Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Blue Moon: Απόψε η σπάνια κοκκινωπή μπλε υπερπανσέληνος

«Έχου­με σήμε­ρα παν­σέ­λη­νο, την οποία λέμε μπλε παν­σέ­λη­νο όταν συμ­βαί­νει μέσα στον ίδιο μήνα να έχου­με δυο παν­σε­λή­νους. Ένα φαι­νό­με­νο ούτε ιδιαί­τε­ρα συχνό, όχι όμως και σπά­νιο. Τότε λέμε ότι έχου­με το μπλε φεγ­γά­ρι» ανα­φέ­ρει μιλώ­ντας στην ΕΡΤ η αστρο­φυ­σι­κός του κέντρου Επι­σκε­πτών Θησεί­ου Εθν. Αστε­ρο­σκο­πεί­ου, Ανα­στα­σία – Φιό­ρη Μεταλληνού.

«Όταν κοι­τά­ξου­με τη σελή­νη να ανα­τέλ­λει το τι χρώ­μα θα τη δού­με εξαρ­τά­ται από το τι ώρα τη βλέ­που­με. Όπως και ο ήλιος με το ηλιο­βα­σί­λε­μα και την ανα­το­λή. Όταν η σελή­νη είναι χαμη­λά στον ορί­ζο­ντα – όταν ανα­τέλ­λει ή όταν δύει – το φως της όταν έρχε­ται στα μάτια μας δια­περ­νά μεγα­λύ­τε­ρο πάχος στην ατμό­σφαι­ρα, σκό­νες, σωμα­τί­δια, ρύπους, αφή­νει να περά­σει το κόκ­κι­νο-πορ­το­κα­λί χρώ­μα και αυτά τα σωμα­τί­δια κρα­τά­νε το μπλε. Έτσι όταν τη βλέ­που­με νωρίς τη βλέ­που­με πιο κοκ­κι­νω­πή / πορ­το­κα­λί, όσο ανε­βαί­νει την βλέ­που­με πιο λευ­κή. Μπλε όχι, μόνο αν τη βλέ­πα­με από την ατμό­σφαι­ρα του πλα­νή­τη Άρη» συμπληρώνει.

«Αυτή η παν­σέ­λη­νος θα είναι και υπερ­παν­σέ­λη­νος, το οποίο σημαί­νει ότι θα φαί­νε­ται λίγο πιο μεγά­λη για­τί θα έχου­με παν­σέ­λη­νο στο πλη­σιέ­στε­ρο σημείο σε σχέ­ση με την τρο­χιά της γύρω από τη Γη.

Πηγή: ertnews.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο