ακρι­βώς δύο μήνες αφό­του ο Πρι­γκό­ζιν πήρε τον έλεγ­χο της νότιας πόλης Ροστόφ στα τέλη Ιου­νί­ου, ξεκι­νώ­ντας μια ανταρ­σία που συγκλό­νι­σε τη βάση του προ­έ­δρου Βλα­ντί­μιρ Πούτιν.

Η Ρωσία ενη­μέ­ρω­σε την αρχή ερευ­νών αερο­πο­ρι­κών δυστυ­χη­μά­των της Βρα­ζι­λί­ας ότι δεν θα διε­ξα­γά­γει την έρευ­να για τη συντρι­βή του βρα­ζι­λιά­νι­κης κατα­σκευ­ής Embraer με βάση τους διε­θνείς κανό­νες “προς το παρόν”, όπως δήλω­σε η υπη­ρε­σία της Βρα­ζι­λί­ας στο Reuters.

Απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση, ο Πεσκόφ είπε: “Κατ΄αρχάς, η έρευ­να είναι σε εξέ­λι­ξη, η Ερευ­νη­τι­κή Επι­τρο­πή εμπλέ­κε­ται σε αυτό”.

“Σε αυτή την περί­πτω­ση δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει καμία κου­βέ­ντα για οια­δή­πο­τε διε­θνή πτυ­χή”, είπε ο Πεσκόφ.

Το Κρεμ­λί­νο δήλω­σε επί­σης ότι “παρα­κο­λου­θεί εκ του σύνεγ­γυς” την κατά­στα­ση στην Γκα­μπόν, όπου υψη­λό­βαθ­μοι αξιω­μα­τι­κοί των ενό­πλων δυνά­με­ων ανα­κοί­νω­σαν νωρί­τε­ρα ότι ανέ­τρε­ψαν την κυβέρνηση.

Από την πλευ­ρά της η εκπρό­σω­πος του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών, Μαρία Ζαχά­ρο­βα, δήλω­σε πως “η Μόσχα έλα­βε με ανη­συ­χία ανα­φο­ρές για από­το­μη επι­δεί­νω­ση στην εσω­τε­ρι­κή κατά­στα­ση στη φιλι­κή αφρι­κα­νι­κή χώρα. Εξα­κο­λου­θού­με να παρα­κο­λου­θού­με από κοντά την εξέ­λι­ξη της κατά­στα­σης και ελπί­ζου­με για ταχεία στα­θε­ρο­ποί­η­σή της”.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο