Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυβέρνηση — επιχειρηματικοί όμιλοι αυτοκινητόδρομων: Φέρνουν αύξηση του χαρατσιού των διοδίων από το νέο έτος

Μπο­να­μάς με νέο χαρά­τσι περι­μέ­νει από 1/1/2024 τους οδη­γούς που θα κινού­νται στους ιδιω­τι­κο­ποι­η­μέ­νους οδι­κούς άξο­νες όλης της χώρας, καθώς σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες θα υπάρ­ξει αύξη­ση έως και 9% στο κόστος των διο­δί­ων. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι αυτό φαί­νε­ται πως είναι το απο­τέ­λε­σμα των …δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων κυβέρ­νη­σης και παρα­χω­ρη­σιού­χων που δια­χει­ρί­ζο­νται τους αυτο­κι­νη­το­δρό­μους, παρά το γεγο­νός ότι η κυβέρ­νη­ση λέει και ξανα­λέ­ει ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Σύμ­φω­να με τις μέχρι τώρα πλη­ρο­φο­ρί­ες, λοι­πόν, οι αυξή­σεις θα ανα­κοι­νω­θούν από τους παρα­χω­ρη­σιού­χους από 1η Δεκεμ­βρί­ου, θα τεθούν σε εφαρ­μο­γή από 1 Ιανουα­ρί­ου 2024 και αφο­ρούν τους οδι­κούς άξο­νες που εφαρ­μό­ζουν τη χιλιο­με­τρι­κή χρέ­ω­ση, και όχι την Αττι­κή Οδό. Επο­μέ­νως, οι αυξή­σεις θα γίνουν σε: Κεντρι­κή Οδό, Νέα Οδό, Ολυ­μπία Οδό, Αυτο­κι­νη­τό­δρο­μο Αιγαί­ου και Γέφυ­ρα Ρίου — Αντιρ­ρί­ου. Τους εν λόγω άξο­νες δια­χει­ρί­ζο­νται ελλη­νι­κοί, γαλ­λι­κοί και γερ­μα­νι­κοί όμι­λοι. Οσον αφο­ρά την Ολυ­μπία Οδό και τη Γέφυ­ρα Ρίου — Αντιρ­ρί­ου, το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος ανή­κει στη γαλ­λι­κή «Vinci», ενώ μέτο­χος πλειο­ψη­φί­ας στον Αυτο­κι­νη­τό­δρο­μο Αιγαί­ου είναι η γερ­μα­νι­κή «Hochtief».

Γέφυ­ρα Ρίου – Αντιρ­ρί­ου: αυξή­σεις φωτιά – προ­σο­μοί­ω­ση από σπαγγέτι

Ενδει­κτι­κά, για τη μετα­κί­νη­ση από Αθή­να προς Θεσ­σα­λο­νί­κη ο ιδιο­κτή­της ενός επι­βα­τι­κού ΙΧ θα πλη­ρώ­νει έως και 34,88 ευρώ, από 31,35, ενώ για το Αθή­να — Πάτρα θα πλη­ρώ­νει έως και 12,60 ευρώ, από 11,60. Αυτές οι αυξή­σεις προ­κύ­πτουν από το δικαί­ω­μα των παρα­χω­ρη­σιού­χων, που τους έχει δοθεί από τις συμ­βά­σεις και τις συμ­φω­νί­ες που έχουν υπο­γρά­ψει με τις κυβερ­νή­σεις της τελευ­ταί­ας 15ετίας και οι οποί­ες έχουν κυρω­θεί από τη Βουλή.

(Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από τον «Ριζο­σπά­στη»)

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο